Ugrás a fő tartalomra

Meik Wiking: A hygge otthon

 

Szeretem a szerző könyveit, mert olyan jól összeszedett, hangulatos, és kellő humor van benne. Nem olyan sok, hogy már zavaró legyen, de éppen elég ahhoz, hogy elvegye a kötet túlzottan szakirányú mivoltát. Éppen erről jut eszembe, hogy nehéz lenne megmondani, amúgy, hogy ez a könyv mégis mi.

Nem regény, nem novella, de a hangvétele miatt olyan nagyon szakirányúnak sem mondanám. Olyan érzés olvasni, mintha egy kényelmes nappaliban ülve, hallanám, ahogy felolvassa, vagy éppen mesél a szerző arról, hogy hogyan is tudnánk elérni, hogy otthonunk olyanná váljon, ami a legnagyobb mértékben képes minket boldoggá tenni. Meik egy nagy mesélő, és imádom olvasni ahogy ő ír.

A Hygge, majd a Lykke végül az Emlékteremtés művészete köteteivel belopta magát az olvasók szívébe. Legalábbis az enyémbe biztosan. Az Emlékteremtés művészete volt ugyan a legkevésbé tetsző kötet, de ennek ellenére továbbra is vártam, hogy megossza Meik a kutatások eredményét, abból a híres neves Boldogságkutató intézetből. Egyrészt tök jó, hogy van ilyen intézet, hogy kutatják a boldogságot, másrészt valahol végtelenül szomorú, hogy kutatni kell azt, hogy lehetnek az emberek boldogok. Elméletileg régen ez zsigeri dolog volt, nem volt annyira nehéz elérni. Tény, akkor kevesebb dolog és hír vett körbe embereket és a világ legtöbb nyűgjéről fogalmuk sem volt, és a közvetlen közelük megadta számukra a boldogságot. Ma az információs társadalomba, maximum a digitális lekapcsolódással oldható ez meg. Bár gyanús, hogy akkor is valaki elmeséli, mit olvasott arról, hogy . ..  

Jelen kötete Meiknek arról szól, miként teremthetjük meg a skandináv életérzés egyik legkuckósabb, legkellemesebb, legboldogabb állapotát a hyggét otthonunkban. Plusz kedvességi pont azért, mert a szerző kifejti, hogy mostanában, minden sz*rt elakarnak adni hygge címkével, de nem kell bedőlni ennek. A jelen felszereléseinkkel, a jelen dolgainkkal éppen úgy meglelhetjük hyggét, felesleges vásárolnunk bármit is.

 A Hyggéhez kellhet pár dolog, de a legtöbb dolog opcionális, egyénre kell szabni. Kell kellemes fény, mindenhez megfelelő, munkához erősebb, olvasáshoz, beszélgetéshez gyengébb és melegebb. Kell kényelmes hely a lakásban, ami  a tiéd, ami mint egy vár körbeölel és megóv, ahol a legjobban érzed magad, ezt érdemes párnákkal, kellemes puha dolgokkal feldobni, de anélkül is remek. Jó ha van a lakásban növény, mert boldoggá tesz, hidd el, a jelenlétével boldoggá képes tenni egy virág, egy zöld növény. Persze érdemes locsolni, mert a haldokló, döglődő növény, totál nem hygge.

A hyggéhez jó, ha vannak otthon könyvek. Egy otthon könyvek nélkül borzalmas. Érdekes volt arról a kutatásról olvasni, hogy igazándiból úgy nagyjából 80 könyv az ideális ami legyen egy háztartásba, és előbb utóbb olvasni is fogják azokat. Hogy a gyerekeknél mennyit jelent az ha a könyveket csak látják is.

A hygge a dán boldogság egyik alap szava. Kapcsolódás az emberekhez, meghittség, harmónia, boldogság elegye. Nem kell mindig a barátaiddal lenni, de jó ha sokat vagy velük. Nem kell mindig bekuckózva olvasnod, vagy filmezned, de azért ennek is megvan a maga előnye. Nem kell semmit vásárolnod, de azért ha gyertyát veszel és azzal hangulatot varázsolsz, akkor az is teljesen rendben van. Járd a természetet, de mindig legyen egy Otthon, amit otthonnak is érzel. Ami nem csak egy lakás, ház ahol élsz, hanem amikor megkérdik, hogy hol laksz, mondhasd, hogy otthon, otthon az a hely, ahol a legnagyobb biztonságban érzed magad, ahol a legjobb énedet mutatod, sallang nélkül, ahol önmagad vagy, ahol a világmegváltó gondolataid születnek és így tovább :)


Remélem nektek is van otthonotok :) Nekem van ;) Elég hygge ^^


Fülszöveg:

Az otthon a kapcsolódás és a nevetés helye. Az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, támogatásra és megértésre lelünk, és teljesen önmagunk lehetünk.

Meik Wiking legújabb kötetében elénk tárja, hogyan hat otthonunk kialakítása jóllétünkre, és hogyan válhat az életterünk – a dán hygge elvének alkalmazásával – olyan hellyé, ahol nemcsak élünk, hanem igazán boldogok lehetünk.

A koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásain alapuló könyv olyan egyszerű praktikákat mutat be, amelyekkel nagy változást érhetünk el: például mitől érezhetjük bármelyik helyiséget tágasabbnak, miért okoz több örömet a kerek étkezőasztal, és miért fontos a jó világítás.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é