Ugrás a fő tartalomra

Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

 Vannak könyvek amiket a borító miatt olvasok, vannak olyanok is, amiket a fülszöveg alapján (igen, mostanában már rászoktam, hogy elolvasom a fülszöveget), és vannak olyanok amiket a cím alapján gondolom úgy, hogy el akarom olvasni. Adott könyvet amúgy a borító és fülszöveg kombinációja miatt olvastam el.
 Tetszet az, hogy a szokásokról, szokásformálásról, szokásokról való leszokásról (ez elég hülyén hangzik) szól. És mint minden ember én is rendelkezem rossz, negatív szokásokkal is. Rengeteg jó szokásom is van, de azért van pár amiről szívesen lemondanék, és van pár amit szívesen elkezdenék, de ahogy a könyv is írta, vannak olyan típusú emberek, akik szeretik a szokásaikat és a dolgaikat „holnap“ elkezdeni. És a holnap, mindig holnap lesz, és sosem lesz belőle ma, és halasztják, és halasztják, és telnek a napok, hetek, hónapok. Nos bennem van egy adag ebből is, de nem mondanám, hogy mindenben ezt tartom. Hisz eleve a személyes blogomat is azért indítottam, és olyan névvel, ami arra utal, hogy MOST alakítsd az életed, most tedd, ne holnap. Ellentétek embere vagyok mi? :D
 Az írónő vázolja, hogy négy típusú ember van (tisztára Beavatott feling amúgy)

 -Fenntartó
 -Kérdésfeltevő
 -Engedelmeskedő
 -Lázadó

 A könyv végén van egy teszt is, ami alapján elméletben kiderítheti az ember, hogy melyikhez tartozik. Elolvasva a tesztkérdéseket rájöttem, hogy mindegyikből van pár amire azt tudom mondani, hogy igen, és van olyan amire kategorikusan azt tudom mondani, hogy totálisan nem jellemző rám, úgyhogy nehéz lenne megmondani, mi is vagyok. Úgyhogy eldöntöttem, hogy magának a tesztnek semmi értelme. De aki akarja, az elolvashatja az olvasás előtt, és akkor már olyan szemmel olvassa az egészet.
 Rengeteg hasznos információt kaptam a könyvtől, rengeteg elgondolkodtató dolgot ajánlott, és rengeteg dolog van amit feltehetően beépítek az életembe. Ilyesmi, hogy ha nem is írásban, de fejben eldöntöm, hogy mire mennyi időm van. Az irkálás nekem általában nem szokott bejönni (mármint a napirend), mert egyszerűen nem látom értelmét. A dolgok nagy részét meg tudom jegyezni, ha sok van felírom, de nem írok konkrét napirendet, hogy mondjuk 2-3 óra között olvasok 3-4 óra között vasalok (most csak mondtam valamit), mert nincs azaz élet, szerintem senkinek sem annyira rendezett minden, hogy képes mindent tartani. Azaz de, igen be lehet tartani, ha nem dolgozom, és nem mozdulok ki a házból, és a magam ura vagyok. Akkor tényleg be lehet tartani, hogy 9.55-kor viszem el sétáltatni a kutyát, de mivel azt már nem egyedül teszem (kutyával együtt, tehát nem egyedül), már nem tudom, hogy 30 perc vagy 60 perc lesz, milyen kedve lesz a kutyának, kikkel találkozom össze, kikkel beszélgetek. Tehát máris borulna a napirend. Viszont azt beismerem, hogy igenis hasznos dolog, hogy az ember tudja, hogy adott időszakra mi a dolga. Hogy maga be tudja osztani szépen, mit mikor fog megcsinálni. Most itthon voltam durván mondjuk két napot egyedül. Tudtam, hogy mi a dolgom, hogy mivel kell végeznek vasárnapig, és így beoszthattam, és igen, most szombaton öt óra tájékán már kész vagyok mindennel, extra dolgokkal is, amiket nem is kellett volna csinálnom stb. De tudtam mit kell, és azt meg is csináltam.
 Tehát, a könyv maga hasznos, nekem tetszett az írónő stílusa amiben ír, tetszett a sok könyves idézet, tetszett az is, hogy rengeteg személyes, vagy „olvasói“ tapasztalatot írt le. Úgyhogy örülök, hogy elolvastam. És tervezem a Boldogságterv elolvasását is, ami röpke 2 éve biztosan a birtokomban van, és hát sajnos van egy rossz szokásom, hogy amit már megvettem, ami már itt van, az már ráér... de azt hiszem idén még Talán belefér az olvasmányaim közé.

Belbecs: 5/5

 Aki szereti az önsegítő, önmotiválós könyveket annak ajánlom, mert rengeteg jó kis motivációs cucc van benne. Akiknek van rossz szokása (mindenkinek van), azoknak is ajánlom, mert tényleg, nem tart sokáig elolvasni a könyvet, és rengeteg dolognál mondhatja az ember, hogy „basszus tényleg“ és rengeteg jó szokást vehet fel, alakíthat át rossz szokásokat stb. Tehát igen, kifejezetten mindenkinek ajánlom.

Külcsín: 4/5

 Tökre aranyos ez a rózsaszín baglyos borító. Igazándiból, ha nagyon-nagyon-nagyon mélyen belegondolok, akkor nincs köze a könyvhöz, egyáltalán semmi köze hozzá, de azért szép, és szerintem rengetegen fogják csak a borító miatt elolvasni, megvenni. Komolyan elgondolkodtam rajta, hogy megvegyem.... de nem veszem meg, mert nem feltétlen olvasom újra akkor meg minek.
 Az egy pont levonás azért van, mert voltak benne elgépelések, elírások. Nem sok, talán három (és nem, nem jelöltem be hol, úgyhogy nem tudom már), és nem szeretem az olyan könyveket, hol az ilyesmiket észreveszem. Mert elhiszem, hogy a többibe is van, de feltehetően, ha átsiklik rajta az ember szeme akkor annyira nem szembetűnő. Nos itt nem siklott át rajta....


Fülszöveg:

– Szeretnék rászokni a rendszeres testmozgásra, de nem tudok, és ez nagyon bosszant.
– Olyan jó lenne egészségesebb ételeket enni, de imádom a gyorsételeket!
– Többet akarok aludni, hogy kipihentebb és energikusabb legyek, de csak késő este jut idő magamra.
– Kevesebbet kellene innom, de olyan nehéz megállni, ha társaságban vagyok.
– Több időt szeretnék tölteni a családommal és a barátokkal a folytonos munka helyett.

Hogyan javíthatunk életünkön a szokásaink megváltoztatásával?

Erre ad választ Gretchen Rubin könnyed humorú, ám rendkívül alapos, tudományos kutatásokon és rengeteg személyes megfigyelésen alapuló könyve. Gretchen a könyvben 21 szokásformálási stratégiát mutat be részletesen, amelyek segítségével akkor is megváltoztathatjuk az életünket alapjaiban meghatározó rossz szokásokat, ha korábban már belebuktunk egy-egy ilyen kísérletbe.

A könyv segítségével választ kaphatunk a következő kérdésekre:
– Ha valamit szeretek csinálni, mégis miért esik olyan nehezemre rendszeressé tenni?
– Néha egyetlen nap alatt megszabadulok egy rossz szokásomtól, máskor meg sehogy sem sikerül, bármennyire próbálkozom is. Miért?
– A diéta után miért ugranak vissza rám a leadott kilók – vagy még annál is több?
– Hogy tudom megtartani a kialakított jó szokásokat?
– Miért van időm mindenki másra saját magamon kívül?


Eredeti cím: Better Than Before
Eredeti megjelenés éve: 2015
Kiadó: Édesvíz
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 326
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635294176
Fordította: Kovács Zsuzsa






Hamarosan olvasom....

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é