2023. február 2., csütörtök

Neal Shusterman: Kaszás (Kaszások kora 1.)

 

Oksi, akkor egy biztos, a könyv benne van 2023 top 10 legjobb könyvébe amit olvastam. Kevés az esélye, hogy ezen kívül még 10 olyan jó könyvet olvasnék, úgyhogy top 10, hogy hányadik azt majd év végén megtudom ;)

Nagyon szerettem olvasni, mert a korrupt és gyilkos kis mocskokon kívül, relatíve mindenki szerethető karakter volt benne. Hála az égnek a történet bár néhol kiszámítható volt, mégis tartogatott meglepetéseket is. Plusz poén értéket adott, hogy közben a Célszemély című sorozatot néztük HBO maxon, amiben pont egy mindent (is) látó mesterséges intelligencia van....olyasmi, mint a békebeli Viharszem lehetett a könyvben. 

A könyv alap világának elképzelése amúgy érdekes. Mi történne akkor, amikor egy mesterséges intelligencia leváltja a politikusokat és megoldja az emberek legtöbb gondját. Megszűnnek a nagyon szélsőséges anyagi különbségek, megszűnnek a betegségek és hát eljön a halhatatlanság kora, nano technika és így tovább. De ugye az emberek szaporodnak ÉS halhatatlanok, tehát kell valami ami mégis megöli őket, mielőtt minden négyzetcentiméterre jut egy ember. Itt jön a képbe a Kaszások kasztja, akit a mindent látó szem nem figyelhet, és akiknek nem más a feladatuk, mint hogy "ritkítsanak".  Minden kaszás előbb inas, majd kiskaszás, majd amikor már szabadon dolgozhat válik teljesen kaszássá. Fegyvert választhat, amilyet akar, szeretne, vagy ami éppen a kezébe kerül. Önként választ áldozatot a szabály csak azt mondja ki, hogy nem lehet részrehajló. Tehát nem lehet rasszista és nem ölhet csak kínaiakat, olaszokat, színes bőrűeket vagy épp fehéreket. Nem lehet vallás ügyben sem elnéző. Nem lehet az, hogy te utálod a keresztényeket ezért csak azokat ölöd meg. Meg megvan adva egy bizonyos mennyiség amit hozni kell, amit lehetőleg ne is lépjék túl, de nagyon alatta sem lehetnek. Tehát azért nem olyan egyszerű kaszásnak lenni, de ha tartod a szabályokat akkor igazándiból....halhatatlan vagy. Mármint ténylegesen, mert míg az embereket bármikor begyűjtheti a kaszás, addig a kaszásokat nem gyűjtheti be senki, csakis ők magukat.

A könyv elején megismerkedünk Faraday kasszással, aki még a régi korok egyik kaszása volt. Ő a lelkiismeretes kaszás féle. Alaposan utánanéz mindenkinek akit begyűjt és inasokat is úgy választott, hogy az a lehető legjobb legyen a Világ számára. A kaszásinasai Citra és Rowan remek tanításba részesülnek az első konklávéig, amikor is kitalálja egy kaszás, hogy amikor az egyikből kaszás lesz, a másikat be kelljen gyűjtenie, mert hogy láthatóan a két inas meglehetősen kedvesen viseltetnek egymással szemben. És itt bolydul fel a világ. Faraday az egyetlen utat válassza amivel szerinte megoldottá válik, hogy ne legyen itt semmilyen gyilkolás, egymás begyűjtése. A Két inas két teljesen más kaszás alá kerülve teljesen más rendszer alapján kezd tanulni, teljesen más motivációkkal, mégis nagyon hasonlókkal. A Könyv végén válik teljesen egyértelművé, hogy Faraday a legjobb embereket találta meg inasnak, mert minden nehézség ellenére igazándiból mind a ketten tartják azokat az elveket, melyeket még mesterüktől tanulják. A könyv végén a nagy függővég....most várunk. Ki éli túl, ki hal meg, és milyen sorrendbe. 
Lehetett volna amúgy ez ilyen egy részes könyv is. Igazándiból "lezárt" a dolog, viszont fenn tart egy csomó kérdést, amire feltehetően a következő két rész majd választ fog adni. 

Úgyhogy imádtam, tetszik az alap gondolat, ennek ellenére nem szeretnék abba a világba élni. Nem tetszik ez az örökéletesdi móka...nem. 


Fülszöveg:

Egy ​tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis?

Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől.

A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a Hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket.

Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat.

Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első feladata épp a vesztes begyűjtése lesz.

A Kaszások kora-trilógia első része.


Nincsenek megjegyzések: