Ugrás a fő tartalomra

Könyvtári zsákmányok 1.

Gondoltam itt is vezetem, az éppen kölcsönzött könyveket. Főleg, hogy magamban is kellően realizáljam, miért is hoztam ki ezeket a könyveket. Ez a poszt nem csak a most kihozott, hanem a Most nálam lévő köteteket foglalja magában. De a terveim szerint amikor kölcsönzöm, akkor írok is róla. Ami ismerve az idei könyvtári kölcsönzéseimet, mondjuk nem lesz túl sűrűn :) Bár most elég sok jó kis könyv jött.

Greta Thunberg – Svante Thunberg – Beata Ernman – Malena Ernman: Ég a házunk 

Fülszöveg:

Ég ​a házunk, közben mi ülünk az asztalnál és veszekszünk. Egyesek szerint nem is ég. Mások szerint nem teljesen biztos, ezért várjunk, amíg több bizonyítékunk lesz. Néhányan azt mondják, igenis ég, azonnal tennünk kell valamit. A füst egyre fojtogatóbb, a meleg elviselhetetlen: ki tudja, kijutunk-e élve? És akkor felpattan az asztaltól valaki: „tűz van!”. Egyesek szerint ez botrány, hiszen még hátra van a desszert és a szivar, és nincs az az isten, hogy ők erről lemondjanak. A többiek hőbörögnek: miért pont ő beszél, hiszen az iskolában a helye, nem -zaktekintélye a témának, és különben is, biztosan áll valaki a háta mögött. Néhányan viszont elkezdik kiabálni: „tűz van, ég a házunk!”. Az emberiség önképe szerint az első két csoportba tartoznak a „normálisak”, a harmadikba a „szélsőségesek”. Törvényszerű hát, hogy egy „nem normális” kislány legyen a globális környezetvédelmi küzdelem vezéralakja.
A Thunberg-Ernman család életrajzából kiderül, hogyan nőtt fel az aspergeres Greta, milyen hatalmas áldozatokat kellett vállalnia szüleinek, valamint hogyan alakult az életük és a klímavédelem ügye az elmúlt években.

Reméljük, hogy – részben e könyv olvastán is – egyre többen kiáltanak majd tüzet, mielőtt még túl késő lenne.

Corvina, Budapest, 2019
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631366051 · Fordította: Harrach Ágnes

Miért hoztam ki?

Kettő dolog miatt! Az egyik az, hogy már egy hete szemezem a könyvvel molyon, és már recenziót is kértem belőle, de így hogy a könyvtárnak sikerült beszereznie, már onnan oldom meg. A recenzióért Bp-re kellett volna menni, nekem meg sajna az eléggé kiesés. De mi az amiért könyvtárból is kihoztam illetve szerettem volna amúgy is, nos sokat hallottam már Greta-ról, és az ő dolgairól, de mivel nem nagyon nézek tv-t így csak nagyjából voltam vele tisztában. Ettől a könyvtől egy jó kis áttekintést remélek, és azt hogy megtudom pontosan mit is csinál ő :)

Elolvasva: 2019-11-18.
Értékelés: https://jeffi-olvas.blogspot.com/2019/11/greta-thunberg-svante-thunberg-beata.html

Bea Johnson: Zero waste otthon 

Fülszöveg:
Lehetséges-e ​szemét nélkül működtetni egy háztartást? Lehet-e úgy vásárolni, hogy a szatyrainkba ne kerüljenek műanyag csomagoló eszközök? Meg lehet-e szabadulni mindattól, amire igazából nincs szükségünk? A válasz: határozott igen!
Bea Johnson, a hulladékmentes életmód koronázatlan királynője 2008 óta gyakorolja családjával együtt a Zero Waste, azaz „nulla hulladék” életvitelt. Tapasztalatait, amiket sokszor rögös utakat járva szerzett, ebben a könyvben osztja meg a környezettudatosságra törekvő olvasóval. Könyvében arra bátorít, hogy csökkentsük az otthoni zűrzavart, a dolgok birtoklása helyett válasszuk az élményeket, és mindezt ne csak egy jobb környezetért, de egy jobb önmagunkért tegyük.
A könyv praktikus, kipróbált megoldásokat mutat be arra, hogy életünk teljesebb és egészségesebb legyen.

Bea Johnson a Zero Waste életmód nagykövete. 2008 óta követi a hulladékmentes életmódot, és mára mindössze egy befőttes üvegnyi szemetet termel családjával együtt évente.

A francia származású szerző Kaliforniában él férjével és két kamasz fiával.

Tericum, 2018
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634380351 · Fordította: Molnár Kata

Miért hoztam ki?
Valamikor az év folyamán vagy talán tavaly már volt nálam, de akkor nem került sorra. Most, hogy októberben az Országos Könyvtári Napok (OKN) keretében az ökológia, környezetvédelem volt terítéken megint szembejött velem a könyv. Eleve rengeteg blogot olvasok a hulladékmentesség, minimalizmus, környezetvédelem témakörében, gondoltam, talán idén még sikerül majd sorra kerítenem ezt a könyvet is. Bár úgy elsőre és másodszorra is úgy érzem, hogy Bea Johnson szintet sosem fogom elérni, de törekedni szeretnék arra, hogy egyre kevesebb legyen az ökológiai lábnyomom.


Tenzin Wangyal: Spontán kreativitás

Fülszöveg:

A ​könyv, amelyet az olvasó a kezében tart, Tenzin Wangyal Rinpocse több mint 30 éves Nyugaton végzett tanítói tevékenységének kvintesszenciája.

Rinpocse hagyományos tibeti bön buddhista képzésben részesült Indiában, majd megszerezte a gese fokozatot, amely a kolostori oktatásban a legmagasabb vizsgával elérhető titulus. Mikor 1988-ban Csögyal Namkhai Norbu meghívására Olaszországba érkezett, és nyugatiakat kezdett tanítani, a kolostorban tanult hagyományos módon fogott hozzá, kizárólag a szent szövegek felolvasásával és mondatról mondatra történő interpretációjával. Ebben az időszakban készült első könyve egy lelkes csapat segítségével, amely a hagyo­mányos mód­szerek autentikus átültetésére való kísérletként értelmezhető, és a múlt évben magyarul is megjelent, A tudat természetének csodái címmel.

Tapasztalatai arra sarkallták, hogy a nyugati tanítványok számára könnyebben befogadható módon, a magas szintű tanításokat a másodlagosnak tekinthető kulturális elemeket leválasztva, közvetlenül próbálja átadni. Ennek a folyamatnak az állomásai jól végigkövet­hetőek azóta megjelent könyvein, melyek közül a jelenlegi utolsót tartja kezében az olvasó. A Spontán kreativitás amellett, hogy a tibeti bön buddhista hagyomány legmagasabb ösvényéből, a dzogcsenből merít, olyan gyakorlatokat és tanácsokat ad, melyeket bármilyen hétköznapi élethelyzetben használni tudunk, hogy feltárva és feloldva belső elzáródásainkat és automatikussá vált reakcióinkat, felismerjük tudatunk valódi természetét, és örömmel tudjunk szolgálni másokat. A tudatunk természete fogalomra a könyv olvasása során lassan élettel telik meg, olyan alapvető minőségek forrásaként ismerhetjük fel önmagunk végső természetét, mint a szeretet, az öröm, a kiegyensúlyozott nyugalom, az együttérzés és a kreativitás. Azért, hogy mindezen minőségek meg is nyilvánuljanak az életünkben, a könyvben számtalan gyakorlat és példa található, melyek támogatnak bennünket az ösvényen, amely a mindannyiunkban benne rejlő kreativitás forrása felé vezet…


 Püski, Budapest, 2019
150 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633020005 · Fordította: Váradi-Szitha Ábel

Miért hoztam ki?

Egy fél napig gondolkodtam rajta, hogy kihozzam-e. Igazándiból elsőre csak várólistára raktam, és elmotyogtam magamban azt, hogy idén már sok-sok olvasnivalóm van, nem kell nekem ezt Rögtön és Azonnal kihoznom, csak mert jó a fülszöveg, tetszik a cím és amúgy is buddhizmushoz és kreatívításhoz és meditációhoz van köze (ezek olyan Pavlovi hívószavak nálam, akkor nekem kell, ha ezek egyike, vagy ha kettő is van közülük a láthatáron akkor pláne kell.) :D Úgyhogy végül fél napig nézegettem, és végül műszak végén kikölcsönöztem.

Sigrid-Maria Grössing: Napóleon

Fülszöveg:

Napóleon életét színezték, olykor alakították is a különböző, hol rövid és viharos, hol magas hőfokon égő és hosszan kitartó szerelemi viszonyok. Sigrid-Maria Grössing, a nálunk is ismert sikeres írónő új, mindmáig ismeretlen képet rajzol a nagy Bonapartéról.


GABO, Budapest, 2005
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637318704 · Fordította: Simon László

Miért hoztam ki?

Mert kellett egy kihíváshoz. Megjegyezném viszont, hogy Napóleont nem igazán ismerem, és ezalapján a könyv alapján, így a 80. oldal magasságában még elég szimpatikus... Ennek ellenére úgy érzem, Napóleon egy olyan személy akiből ez a könyv bőven sokk lesz nekem :D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é