Ugrás a fő tartalomra

Mi lesz a könyvekkel? - 2022/2023 tele

 A blog olvasói tudják, hogy könyvtárban dolgozom. Ez az információ nem volt titok, és most sem az. De azt hiszem, nyugodtan megnevezhetem az intézményt is ahol dolgozom. József Attila Könyvtár - Dunaújváros. A Dunaújváros azért fontos információ, mert valamiért a hőmérők képe, amikkel mérjük a folyamatos hőmérsékletet, folyamatosan azt írja, hogy Budapest!

Sok intézményben november 2-ával elkezdődött a fűtési szezon. És sok intézményben ez nem történt meg. Köztük nálunk sem. Illetve ez hazugság lenne, eljöttek, bekapcsolták, beállították a hőfokot. Jelenleg a "fűtésünk" 5-8 fokos temperáló, hogy a vezetékek ne fagyjanak el.

 16 éve vagyok könyvtáros, és ezen idő alatt, olyan nem volt, hogy nem fűtöttünk. Tény, hogy néha jóval melegebb volt, mint aminek kellett volna lennie, mert a jó 50 éves épületben ez (sem) lett korszerűsítve, ebből adódóan nehéz szabályozni, hogy mennyire legyen a meleg meleg. A radiátorok sem szabályozhatok, és ebből adódóan amire kezdésnek a cég beállítja az megy végig a fűtési szezonon. Még Covid alatt is volt fűtésünk, amikor pakkokat adtunk ki az olvasóknak, pedig az se volt egy gazdaságilag fellendült időszak. Idén az első (feltehetően nem utolsó?) alkalom, hogy nincs fűtésünk.

 Az október arról szólt a munkahelyemen, hogy a vezetőség ütemtervet, vész forgatókönyveket készített, hogy mi fog történni, bizonyos hőfok és pára alatt/felett.

  • 18 fok, 50 % pára - jók vagyunk, bár melegünk nem lesz, de  a könyvek jól érzik magukat, a könyvtáros felöltözik, teljes munkarendben tudunk dolgozni.
  • 16 fok, ki tudja mekkora párával - a könyvek MÉG jól érzik magukat, a könyvtáros kicsit jobban felöltözik, de igazándiból egy nyárihoz hasonló nyitva tartással el lehet menni télen. Tehát nem végig leszel nyitva, de azért egy 6-7 órát tudsz válalni
  • 5-10 fok: A pára sok lesz, szellőztetés, amikor tudsz. Sajnos jelenleg a nedves hideg miatt, ha kinyitod az ablakot csak rosszabbul jársz. A pára nő, a könyvek nem szeretik, és elkezdődik a penészesedés. A könyvtáros felöltözik, nagyon-nagyon, mert szeretne szolgáltatni, mert az olvasókért van, de azért eléggé fázik. A nyitvatartás lezuhan nagyjából 4 órára, azt is relatíve két műszakban megoldva, mert huzamosabb hideg, nem tesz jót a könyveken túl a dolgozóknak sem.
Jelenlegi helyzet:


Oké, a múlt heti helyzet. De megsúgom, nem lett melegebb ;)
Ez az előtéri hőmérő, az előtér általában a nyáron "hidegebb" télen "melegebb" hely, mert nem akkora területre, mint a felnőtt könyvtár. Tehát relatíve itt van a melegebb.
Itt dolgozunk ketten a kollégával. Én konkrétan 4 pólóban, 2 mellényben, 2 zokniban, 2 nadrágba, és a műszak végére nem érzem  a lábfejem.
 Folyamatos mozgásban vagyunk, csak akkor ülünk, ha nagyon muszáj. Tekintve, hogy kölcsönző könyvtárosok vagyunk, így egyikünk muszáj ülni, mert úgy tud kölcsönözni.
A múlt héten kialakítottunk egy kölcsönző szekciót az előtérbe, hogy az olvasóknak megadjuk az esélyt, hogy ne menjenek fel, hogy a lenti állományrészből kölcsönözzenek. 
Ezek nagy része Krimi, romantikus, fantasy-sci-fi, tini irodalom, minimális szak irodalommal. Azok a könyvek amik visszahoztak, meg pár szerző akiről tudjuk, hogy viszik őket. Így az idősebb, betegebb, vagy fázósabb olvasóknak nem kell felmenni, a kölcsönzést megoldhatják az előtérben is, a "relatív" meleg ponton. A gyakorlat azt mutatja, hogy ezzel egyre többen élnek is. Részben, mert egyre több könyv van a választhatók között, részben, mert egyre hidegebb van az intézménybe, és a hideg utcáról bejőve, igazándiból azt érzed, hogy mintha még az utcán lennél.
 Tehát kialakítottunk, egy kölcsönözhető részt az előtérbe. Ahogy a képen is látható, mivel nagy a belmagasság, így a "légkondicionálót szerelünk" opció esélytelen, hogy befűtse a helyiséget, mert rögtön felhúzná az emelet a meleget, és eltűnne. Itt maximum egy hősugárzó segítene, de azt nem igen kaptunk. Próbálkoztunk a "fűtőszőnyeg" dologgal, de a hideg kő borítás, konkrétan elnyeli az egészet, így az sajnálatos módon nem segített, fel is adtunk a fenti kollégáknak, hogy ott talán a padló+szőnyeg kombinációnak van egy kis értelme. Jelenleg a kölcsönző pultnál, az én általam bevitt melegítős párna van bedugva, amikor már tényleg fázunk és nem bírjuk a hideget. Bár megjegyezném, mi vagyunk azok, akik relatíve jól tűrjük a hideget. Tény, hogy lassan annyi réteg lesz rajtam, ami már csak arra lesz jó, hogy úgy mozogjak, mint egy pingvin, de legalább bírjuk.

És akkor a felnőtt könyvtár. Ahol nem mehettünk volna 50, maximum 60%-os pára fölé. 
A könyveink között vannak újabbak, régiek, ázottan megszáradtak. Nem minden olvasó vigyáz a könyvekre, kikerülhetetlen az ázott könyv, és ha nem olyan vészes, akkor nem dobjuk ki. Bár mostanában, már inkább kérjük, hogy szerezzék be újra, mert hát nem egészséges a könyvnek ha ázott.
 És bár nem penészesek, és már megszáradtak, azért nem lehet a könyvtáros abban biztos, hogy ezek a könyvek, nem lesznek majd katalizátorok, a magas párában és a hideg időben. És igen "kidobhatnánk" gyorsan őket. Ha tudnánk, melyikek ezek a könyvek. Azért az elmúlt 16 évben nálam is rengeteg fordult meg és normál esetben ezek nem penészesednek és nem ártanak senkinek sem.
A probléma, hogy ha nem lenne egy ázott könyvünk sem, sem sérült, és mind szép és jó lenne, akkor is a 16 fok alatti hőmérséklet és a 60% feletti pára beindított bizonyos folyamatokat, amiket majd nem tudunk megállítani.
Mikor fogjuk észre venni, hogy "rohad" az állomány? Mikor lesz az első olyan nap, amikor ha bemegyünk fura szagokat fogunk érezni, vagy a penészesedés jelét mikor látjuk meg? Nincs arra garancia, hogy azonnal észre vesszük, hogy azonnal korrigálni tudjuk. Tudjuk egyáltalán korrigálni? Melegebbet nem tudunk csinálni, a párát nem tudjuk leszorítani.
 Szeretem a munkámat, komolyan. Az olvasókat is (nagy részüket), a könyveket pláne. És amikor minden nap azzal telik, hogy nézzük a párát, mérjük, írjuk, aggódunk. Mert aggódunk a könyvekért.
 A növények elkezdtek már rohadni, sorra dobhatjuk ki őket, de mondjuk ők nem képviselik az állományunk részét, de amikor jelzik, hogy penészes a föld, akkor azért kissé aggódva nézünk körbe, hogy akkor már talán más is.
 És messze van a tavasz. És tisztában vagyunk azzal, hogy a jelen gazdasági helyzetben nehéz megoldani azt, hogy minden helyet fűtsenek. Hogy úgy tegyünk, mintha nem lenne háború, válság. De vannak helyek, amiket, ha nem fűtenek, akkor tavaszra már olyan károk érik, amiket nehéz lesz helyrehozni. Ilyen a könyvtár, a múzeum például.
A könyveknek 16-18 fok 50% pára a jó. Szakértő mondta, nem mi találtuk ki. Ennyit kértünk. Nem kértünk 22 fokot, hogy pólóban dolgozhassunk. 16-ot kértünk, a  könyvek miatt. Még csak nem is a könyvtáros miatt. Mint mondtam, mi fel tudunk öltözni, a könyvek nem :(

És az a baj, hogy a tegnapi "könyvtári fórumon" ami volt a munkahelyemen, ott sem azt éreztem, hogy fontos lenne az állomány védelem. Hallottam, amit mondott a küldött. Hogy nincs pénz. Az uszoda azért működik, mert az állam kifizeti, a könyvtárt nem fizeti ki, így nem tudják befűteni, meg hogy nincs korszerűsítve stb. Tehát, a "Sajnáljuk, sajnáljuk, de ez van, majd talán januárba lejjebb mennek az árak". Ezt nem tudom mondjuk mire alapozzák, de oké... január egy hónap múlva lesz. Egy hónap  a könyveknek lehet még nem gond, lehet, hogy éppen elég, hogy elkezdődjön a penészesedés.
Azt kérdezném, és ki fogja majd pótolni az esetleges elveszett állományt? Ha nincs pénz a megelőzésre, akkor a károk enyhítésére már lesz? Itt ha berobban a penészesedés, akkor festés kell, fertőtlenítés, polcok, polcsorok kidobása, vásárlása, könyvek újra vásárlása, már ha még kaphatók egyáltalán . . .  az sokkal több pénz lenne :(

Ha olvastad ezt a posztot és könyvtárba dolgozol, oszt meg a te helyzeted!
Ha olvasod a posztot és segítenél, keress: st.metatron@gmail.com 
(bárminek örülünk, komolyan, ha van felesleges termoszod, nyomtatóba papírod, esetleg hősugárzód ;), de komolyan. El sem tudjátok képzelni hol tartunk. A hideg miatt, már egy bögre meleg italnak is örülnénk. Ahogy amúgy örülünk azoknak is akik jönnek és kifejtik, milyen hálásak nekünk, hogy kitartunk. Mert kitartunk, de egyre hidegebb lesz. (bár tény, akkor lehet, hogy melegnek fogjuk érezni a 5-8 fokot, amikor kinn mínuszok lesznek :D)



 cím: 2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u. 9. 



Megjegyzések

AniTiger üzenete…
ATya.Világ. Sokkoló ezt így leírva olvasni... :( Kitartást, kedvenc könyvtárosaim!!!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é