Ugrás a fő tartalomra

Ellis Weiner: A Templeton ikrek nagyszerű terve

 Valahogy mindig elcsúszok a posztokkal, most is megnéztem, körülbelül 9 olyan könyv van amit elolvastam és nem írtam róla, vagy csak molyos értékelést írtam az meg mégsem szorosan a bloghoz tartozik. Úgyhogy, most a héten próbálom utolérni magamat, ha már amúgy is dög meleg van és semmire sem alkalmas az ember (kivéve a légkondis szobájában, ott azért még élhető az élet)
 Úgy döntöttem, hogy visszafelé haladok, tehát a legutóbb olvasottról írok legelőször, végtére is, az a legfrissebb élmény!

 A Templenton ikreket nagyon vártam, oda voltam azért, ahogy kinéz, ahogy belelapoztam még jobban elvarázsolt az egész. Aztán amikor elkezdtem olvasni, nos akkor majdnem abbahagytam és eldobtam, neki a falnak (de könyvtári, úgyhogy nem dobáltam). Ha nem lett volna ennyire rövid az egész, akkor feltehetően nem olvasom végig. Tudni kell, hogy nehezen viselem azt, ha egy „író” próbál vicces lenni. Azaz ez így nem teljesen igaz, mert legyen vicces, és bizonyos szintig még az olvasóval kikommunikálást is elviselem, ha az nem arra megy ki, hogy Te mint olvasó egy nagyon hülye egyén vagy. Egyrészt mert megvetted a könyvet, másrészt azért mert végig is akarod olvasni, holott az író nem akarja megírni ezt az egészet. Végig az volt az érzésem, hogy az író éppenséggel már agyzsábát kapott, rühelli az olvasókat, rühelli azt, hogy neki könyvet KELL írnia, és nem is tud, tehát poénokkal próbálja telíteni a lapokat, meg rajzokkal. Ebből adódóan az egész könyvnek 5 oldalban leírható története van, vagy még annyi sem, és az is ritka béna.
A történetről címszavakban: béna ember, megbukik a vizsgán, mert megszületnek az ikrek, eltelik 13 év (azt hiszem), meghal az anyuka, lesz egy kutyájuk, elköltöznek egy óraműpontos városba, előadás, megvádolás, hogy a prof lopott ötletet a béna embertől, gyermekrablás, megszökés, az ellenség hülye, így könnyű túljárni az eszén, a gyerekek meg okosak, költözés. Igen ennyit a történetről. Ami amúgy mint ifjúsági regény, és mese még totálisan jó is lett volna, ha nem lenne az egész könyv 10 oldalanként körülbelül tagolva fejezetekre, és minden fejezet végén nem lennének olyan kérdések aminél azt sugallja az „író”, hogy ő zseni, mint például „karikázd be, hogy igaz vagy hamis: Az elbeszélő zseni: I” (nincs is hamis, tehát egy önelégült kis *****).
 Nekem ez már túl erőltetett volt, molyon láttam, hogy sokaknak tetszett, hogy voltak, akik odáig vannak az egészért, de be kell látnom, hogy ehhez én vagy túl öreg vagyok, vagy túl humortalan, mert nálam az idegesítő kategória. Szeretni szerettem volna, mert annyira jól néz ki a könyv kívülről.

Belbecs: 1/5
Csak mert nem adok fél pontot, bár ő megérdemelné a 0,5/5-öt… annyira borzalmas volt.

Külcsín: 5/5
Ez tipikusan az a könyv, amit azért venne meg az ember mert nagyon jól néz ki. Hívogató borító és belelapozva is elsőre még pont azaz érzésed, hogy ez milyen király kis könyv. És senki ne mondja nekem, hogy a gyerekek és felnőttek nem borító alapján ítélnek. Dehogyisnem, a döntések nagy részét borító alapján hozzák meg, főleg a kisgyerekek akik pl. gyermekkönyvtárba járnak. Ők rögtön rá fognak csapni, hogy de jó könyv! És ha kellően fiatalok és humorérzékük is erre van beállítva akkor még élezni is fogják.


Fülszöveg:
Tegyük fel, hogy van egy tizenkét éves ikerpár, John és Abigail. Mondjuk John gyakorlatias, és szeret dobolni, Abigail pedig elméleti ember és bonyolult keresztrejtvényeket fejt. Az apjuk egy briliáns feltaláló. És tegyük fel, hogy elrabolják az ikreket, hogy megzsarolják az apjukat, nekik pedig ki kell szabadulniuk.
Jó mulatság volna ilyesmiről olvasni? Hát még szép! Ráadásul ez még csak az első kötete ennek a sorozatnak, ami okos, helyes és vicces fiúknak és lányoknak szól. Mint amilyen te vagy, igaz?
A Templeton ikreknek igazán szükségük van az eszükre, hogy megoldják ezt a gyerekrablást – satöbbi, satöbbi. A végén megoldják. Ennyi.

Könyv: Ellis Weiner: A Templeton ikrek nagyszerű terve
Kiadó: Pagony
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 232
ISBN: 9786155441844
Illusztrálta: Jeremy Holmes
Ár: 2.990 Ft
Belelapozó: itt

Képek forrása: 
Szilvamag olvas                          

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é