Ugrás a fő tartalomra

2014 Adventi nyereményjátéka - A megoldások



Elejével egészen kevesen küldték be a megfejtéseket és elkezdtem aggódni, hogy jesszusom, ennyire nehéz volt, vagy ennyire nem volt senki sem kitartó abban, hogy végigkövesse, vagy egy szuszra megoldja. Aztán kezdtek jönni a válaszok. Sok-sok megfejtés érkezett. Voltak, akik egy borítón buktak el, volt akik a 4. Ponton, voltak, akik máshol, vagy csak kihagytak egy könyvcímet. Féltem, hogy nem lesz helyes megfejtés, de aztán érkeztek sorra a jó megoldások, így megnyugodtam, hogy Meg lehetett ezt csinálni. Nem kapkodva, odafigyelve.
Tartom, hogy fura, hogy a Karácsonyi Ének nem volt teljesen egyértelmű a 4. Kérdésnél. Kérem, akik nem tudták pótolják, legalább filmben :D

1. Ablak – borító keresés
1. Elfelejtett lények boltja
2. Király Levente (szerk.) Ünnepek ünnepe
3. Ingo Siegner Kókusz Kokó és a Mikulás

2.  Ablak
Sven Nordqvist mely könyvei köthetőek a karácsonyhoz?
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

3. Ablak - kifejtős

4. Ablak
Melyik az a könyv, amit feldolgoztak már képregénynek, filmnek, rajzfilmnek, és ilyenkor karácsonykor mindig előkerül? Nincs szinte olyan válogatás, antológia, amibe ne kerülne bele, más nem egy részlete :D
Karácsonyi Ének (bármely nyelven elküldött válasz el lett fogadva)

5.  Ablak
Mely népcsoportok, vallási csoportok nem ünneplik a karácsonyt? (legalább 3-at sorolj fel)
Buddhisták, taoisták, muzulmánok stb.

6. Ablak:
Mivel Mikulás napján kerül fel a poszt. A napi feladat nem más, mint kérek három olyan filmcímet (ha tudtok könyv címet is), ami modern Mikulásról szól!
Télapu 1-2
Karácsony Artúr
Igazándiból majdnem, végtelen mennyiségű címet elfogadtam, ellenőriztem persze, hogy a kritériumoknak megfelel-e.

7. Ablak:
A kérdés egyszerű, kik dolgoznak a Mikulásnak? Úgy hiszem ez elég egyszerű, kettő minimum legyen, ha többet küldesz az sem gond. :)
Krampusz, manók, rénszarvasok, de akár a yetit is elfogadom (Öt legendában ugyebár ők festik a játékokat :D).

8. Ablak  - borító keresés
Heather Horrocks: Bah, Humbug!
Heike Roland – Stefanie Thomas: Derűs tél
Alison Jay: Christmas Time

9. Ablak
Három olyan mesecímet kérek (könyv), melyben szerepel a Mikulás, nem kell kortársnak és magyarnak sem lennie. :)
Cserháti Márta: Mikulásvárás
 Telegdi Ágnes: Barnabás és Mackómikulás
 Jutta Gorschlüter: A Mikulás és a kiscica
Igazándiból majdnem, végtelen mennyiségű címet elfogadtam, ellenőriztem persze, hogy köze van-e a karácsonyhoz adott műnek.

10. Ablak:
A feladat egyszerű, sorolj fel három karácsonyi szimbólumot. Olyasmire gondolok,amit meglátva, a karácsony jut mindenkinek az eszébe!
Karácsonyfa, mézeskalács adventi naptár, szaloncukor, angyal stb. itt rengeteg dolgot elfogadtam.

11. Ablak:
Kérek három darab olyan könyvcímet, ami a karácsonyt dolgozza fel. Mindhárom cím, más-más műfajú legyen. (mese, fantasy, sci-fi stb.)
- Katherine Stone: Hulló csillag (romantikus)
- Agatha Christie: Poirot karácsonya (krimi)
- E. T. A. Hoffman: Diótörő (ifjúsági)
Igazándiból majdnem, végtelen mennyiségű címet elfogadtam, ellenőriztem persze, hogy köze van-e a karácsonyhoz adott műnek.

12. Ablak: - könyvcím, amit szeretnél megnyerni – nincs rossz válasz, értelemszerűen.

13. Ablak
Advent jelentése: eljövetel

14. Ablak
Milyen vasárnapok vannak az Adventi időszakban?
Arany, ezüst és bronzvasárnap.
Többen írták az Advent első vasárnapját, illetve negyediknek a Karácsonyt (ami speciel nem esett vasárnapra), minden olyan választ, amiben az Arany, ezüst és bronz szerepelt elfogadtam.

15. Ablak
Mi a tipikus hálaadási menü?
- sült pulyka
- kenyértöltelék
- áfonyaszósz
- burgonyapüré
- sütőtök-pite
Igazándiból, itt szimplán, ha azt írta valaki, akkor a Pulyka is elfogadható. Bár egész kis menüsorokat kaptam, örülök, hogy ennyire utánanéztetek :)

16. ablak – borító keresés
7. Tim Burton Karácsonyi lidércnyomás
8. Könnyü Mária · Niksz Gyula Kreatív ünnepek
9. Rob Scotton Russell's Christmas Magic

17. Ablak
Hogy hívják Télapó rénszarvasait?
Táltos, Táncos, Üstökös, Íjas, Pompás, Villám, Csillag, Ágas,  Rudolf.

18. Ablak - kifejtős

19. Ablak
Milyen szaloncukrokat ismersz, legalább 4 ízt kérek! Illetve melyek a kedvenceid?
Igazándiból itt nincs rossz válasz, kivéve, ha nagyon hülyeséget írnának, de olyan nem volt :D

20. Ablak
Hozzánk ugyebár a Jézuska hozza hivatalosan a karácsonyi ajándékot, esetleg az angyalkák a fát. Mondjatok három olyan országot, ahol viszont nem ő hozza. És ha nem ő, akkor kicsoda hozhatja még?
Olaszország: Befana nevű boszorkány
Svédország: Jultomte nevű manó
Izland: 13 koboldszerű legény :D
Amerikai Egyesült Államok - Mikulás
Ukrajna - Jégapó
Spanyolország - Három Király
Stb. Itt igazándiból rengeteg féle választ kaptam, és mind jó volt.

21. Ablak
Kik voltak a három királyok, és mit vittek Jézusnak?
Gáspár, Menyhért, Boldizsár és aranyat, mirhát, tömjént vittek.

22. Ablak – borító keresés
10. Jostein Gaarder: Karácsonyi rejtély
11. Shades of Christmas
12. Julia Donaldson: Bot Benő

23. Ablak:
Mit szoktak kikészíteni a télapónak, hogy megegye és megigya?
Tejet és süteményt. Mivel sokan írták az Írországi rétes és sör kombót, így azt is elfogadom, végtére is, nem mondtam, hogy hol.
Nem jelentett mínusz pontot, ha a répa kimaradt, amit a rénszarvasoknak készítenek ki, mert végül is, csak a Télapót kérdeztem :)

24. ablak – kifejtős


Sorsolás ma, és ma fel is kerülnek a nyertesek egy posztban és kimennek az emailek. A sorsolás segítője (aki a neveket kihúzza a kalapból) @Sicc lesz.

Sok szerencsét mindenkinek ! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.