2013. július 2., kedd

Tom Angleberger - Papír-Yoda különös esete

Fülszöveg:
CSAK YODA BÖLCSESSÉGE SEGÍTHET TÚLÉLNI A HATODIK OSZTÁLYT.
 Ismerd meg Dwightot, a hatodikos csodabogarat! Dwight folyton fura dolgokat csinál, például ugyanabban a pólóban jár egy hónapon át, vagy „Dwight kapitány”-nak szólíttatja magát. Ez elég kínos, főleg Tommynak, aki minden nap mellette ül ebédnél.
De azért Dwight is tud menő dolgokat. Például origamizni. Egyszer csak fogja magát, és hajtogat egy Yoda-figurát. És itt kezdődnek a rejtélyek. Papír-Yoda ugyanis látja a jövőt, és olyan tanácsokat ad, amik simán kihúznak a csávából. Így aztán hamarosan kígyózó sorokban fordulnak hozzá kérdéseikkel a hatodikosok.
 Tommy ki akarja deríteni, hogy hogyan lehet Papír-Yoda ennyire okos, amikor Dwight meg ennyire lökött. Talán Yoda uralja az Erőt? Tommy eltökéli, hogy megtudja a választ, mielőtt megfogadná Yoda tanácsát egy IGEN FONTOS ügyben, ami egy lányt is érint.
Ez hát Tommy nyomozati anyaga a Papír-Yoda különös esete kapcsán

A könyvért köszönet a Könyvmolyképző kiadónak!

Sokáig gondolkodtam, hogy akarom-e ezt a könyvet vagy sem. Végtére is 12 éves kortól ajánlják, és már 27 leszek, tehát lehet, hogy nem én vagyok a célközönség. Aztán arra is rájöttem, hogy eléggé ifjúsig irodalom orientált a blogom, és valójában szeretem is ezeket a könyveket, tehát nem érhet csalódás. A csillagok háborúját is szeretem, majdnem minden részét láttam (ne kövezzenek meg az új sorozat 3. darabját nem sikerült még megnéznem, és amúgy is az eredeti széria százszor jobb), ebből adódóan, aminek már a címében ott van Yoda, az befutó lehet.
 Tehát bátor voltam, és kértem, és kaptam is. Első ránézésre azt éreztem, hogy olyan Egy ropi naplója hatású könyv. A rengeteg illusztráció miatt. Részben amúgy ezt alá is támasztotta, viszont nekem sokkalta többet adott, mint az Egy ropi naplója.

Belbecs:
 A történet elég egyszerű, és átlátható. Adott Dwight, aki az iskola legnagyobb lúzere, és hajtogat egy papír Yodát. Arra nem jöttem rá, hogy miért pont Yodát, de tény, hogy elég találó választás volt. Hiszen Yoda bölcs, és okos, és persze vele van az ERŐ is, egy nagy Jedi, kis testben, zöld cuki fülekkel! Tehát, készített egy origamis Yodát, és megválaszolta mindenkinek a kérdéseit. Tanácsokat adott, amikkel változtathatnak a sorsukon. Valójában minden, de tényleg minden azon múlott, hogy hittek benne. Hittek, megtették, és ezáltal jobb lett. Hogy Dwight honnan szedte a dolgokat, szerintem figyelt, odafigyelt az emberekre ezért tudta a válaszokat a kérdésekre, és a látszat bizony csal. Attól, hogy hülyén néz ki az ember, hülyeségeket beszél és rajta röhög mindenki, nem biztos, hogy tényleg hülye is és meg is érdemli, hogy így bánjanak vele.
 Dwight kitört, Yoda által, és a könyv végére azt is megtudjuk, hogy valójában rengeteg embernek segített rájönni, hogy egy kis bátorság, egy kis odafigyelés mennyi mindent megoldhat, és mennyivel könnyebbé teheti az életet. Tanulságos könyv, érdemes elolvasni, és tényleg 12+ éves kortól nyugodtan. Előnyben a Star Wars rajongó gyerekek, és gyerekesen gondolkodó felnőttek. Mert még a felnőtteknek is tud mit mondani.
 Amit sajnálok, hogy nincs kézügyességem, és nem tudok így hajtogatni egy Yodát magamnak. Pedig nagyon jól néz ki. Majd, Sicc-et, ráveszem, hogy fabrikáljon egyet a gyerekkönyvtárba, nem lehet túl bonyolult, de én egyenesen sem tudok ollóval vágni, úgyhogy talán az ÉN képességeimet meghaladja. Kabala figurának sem lenne utolsó. A könyvben van még rajz is, hogyan kell hajtogatni!

Belbecs: 5/5

Külcsín:

 Nos, akkor jöjjön a kivitelezés. Nekem puha fedeles kiadásom van, de van belőle kemény táblás is. Utóbbit is sikerült megnéznem, amikor könyvesboltban jártam, úgyhogy jelenthetem, hogy mindegyik tartósnak tűnik. Dombornyomásos (tapizható) borítója van, és nagyon kis pofás. Átvettük az eredetit, ahogy rákerestem. Belső illusztrációk kicsit furák voltak elsőre. Valójában megijedtem, hogy meg vannak gyűrődve a lapok, de nincsenek, csak éppen olyan árnyékolás és minta van rajta, mintha egy kissé megviselt lenne. A végére már megszoktam.
 Bár maga az illusztráció annyira nem nyerte el a tetszésemet, be kell ismernem, hogy a könyv hangulatához illett. Amikor a borítót kerestem, akkor találtam rá az író többi könyvére is. Hát… pedig már végre azt hittem, hogy valami nem sorozat. De hát a mai világban minden sorozat, és folytatásos. Remélem, majd jön a többi rész is, hogy a többi Star Wars hős papírmasé verziójának történetét is olvashassuk :)

Külcsín: 5/5Nincsenek megjegyzések: