Ugrás a fő tartalomra

Tomás Navarro: Kincugi - A lelki sebek gyógyításának japán művészete


 

Könyv: Tomás Navarro: Kincugi

Kiadó: HVG Könyvek

Kiadó székhelye: Budapest

Kiadás éve: 2023

Oldalszám: 310

Kötés: Keménytáblás

ISBN: 9789635653089

Fordító: La Torre Ágnes Júlia

Megjelenés időpontja: 2023. február 24.

Bolti ár: 5.200 Ft

Kiadói ár: 4.420




Köszönet a könyvért a HVG Könyvek kiadónak :)

 Nem tudom, hogy mással is volt-e már olyan, hogy egy könyvtől, teljesen mást vár, mégsem csalódik. Ez a könyv nagyon érdekes, de amiért el szerettem volna olvasni, azt csak nyomokban tartalmazta. Valóban megvan a japán kincugi mesterekkel való párhuzam építés, de  igazándiból bármilyen más dologgal is párhuzamot húzhatott volna a szerző. Tehát igazándiból JAPÁN kevés van a könyvben.

 Viszont ennek ellenére meglehetősen kedves és tanulságos olvasmány. Remekül sikerült a szerzőnek az, amit a bevezetőben ír is. Méghozzá, hogy ő igazándiból beszélgetni szeretne az olvasóval. Hála az égnek nem kibeszélős tukmálós módon (volt olyan könyv élményem már...brrr a hideg is kiráz), inkább olyan módon, hogy együtt elmész teázni vele, felveted életed problémáját és ő próbál neked segíteni. (kincugi analógiával).

 És bár beszélget veled a szerző, próbál az összes lelki sebre gyógyírt találni, és példát hozni. Hisz, mindenki jobban tanul úgy, ha lát maga előtt egy történetet, amiben ez sikerült. Igen, valahogy az ember jobban elhiszi, hogy minden rendben lesz és sikerülni fog, ha látja, hogy másnak már sikerült. Nem mondom, hogy lefedett minden létező lelki bajt, de azokat amiket az olvasó nagy valószínűséggel ismerhet és/vagy tapasztalt már a saját életében azokat elég jól összeszedte.

 Szerettem a fejezetek végén a visszatekintést, a rövid összefoglalóját egy-egy résznek, hogy még jobban rögzüljön minden, amit olvastunk előtte. Szerencsés vagyok, hogy a legtöbb dolog amit felhoz nem érint. Hála az égnek depressziós és szorongó nem voltam (vagy nem tudok róla :)), de még így is pár dologban segített az olvasás. Mert nem kell feltétlen nagy sebekre gondolni, elég egy rossz személy az életünkbe, legyen az család tag, vagy épp munkatárs. És igen, ezen a fronton rengeteg jó dolgot olvastam, hogy hogyan tudom ezt kezelni (kipróbálom mindenképpen) a helyzetet, és hogy lehetek arra képes, hogy bizonyos dolgokat elengedjek. Vagy felismerjem majd azt a pontot, amikor nekem is tovább kell lépnem, mert nem ér annyit egy bizonyos dolog, mint amennyi fájdalmat képes okozni.

 Összességében ez egy hasznos könyv, szerintem mindenkinek. Bár ne lenne szükség ilyen könyvekre, de a 21. században úgy érzem, hogy elég sokunknak szüksége van arra, hogy segítséget kapjon. Ha másképp nem, akkor egy könyvtől. A szerző persze bizonyos eseteknél megkéri az olvasót, hogy forduljon orvoshoz, és ne kezelje magát, de azért rengeteg olyan eset van, amikor az ember a saját akaraterejéből, elhatározásából igenis kimászhat a gödörből, és nem feltétlen kell megvárni a mászással azt, hogy elérjük a gödör legalját. Feltehetően majd még újra olvasom a könyvet, nehéz napokon, vagy amikor tényleg szükségem lesz rá. Most a tudatalattimba elraktároztam azt amire szükségem van, próbálom alkalmazni, és meglátjuk, hogy sikerül-e.

Fülszöveg:

„Ami széttört, összeillesztheted, és amikor megteszed, ne rejtsd el a törékenységet, mert a látszólagos törékenységből lesz a látható erő.”

Tomás Navarro pszichológus a kincugimesterek filozófiáját használva arra tanít, miként küzdhetjük le a nehézségeket, és gyógyíthatjuk be lelki sebeinket. A kincugi a törött kerámia javításának ősi japán művészete, amelyben a mester arannyal vagy ezüsttel forrasztja össze a törésvonalakat, ekképpen kiemelve a munka fontosságát. Így válik a rekonstruált műtárgy már nemcsak a törékenység, hanem az erő és a szépség szimbólumává is. Az önsegítő és kríziskezelési kalauz legfőbb üzenete, hogy a megpróbáltatásokban rejlő lehetőségek által mi magunk is erősebbekké és szebbekké válhatunk.

Megjegyzések

AniTiger üzenete…
Szeretném kölcsönkèrni, elolvasni! Tetszik! ^^

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.