Ugrás a fő tartalomra

Éric Faye: Nagaszaki

 Szerintem én még nem olvastam 112 oldalas könyvet 5 napig. Mondanám, hogy azért tartott olyan sokáig ez a könyv, mert mérlegelni kellett a leírtakat, vagy olyan mélyenszántó volt, hogy sok gondolkodni valót adott...de nem. Azaz igazság, azért tartott 5 napig az olvasás, mert untam. És csak, mert 112 oldal, ezért nem hagytam abba, mondván, hogy ezt azért el lehet olvasni, és hátha jobb lesz.
 De nem igazán lett jobb.
Innentől csak az olvassa, akit nem zavar az, hogy relatíve összefoglalom, hogy mi volt a könyvben és lelövöm az összes... izé, nincs nagyon mit lelőni, de azt mindet lelövöm.

 Lehetett volna ebből egy teljesen jó könyv, mert az alap sztori tetszett. Érdekes lehet az embernek beleélni magát abba, hogy valaki ott él a házában, és ő maga nem is tud róla. Érdekes az ahogyan erre rájön, és az hogyan buktatja le a betolakodót. Ez még egyrészt para, másrészt egy érdekes sztori lehetett volna, ha írtak volna belőle egy rendes regényt mondjuk.
 A főhőst eleve nem szerettem. Egyiket sem. Merthogy kettő is van. Van ugyebár a tulaj, aki észreveszi, hogy éppenséggel valaki dézsmálja a kajáját. Elmeditál a dolgon, végül vesz egy webkamerát, hogy figyelje a saját házát és így rájöjjön arra, hogy ki a betolakodó. Nos a férfi embert (tulaj), eleve nem tudtam kedvelni, mert 1. nem zárja a háza ajtaját, ez relatíve felhívás keringőre. 2. Csak úgy elvan az élettel, és nem tűnik fel neki, hogy van egy potya lakó..... 1 évig!! :D 3. Miután feltűnik, és lebuktatja, és ráhívja a rendőröket, rögtön megbánja... - igen b+ találja már el mit akar. 4. Úgy van továbbra is az életben, semmi nem változik, csak annyi, hogy elköltözik, mert itt már para neki lakni, hisz nem tűnt fel neki a vendége. Őt pofán csaptam volna.
 A másik főszereplő, a nő aki beköltözött az emberünkhöz, lazán egy éve ott dekkol. Őt meg a nagy szentimentalizmus vitte oda, és mert nem volt hol laknia. Amúgy egyrészt, csodálom, hogy egy évig el tud úgy élni valakinél, hogy annak nem tűnik fel. részben persze azért, mert az akinek feltűnhetne annyira tutyimutyi, hogy semmi nem tűnik fel neki. Másrészt viszont őt se nagyon értettem. Van persze sztori, hogy miért pont oda ment, miért élt ott, és hasonlók, de ettől még nem értem meg jobban. Nem akart munkát keresni - mert öreg. És elhitette magával, hogy ott elélhet örökké. Tehát nem volt vész terv. Értem én, hogy egy év után már azt hiszi SOSEM bukik le, de na. Tett egy csomó lépést amit már tutyimutyi is észrevett (tehát jó nagy hibák).

 Összességében: Nem tetszett, nem fogott meg, nem szerettem. Elolvastam, bár többször gondoltam rá, hogy leteszem. De csak 112 oldal volt. Tanulság: A túl filozófikus regények nem nekem valók. Vagy ez konkrétan nem nekem volt való... Molyon sokaknak tetszik, egészségükre! Biztos lehet szeretni, de mi nem lettünk barátok.



Fülszöveg:
A minden kilengéstől mentes lekottázhatóan szabályos életét élő agglegény apró kis változásokra lesz figyelmes a lakásában: távollétében élelmiszerek tűnnek el a hűtőszekrényből és néhány tárgy elmozdul a helyéről. Alig észrevehető az egész, a gyanú mégis arra sarkallja, hogy webkamerát szereljen fel, amelyen keresztül munkahelyéről szemmel tarthatja a konyháját. Így derül fény az események okára…
A szerző a japán metszetek mértéktartásához és kifejező erejéhez hasonlítható egyszerűséggel, mégis csodálatra méltó gondolatgazdagsággal vezet végig a történeten. Az életszerűvé tett abszurd helyzet egyén és környezete viszonyának elemzésén kívül módot ad korunk számos társadalmi problémájának felvillantására is. A tartalmi és formai erények mellett a rövid regény további érdeme az alapigazságok megkérdőjelezése, a lenyűgöző emberismeret és az őszinteség.

Megjegyzések

Mariann Czene üzenete…
"nincs nagyon mit lelőni, de azt mindet lelövöm." :D
ezen de jót röhögtem!
Én az ilyen rohadt magasröptű fülszövegektől előre félek:
'A szerző a japán metszetek mértéktartásához és kifejező erejéhez hasonlítható egyszerűséggel, mégis csodálatra méltó gondolatgazdagsággal vezet végig a történeten'
mert ez annyira elvont, hogy elvont olvasót vagy pedig elvont lelkiállapotot, bizonyos hangulatot kíván.

Jeffi üzenete…
:D Hát mert spoileres, de mivel az egész könyvben SEMMI nem történt igazán, így mégsem :D De azért jeleztem, hogy a semmit elmondom :D
De annyian dicsérték molyon :( És én bíztam benne, hogy tetszeni fog, de borzalmas volt :(

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é