2016. szeptember 22., csütörtök

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…
 Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.
 Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az én életemben), és ezt nem veszi észre a párja, családja. Megveszi, megeszi, kihányja… és ezt nem veszi észre a másik. Nekem ez borzalmasan fura dolognak tűnik, elvégre, ha valaki a társad, akkor figyelsz rá nem? Ha a te pénzed közös és közös kasszáról vagytok, azért 300.000 forint mondjuk úgy nem két fillér, hogy nem tűnik fel. Bár nem tudom, lehet, ha több milliót keresnek, havonta akkor elhanyagolható és nem feltűnő, de ismerve az átlagbéreket nem tudom ezt így elképzelni. Elhiszem, csak abszurd.
 Minden esetre az összes ilyen evési probléma ijesztő. Érdekes volt olvasni arról, hogy mik lehetnek a háttérben, de persze sokkal okosabb nem lesz a könyvtől az ember, mert…mert akkor menj terápiára, és majd ott segítenek. Amit így olvasás után le tudtam vonni a könyvből az, hogy akinek ilyen problémája van, akár anorexia, akár bulimia, akár túlevés, és zabálás rohamok, egyik se használja az internetet arra, hogy ilyen társaságok fórumaira megy, mert a beteg emberek visszahúzzák egymást, és nem segítik. Nem tudom, biztos van benne valami, de valahol úgy érzem, azért nem minden olyan oldal, ahol olyan betegek vannak mint pl. te ott, mindenki csak bólogat, hogy „remek, remek, ma borsót hánytál, ha azt ki is kell” stb. tehát nem hiszem, hogy csak hátráltatnák az embert.
 A másik, amit megtudtam, hogy borzalmasan nehéz úgy lefogyni, ha túlsúlyos vagy, hogy a párod és/vagy a családod nem akar veled fogyózni, vagy éppenséggel nincsenek tekintettel arra, hogy te fogyni akarsz. Igen ám, viszont azt is kifejti, hogy az sem jó, ha együtt akarnak fogyni, mert lehúzhatják egymást, meg, ha az egyik elgyengül, akkor a másik is stb. tehát ez valahol nagyon kétélű dolog. Persze tudom, kell az arany középút.

Belbecs: 3/5
Érdemes elolvasni, de inkább csak érdekesség szinten és nem, mint szakkönyv. Szakkönyv értéke sajnos nem nagyon van. Mert mond is dolgokat, meg nem is, ki is fejti, de nem nagyon, tehát ez egy olyan terápia előtti dolog lehet. Amolyan „olvass utána, azt menj pszichológushoz”, mert folyamat sugallja, hogy ezekből a betegségekből csak orvosi segítséggel lehet kitörni. Már, ha ki lehet.

Külcsín: 3/5
Nem tetszik a borító, bár értem a szimbolikáját, de akkor is lehetett volna ennél, valahogy figyelemfelkeltőbb, vagy színesebb, vagy bármi. Olyan semmilyen sem :(

Fülszöveg:
A ​​fogyókúrába bújtatott hízókúra mára egy hatalmasra nőtt iparág lett, amely azért tud fennmaradni, mert sikeresen használja ki az elhízottak illetve evési problémákkal küzdők bizonyos lelki sajátosságait. Ezek az emberek azt kívánják: írja elő egy szaktekintély (vagy magát annak valló személy), hogy miből mennyit egyenek meg, és azt is jósolja meg, hogy ettől mikor és milyen mértékű súlyvesztés várható.
A tartós fogyás vagy gyógyulás azonban nem nélkülözheti saját testi-lelki igényeink tudatosítását és elfogadását. Aki elvárja, hogy pontosan előírják neki, mit tegyen, az éppen az ellenkező irányba tart, mint amerre a célként kitűzött változás várja. Így a kudarc garantált, ami erősíti a tehetetlenségérzést és azt a tendenciát, hogy az egyén mástól várja a segítséget. Az előre legyártott, dobozokba csomagolt menüsorok azt sugallják, hogy minden ember egyforma, ugyanazok a problémái, szükségletei. Persze mindig akad százból egy, akinek valóban az adott módszer a tökéletes a fogyáshoz – ilyen az igazi sikertörténet, amelynek sztorijával eladható a többi százezernek ugyanaz a bogyó, étrend, edzésprogram.
Ez a könyv Neked szól, aki már hosszú ideje vívod harcodat a túlsúlyoddal vagy az evészavaroddal. Abban szeretnék segíteni, hogy az eddigi meddő próbálkozások után olyan útra léphess, amely valódi eredményekhez vezet. Nem kell erősebben küzdened vagy jobban akarnod. Nem kell más emberré válnod. Mindössze máshogy tekintened a problémára, mint eddig.
Nem mondom meg, mit tegyél, ehelyett arra biztatlak, hogy a könyvben felsorolt szempontok és példák segítségével próbálj rájönni, hogy a Te életedben vajon milyen célt szolgálhat a túlsúly, az anorexia vagy a bulimia. Ez az első lépés a tartós fogyás vagy a gyógyulás felé vezető úton.
„A kötet a színvonalas tudományosság és a meggyőző ismeretátadási képesség szép példája. A szerző alaposan körbejárja a problémakört, minden fontos területet sorra vesz, jó ajánlásokat fogalmaz meg, így a könyv hasznos önsegítő olvasmány – amelynek egyébként kifejezetten élvezetes a stílusa, nehéz letenni. Tisztafejű, okos terapeuta mélyreható tapasztalatai mutatkoznak meg a fejezetekben. Kitűnő, hiánypótló mű, amely remélhetőleg nagy siker lesz nem csupán az elhízottak és evészavarokban szenvedők, hanem a családtagok, érdeklődő laikusok, tanárok és segítő szakemberek körében is.” Prof. Dr. Túry Ferenc

Eredeti megjelenés éve: 2015
Kiadó: Kulcslyuk
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 254
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786155281334

Nincsenek megjegyzések: