2014. december 21., vasárnap

Lane Smith: Ez egy könyv

Köszönet a könyvért a Csimota Kiadónak!
2012-ben jelent meg Ez egy könyv magyarul. Úgy emlékszem, hogy Molyon nagyon sokat hallottam róla akkoriban. El is döntöttem, hogy ezt nekem mindenképpen el kell olvasnom. Végtére is, könyvtáros vagyok, ez a könyv megy, a könyvről szól, vagy valami hasonlóról. Tehát kötelező olvasmány. Sok moly ismerősöm ódákat zenget róla, hogy hát mennyire jó, meg cuki és aranyos. Általában amikor ennyire tetszik mindenkinek egy könyv, akkor elkezdenek az elvárásaim felfelé kúszni, és azoknak nagyon nehéz megfelelni.
2014 könyvhét, a kiadó standjánál szemrevételeztem Ez egy könyvet, sajnos hiába rövid, de nem volt idő arra, hogy kellő mélységekig belemerüljek, csak átlapoztam, és a rajzokat figyelve megállapítottam, hogy a rajzok aranyosak és, hogy nincs túlzottan sok szöveg benne.
 2014. december: Ez egy könyv eljutott hozzám a kiadó jóvoltából. Kérdezték, hogy mit olvasnék, miről írnék szívesen és rögtön lecsaptam rá. Ideje volt, hogy kézbe vehessem, rendesen elolvashassam végre, hogy tudjam miről is szól pontosan. Végül hangos könyvként funkcionált első olvasáskor, mert örömömben felolvastam anyukámnak :D
 Vegyesek az érzéseim, mert egyrészt tényleg nagyon jópofa, a rajzok nagyon aranyosak és cukik, csak elkeserít a tény, hogy túl sok a valóság alapja. Jelenleg ugyanis a fiatalok egy nagy részének fogalma sincs róla, hogy a könyv, mint olyan mi, miért jó ha olvassa, és mire jó azon kívül, hogy esetlegesen jól néz ki a polcon. Látom azokat a fiatalokat, akik nem olvasnak, igen, járnak ilyenek a könyvtárba, szigorúan csak a számítógép előtt ülve, bugyuta játékokat és a facebookot használva. Akik kiakadnak, amikor letelik a fél óra, akik, ha esetlegesen olvasni kell, azért, hogy leülhessenek, akkor húzzák a szájukat és vagy elmennek, vagy kínkeservesen olvasnak, de az egész olvasást büntetésnek, kötelező rossznak vélik. Borzalmas amúgy, hogy vannak ilyen emberek, és pont emiatt hihető, hogy igen vannak akik mint a történetben a szamár, nem értik, hogy mi az a furaság a Majom kezében, és mire használható.

 Szamár a történetben mégis pozitív lett számomra. Mert annak ellenére, hogy egy modern embert /gyereket szimbolizál, mégis érdeklődő. Mindene a kütyük világa, a twitter és hasonlókban gondolkozik. De legalább kérdez! És ez nagyon pozitív dolog. Nem halt még ki belőle a kíváncsiság az új ismeretlen dolgok iránt. Bár tény, hogy nekem viccesen hat egy kicsit, hogy ennyire nehezen érti meg, hogy Ez egy könyv, bár Majom meg igazán kifejthette volna neki egyszerűbben, bár tény a „kezedbe nyomom, lásd” elv is működött. Sajnos tapasztalat, hogy attól, hogy valakit érdekel mi van a kezedben, ha könyvet adsz a kezébe, sem feltétlen fog utána olvasni. Szamár a pozitív ellenpélda. Neki bejött ez a könyv dolog.

Belbecs: 5/5
Örülök, hogy van egy aranyos mesekönyv, arról mi is a könyv. Szomorú vagyok azért, mert ez a 21. Században már szükséges, hogy legyen ilyen.

Külcsín: 5/5
Nekem nagyon tetszenek a rajzok, nem olyan húde kidolgozottak, de aranyosak. Mondjuk tény, hogy örülök, hogy leírták az elejére, hogy Ez egy majom, mert kicsit fura szegényke. Ennek ellenére a könyvecske a maga kb. 30 oldalával, megvett kilóra. Két nap alatt sok olvasáson vagyok túl, mert tényleg jó lapozni. Tartós, elgépelés nincs benne, bár fura is lenne, hisz túl sok szöveg sincs igazán benne, amit el lehetne gépelni. Még nem igazán tudtam rájönni a korosztályra, akinek ajánlanám. Egyrészt azt mondanám, hogy képeskönyv, így kisgyerekeknek való. Viszont a twitter, wifi stb. szavak miatt, ha nem akarunk kiskorban már magyarázni ilyen dolgokról, akkor mégsem teljesen nekik való. Sok az ismeretlen szó, 3-5 éves korosztálynak, legalábbis merem remélni, hogy egy 5 éves még nem twitterezik stb.
Az biztos, hogy a 28 éves könyvtáros kisasszonyoknak való, meg a könyvszerető fiataloknak, akik tudnak derülni az ilyeneken, vagy akik szintén elszörnyednek és szomorodnak egy kicsit, hogy basszus, megértük, hogy mesekönyv született a Könyvről…Kiadó: Csimota
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 32
ISBN: 9789639768550
Fordította: Szabó T. Anna
Illusztrálta: Lane SmithAdventi naptár 21. ablaka:
Kik voltak a három királyok, és mit vittek Jézusnak?
Vélemények:

0 megjegyzés: