2014. december 5., péntek

Pál Dániel (szerk.): Erény és bölcsesség - Buddha füveskönyve

A könyv, aminél azt érzem, hogy nem vagyok én ehhez elég befogadó!
 Szeretem azokat a könyveket, ahol idézetek vannak, szeretem a buddhizmust is, de itt kicsit sok volt az érthetetlen, számomra felfoghatatlan példázat. Nem a könyv hibája, annak idején, amikor elhatároztam, hogy a Buddhista főiskolára jelentkezem (igen, jelentkeztem, elbeszélgetésen is voltam!), akkor felkerült a listára Vekerdi József (szerk.): Buddha beszédei, és én mint rendes tanuló neki is álltam elolvasni. Aztán majdnem beleőrültem annyira untam. Amikor mondatok követik egymást úgy, hogy egy szót kicserélnek benne, és ezt oldalakon keresztül. Recitálni és mantrázni pl. nagyon jól lehetett! De ahhoz meg türelmem nem volt sosem. Tehát mély nyomot hagyott benne Buddha beszédei, de azért reméltem, hogy egy füveskönyvben kicsit kevésbé lesz tömör és felfoghatatlan. Részben igazam volt, részben előjött ez a mantrázás is újra-újra-újra.
 Buddha rengeteg remek dolgot mondott, évezredekkel ezelőtt. A nyelvezet ebből adódóan fura és nehezen befogadható. A rövid két-három soros idézetekkel nem is volt gondom, hanem a hosszú példázatokkal. Lehet, hogy bölcsebb lett volna úgy válogatni az idézeteket, hogy kevés legyen az összefüggő szöveg. Elhiszem, hogy ha szétszabdaljuk, a példázatokat kevésbé van értelme a dolognak, de így nagyon tömény. Még úgy is, hogy azért nem egy nap alatt olvastam el, hanem három. Lehet, hogy ha minden nap csak egyet olvasok, akkor kevésbé csömörlök meg benne. Azt éreztem, hogy nem haladok. 125 oldal és sosem akart vége lenni!

Ennek ellenére ajánlom a könyvet, olyanoknak, akik most ismerkednek a buddhizmussal, akik szeretnek régi szövegeket olvasni. De jó tanács, ne egybe olvassátok, hanem minden napra egy-egy oldalt, esetleg kettőt-hármat, de ne többet. És persze ne modern szövegekre gondoljatok!

 Belbecs: 4/5

Igazándiból a belbeccsel nem vitatkozhatom, tényleg az amit ígér, és tényleg ilyen Buddha és ilyenek a példázatai. Azt hiszem, szimplán én vártam egy kicsit lazábbra.

Külcsín: 4/5

A borító, a kiadás maga gyönyörű. Elgépelést nem találtam. Ami zavart, hogy voltak példabeszédek, amik szét lettek vágva, elválasztó kis jellel, mintha több lenne, holott egybe olvasva adta ki az egészet. És persze ha én szerkesztettem volna, akkor feltehetően sokkal több rövidebb idézet került volna bele a könyvbe, de ez már egyéni vélemény. :D

Kiadó: Lazi
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 126
ISBN: 9789632671956

Fülszöveg:
"Mert gyűlöletet
sohasem szüntet meg másik gyűlölet.
Örök törvény: ha nem gyűlölsz,
úgy szűnik meg a gyűlölet."

"A haragot szelídséggel,
a rosszat jóval győzze le,
a fösvényt bőkezűséggel,
igaz szóval a hazugot."

"Ha pénzeső hullna,
az sem csillapítná a vágyakat.
Szemernyi édesség és sok fájdalom jár
a vágy nyomán."

"Nézd, a világ olyan,
mint egy tarka királyi díszkocsi.
A balga felborul vele,
okos ember nem ül bele."Adventi naptár 5. Ablaka:

Mely népcsoportok, vallási csoportok nem ünneplik a karácsonyt? (legalább 3-at sorolj fel)
Vélemények:

0 megjegyzés: