2014. december 6., szombat

Chanda Hahn: Bűbájtalan (Balszerencsés tündérmese 1.)

Be kell vallanom valamit. A bűbájtalan egy annyira jó cím, és nekem csak akkor sikerült bűbájtalannak olvasnom, amikor már a kezemben volt. Folyamatosan bűbájtannak olvastam, aminek így utólag nem sok értelme van, és a Maxim kiadó profiljába se nagyon tudom elhelyezni egy varázslós Tankönyvet. Tehát, amikor már nálam volt a könyv, és be akartam magánkönyvtárazni a molyon, nem jött ki a bűbájtanra…akkor rákerestem az íróra, úgy meg kijött, ellenőriztem a címet, és szerintem akkorát koppantam, hogy a szomszéd is hallotta.
 Mivel nem olvasok fülszöveget, ez nálam elvi kérdés, így akkor tudatosult bennem miről szól, amikor a kezembe vettem. Mikor kértem, nem tudtam miről szólt, de miután félreolvastam a címet, úgy döntöttem, talán bölcsebb, ha elolvasom a fülszöveget, ha már nem bűbájtan akkor tudjam mi lesz. A fülszöveg megvett magának. Nagyon tetszett, el is könyveltem magamban, hogy az alap sztori már kedvenc, csak jó lehet!
 Az alap sztorival nincs is gond, Grimm leszármazottja egy lúzer csaj, folyamatos balszerencsés esetekkel és nem tud semmit a családi átokról, mert az irracionálisan gondolkodó anyja szerint, az nem feltűnő, hogy egy gyerek békákkal barátkozik, és egy kísérletéből autónyi tökök nőnek ki. Az anya szerint a folyamatos költözés megfelel egy átok ellen, még úgy is, hogy hisz az átokban. Néha amúgy megvertem volna Mina anyját. Lúzernek neveli a lányát, nem mond semmit az átoktól, aztán sápitozik, ha megtámadják a lányát. Elhiszem, hogy félti Minát, főleg mert sikerült egy határ szerencsétlenséget nevelnie belőle, de az elfutás és „nem mondok semmit”, nem mindig a legjobb megoldás.
 Végig, azaz érzésem volt, hogy már olvastam ilyet, vagy láttam ilyet. Mesehősök életre kelnek, küzdj, vidd végig a mesét, és ha minddel végeztél megszűnik az átok és boldogan élsz, míg meg nem halsz. Kapsz egy varázskönyvet, de nem egyszerű könyv ez, hanem bármivé átalakuló csodaság, amire amúgy a gonosz mesehősök mindegyike áhítozik, tehát ha a nagybetűs Történet nem akarna megölni, akkor megölnek ők. És persze mivel az ük, ük, ük nagyapádnak és testvérének Wilhelm és Jacob Grimmnek sem sikerült végigmenni az összes mesén, majd TE, a 21 század amazon lúzer királynője sikerrel jársz, bár önmagadban is ön és közveszélyes vagy.

 Igen, végtelenített sorozatot lehet belőle írni! Tekintve, hogy van úgy….300 Grimm mese, és ugyebár úgy tekintenek rá a történetben, hogy Grimméknek SEM sikerült végigvinni a meséket, és mivel minden generációnak, „játékosnak” elölről kell kezdenie…így ez eltart egy ideig, vagy míg meg nem hal a főhős. Annak ellenére, hogy ismerős volt a történet, tetszett. Az ötlet fenomenális, még ha nem is eredeti. Nagyon jó kis könyvet lehet ebből írni, de.
 De nagyon zavart az írónő írói stílusa. Nem tudtam teljesen kikapcsolni, és elképzelni lelki szemeim előtt a történeteket, a fogalmazás miatt. És a néha fel-felbukkanó, nem oda való mesehősök random dobálásában. A brémai muzsikusokat nem értettem, miért kellett belekeverni, amikor semmi, tényleg semmi befolyása nem volt a történetre. Szeretem, amikor leírnak mindent az írók, amikor mintha egy filmet néznék, minden megvan, itt nem volt meg ez a kis plusz. Nem tudom megfogalmazni mi zavart az egészben, talán az, hogy nem a főhős szemszögéből történtek a dolgok, Mina is csak volt a történetben. És nem ő irányította. Az E/1-es írásmódot utálom, de azt hiszem, amiben ez íródott azt sem szeretem annyira.


Belbecs: 4/5
 Megadom rá a négy pontot, de csak azért, mert nincsenek nálam fél pontok, egy erős három és feles lenne. A történet bár nem eredeti, de tetszett, nagyon jól meg lehetett volna írni, de nem sikerült. Túl sok volt az idegesítő dolog: mellékszálak, amiknek nincs értelme, szereplők, akiket annyira nagyon nem tudsz megkedvelni.
Egyetlen egy szereplő sem volt olyan, hogy szeretni lehessen. A kedvencem Jared lett, mert ő legalább úgy bunkó ahogy van, és úgy őszinte, ahogy egy tündérnek annak kell lennie. Komolyan vártam, hogy szárnyakat növesszen és elrepüljön… nem repült el!
 A könyv vége kicsit idegesített. Bár lezáródott a történet adott szála, megoldódott adott probléma, mégis felsejlett, hogy „hát ez itt egy sorozat, jó hosszú lesz, addig írom, míg nem unom meg”. Én várom a folytatásokat, de félek, hogy nagyon el lesz szúrva, főleg, ha tényleg végig akarja venni az összes Grimm mesét, és minden részben 2-3 mesét „lejátszik”.
 Régi mesék, modern környezetben. Ha egy mondatban akarom összefoglalni, akkor ez a könyv lényege. Feldolgozza a meséket egy akaratos, de mégis lúzer mesélővel. Mert nem mindig Mina a hercegkisasszony, van hogy teljesen más szerepet választ a Történetben.


Külcsín: 3/5
Olyan semmitmondó a borító. Nem a kiadó hibája, ilyen az eredeti is. Elgépelést ugyan nem nagyon találtam, viszont néhány magyartalan mondat megakasztott. Mivel az írónő fogalmazási módja eleve nem nyerte el a tetszésemet, így a megakasztás, csak még jobban kilökött a történetből. Viszont gyorsan lehet haladni, és magával a kiadással, tartóssággal nincsen gond.

 
Kiadó: Maxim
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 256
ISBN: 9789632615417
Fordította: Stier Ágnes
Fülszöveg:

Mina Grime az iskola lúzere, egészen addig a napig, amíg meg nem menti a suli legmenőbb pasijának az életét egy iskolai kiránduláson. Egy csapásra minden megváltozik, a lány hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és minden lépését a szerencse kíséri. De mikor már a dolgok nem is mehetnének jobban, Mina édesanyja bejelenti, hogy elköltöznek. Mina kérdőre vonja édesanyját, aki kénytelen elmondani a családi titkot. Mina Grime valójában a Grimm testvérek leszármazottja, és egy átok terheli őt, mely generációról generációra öröklődött. Vannak rések, ahol az emberek és a tündérek világa összeér, ezen a mesevilág lényei átszöktek, és az emberek bosszantásával múlatják az időt. Mikor az emberek megelégelték, alkut kötöttek a varázslényekkel. Azok megígérték, hogy ha az emberek végigjátszák az összes mesét, és sikeresen befejezik a történeteket, visszamennek saját világukba. Ám a mesék gyűjteménye egyszer csak életre kelt, és saját maga kezdte irányítani a történeteket, megnehezítve ezzel az emberek dolgát. Olyannyira, hogy bár a Grimm testvéreknek több mint 170 mesét sikerült végigjátszani, nem tudták mindet befejezni. Így öröklődött az átok generációkon át. Most Minán a sor, hogy belépjen a mesevilágba és megtörje az évszázados átkot.


Adventi naptáram, 6. ablaka:
Mivel Mikulás napján kerül fel a poszt. A napi feladat nem más, mint kérek három olyan filmcímet (ha tudtok könyv címet is), ami modern Mikulásról szól!
Vélemények:

0 megjegyzés: