2014. december 18., csütörtök

2015-ös tervek

Mangaka: Tori
 Nagy terveim vannak jövő évre! Nem nagyon szoktam megfogadni semmit, és nem nagyon vagyok, híve a január 1-étől megváltozom típusú fogadalmaknak. Én olyan tervezgetős fajta vagyok. A tervezgetést elkezdtem már… egy hónapja legalább!

0.1-es kör:
Minden nálam lévő kölcsön könyv visszajuttatása a tulajdonosának:
Összesen körülbelül 10 -15 könyv volt nálam, volt, ami már három éve. A tervek szerint idén visszakerül mindegyik a jogos tulajdonosához. Ezt költséghatékony módon általában úgy viteleztem ki, hogy megrendeltem adott embernek a könyvet, és ő áttudta venni a boltban, vagy a futár viszi neki (remélhetőleg idén oda is ér…). Egyetlen egy könyv van még mindig nálam (meg, a tesóm két könyve, de egyik beszerzés alatt, a másikat meg már el se akarom olvasni), de azt az egyet is már tervezem, valahogy visszajuttatni. A posta sajna nem játszik, mert egyszer már visszaküldtem, és nem tudta átvenni, így visszajött, és ismerjük be, hogy másodszorra nem szeretnék kidobni egy ezrest, amivel relatíve már a könyv ára ki is jönne… úgyhogy most itt is megbeszélés alatt van a „megrendelem a közeledbe, létszíves vedd át” opció. És akkor a 0.1-es tétel teljesül is!

0.2-es kör:
Rendrakás, hogy minden rendben legyen az újév kezdetekor:
Részben ez is már kész. Melóhelyen minden cuccomat, ami ott volt, de nem használtam, azt hazacipeltem. A fiókokban rendet raktam, és mindent átrendeztem (bocsi Ildikó), tehát ott most rend van. A táskámban is sikerült rendet raknom. A stócban álló könyvekkel is boldogultam már, molyon beregisztráltam, amiket meg akarok tartani, lettek csere könyveim, illetve lett egy stóc ami lassan bevándorol a Vasműbe, mint „mini könyvtár”, hátha akarnak ott olvasni, hát olvashassanak az emberek.  
Ami még hátravan: fürdőszoba takarítás, szobám, tesóim szobájának portörlése, dobozok átnézése, hogy van-e felesleges cuccom stb. ezek szanálása, listakészítés! Mondjuk, jó lenne, ha idén méretre vágnák a könyvespolcomat, de előreláthatóan az csak jövőre fog bekövetkezni.
Virtuális rendrakás: ez már folyamatban van. Pl. a blogban a posztok normális felcímkézése, biztosan csak jövőre fejeződik be. Molyon a felesleges polcokat már töröltem, vagy örökbe adtam. A kihívások átnézése folyamatban. A gépem átnézése szintén még idénre van beütemezve. Felesleges dolgok törlése stb.

0.3-as kör:
2015 a magánkönyvtár éve
Bizony ez volna a terv. A várólista csökkentésnél is, mind a 24 könyv magánkönyvtári példány, ebből adódóan semmi akadály nincs az elolvasásukhoz. Emellett itt van körülbelül 40 recenzióra szánt könyv, amivel haladnom kell. Eldöntöttem, hogy jelen esetben NEM is kérek többet, míg az összes el nem tűnik a polcomról. Nem arról van szó, hogy frusztrálnak, szimplán jó lenne, ha minden kiadó felé törleszteném az elmaradásaimat. Bár a legtöbb nem késik, mert friss, ugyebár a kísérleti levelezésem eredményei! Emellett rengeteg remek könyvem van, amik már mióta itt állnak a polcaimon! A terv szerint, nem igazán fogok könyvet: eladni, elcserélni, elrukkolázni. Ennek egyetlen egy oka van, 2015-ben szeretnék haladni @Izolda kihívásával, és jelenleg a 9%-om nagyon messze van a 80%-tól… majd 2016-ban eladom az olvasott könyveket, ha nagyon nem voltak jók.

0.4-es kör:
Beszerzések 2015-ben:
Vannak könyvek, amiket biztosan be fogok szerezni, Tolkien hiányzó köteteit mindenképpen szeretném, ha nem kapom meg persze karácsonyra. Emellett van még pár kívánságlistás, ami szintén nagyon vágyott, és esélyes, hogy beszerzem. Viszont, a tervek szerint, amíg itt vannak, a recenziók nem veszek (kivéve óriási akció esetén), tekintve, MINEK venném, ha éppen elég olvasnivalóm van. Tehát 2014-ben még biztosan lesz beszerzés, ahogy magamat ismerem, de jövőre átgondoltan megy minden, már csak @Worsi kihívása miatt is… 2015-ben meg átgondoltabban, félő persze, hogy a selejt könyveknek nem fogok tudni ellenállni, de majd erős leszek.

0.5-ös kör:
Könyvtár mellőzése:
No, nem munka ügyileg, hanem kölcsönzés ügyileg. Ezt amúgy eddig remekül csinálom, nincs nálam könyv, és egy hónapja kölcsönöztem utoljára. Persze a statisztikát így nem igen javítom, de biztosan magánkönyvtáras könyvek kerülnek így sorra. Amúgy igen nagy a kísértés, mert rengeteg a jobbnál-jobb új könyv, de be kell ismerni, haladnom kell a sajátjaimmal!

0.6-os kör:
Folytatni, amit elkezdtem:
2015-ben folytatom: a fogyást (-10 kg eddig!), pozitív életszemlélet, a napi 10 dolog összeírása, hogy mikért vagyok hálás, olvasás, blogolás, levelezés, molyolás és még rengeteg dolog van, amit folytatni fogok, mert beváltak, jók, vagy csak úgy.

0.7-es kör:
Több személyes találkozó:
Terveim szerint elindul majd jövő évtől a társasozó összejövetelek sora is, bár még igazán senki nem jelezte, hogy jönne, de azért remélem. Többször tervezem felmenni Budapestre, mert igazán antiszociális molynak érzem magamat, mert nem voltam idén gofrizásom, moly születésnapon stb. és azért jó lenne embereket évente legalább Egyszer látni, ha nem többször, és könyvhét-könyvfesztivál milyen régen volt??? Bár én remekül elvagyok egymagamban, egy könyvvel és a netbookommal, de azért jó lenne találkozni a molyokkal, barátokkal… többet, mint azt idén tettem.
Persze csiszolnom kell a kommunikációs készségeimet is: például, vannak emberek, akiket tényleg kedvelek, de csak úgy nem írnak rám, én meg csak úgy nem írok rájuk. Így eltelhet egy év is, hogy akár virtuálisan szóba állnánk egymással. Holott még mindig kedvelem, szimplán nem jutok el odáig, hogy írjak neki. Persze vannak kivételek, akikkel levelezem, vagy molyüzizek, csak hát így lassan eltűnnek a szemem elől, pedig amikor megismertem őket, úgy hittem, hogy sok a közös bennünk, megértjük egymást stb.

0.8-as kör:
Leszarni a világot:
Ez amúgy remekül megy, mostanában kevesebb dolog miatt vagyok feszült, és kevésbé érdekelnek a hülyeségek amikkel előállnak emberek. Még messze nem tökéletes a kivitelezés, hogy ne foglalkozzak az emberek bántó dolgaival, de egész jó arányban tudom kizárni őket az életemből.

Folyt. Köv.

Adventi naptár 18. Ablaka:

Te szoktál-e év elején megfogadni dolgokat? Ha igen, mennyire tartod magad hozzá, ha nem, akkor mik az ellenérveid a fogadalmak ellen?
Vélemények:

0 megjegyzés: