2014. január 1., szerda

Év összefoglaló 2.

  Az összefoglalás most egy kis statisztikával folytatódik.
 2013-ban 118 könyvnek álltam neki, ebből 7-et hagytam félbe, negyedbe. A félbehagyottakból hármat folytatni fogok (Boszorkányerdő, Ködszerzet III-IV, Seraphina), a másik négyet viszont nem. Az említet három könyv is csak időhiány miatt lett felfüggesztve, nem azért mert rosszak, sőt!
 Tehát 110 könyvet sikerült elejétől a végéig elolvasnom (+1 még folyamatban), ami 27.710 oldalt jelent…ami a tavalyi 32 ezerhez képest eléggé nagy visszaesés…bár 2012-ben volt egy év végi hajtásom, hogy meglegyen a 200 olvasott könyv (meglett), ebből adódóan az év utolsó egy hetében tömény mesekönyv olvasás folyt… :D Idén ilyen nem igazán volt, nem hajtottam arra, hogy sokat olvassak, inkább csak amikor éppen kedvem, időm volt.
 Az évben sok könyvet vettem, de fogalmam sincs, hogy ez a Sok mit takar. A moly, év vége óta egész szépen számon tartja nekem a beszerzéseket, legyen az vásárlás vagy éppen ajándékba, recenzióba kapott, de nem teljes év úgyhogy nem tudom, pontosan hányadán állunk.
 2014-re már rájöttem, hogy olyan fogadalom, hogy nem veszek az évben könyvet, igazándiból elég felelőtlen. Így idénre azt találtam ki, hogy ha veszek könyvet, azt el is kell olvasnom, amíg nem olvasom el, nem vehetek másikat. Ez persze a könyvhét, könyvfesztivál-ra nem vonatkozik. Ismerve magamat, akkor erős felvásárló vagyok. A Delta Vision kiadó ismer már minket, mindig fotón vagyunk, ahogy felvásároljuk a készletüket. Azt hiszem könyvhéten szóltak, hogy jövőre ilyen esemény előtt mondjuk SZÓLJUNK előre, és akkor készülnek ránk. Az mondjuk igaz, hogy tavaly megvettem egy csomó könyvet amire ingerem volt, és elég kevés az amit el is olvastam, úgyhogy talán a tavalyi könyveket kellene olvasnom főleg…meg a régebbieket.

 Ennek ellenére, feltehetően 2014-ben sok könyvtári könyvet fogok megsétáltatni…és/vagy olvasni, mert hát ott dolgozom, az van kéznél (meg a sajátom…érdekes a magánkönyvtáram erősen háttérbe szorul a könyvtárral szemben). @Izolda indított tavaly…tavalyelőtt? Egy kihívást, hogy a magánkönyvtár olvasottságában érjük el a 80%-ot azt hiszem 2017-ig…18%-al indultam, ez a könyveladásaim miatt mára 14%-ra csökkent…olyan lehetetlennek tűnik ez a 80%, bár…ha nem vennék könyvet, csak magánkönyvtárit olvasnék akkor talán…azért fel nem adom, hátha sikerül teljesítenem :D

Egy kis tavalyi toplista:
2013-ban olvasott könyveim közül, a legjobb magyar írók:

1. A. O. Esther : Örülök, hogy rátaláltam, vagy ő talált rám? Remekül ír, és remélem még sokáig olvashatom a sorozatot. Két rész betárazva tőle, azt hiszem lesz 2014-ben is jó könyvélményem.

2. On Sai : Calderon olvasása után kedvenccé avanzsált. Imádom a humorát, ahogy ír. Remélem sokáig fog ő is még írni, és ellátni a magyar olvasókat a könyveivel :) Karácsonyra magamnak meg is vettem a Scart és a Calderon 2. Részét :)

3. Turbuly Lilla : Mert olyan mesekönyvet volt képes írni, ami nagyon megfogott (Talált szív)

2013-ban olvasott könyveim közül, a legjobb külföldi írók:

Catherynne M. Valente: Mert elvarázsolt  A lány, aki körülhajózta Tündérföldet. Egyszerűen imádnivaló könyv volt. Remélem a folytatások is jönnek majd.

John Boyne: A csíkos pizsamás fiú után, a Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett, egy újabb ráébresztés volt az élet dolgaira. Arra, hogy nem baj, ha Más vagy….. tervezem, hogy olvasok még az írótól (A gyáva –t)

Jeanette Winterson : Ő egyszerűen belopta magát a szívembe. Kedvenc lett a könyve, pedig csak véletlen került hozzám. Minden esetre tőle is tervezek még olvasni.


Vélemények:

0 megjegyzés: