2014. január 3., péntek

Pej Hszing: Különös történetek

 Vicces, amikor ilyen kis alapú könyvet olvas az ember. Ez volt az első könyv, amit ekkorában olvastam. A régi mini könyvekre hasonlítanak, nem nagyobb, mint egy gyufás skatulya. Ennek ellenére a betűtípus egész jó volt, remekül lehetett olvasni, bár talán pont emiatt a 198 oldalnyi szöveg, valójában úgy 10 oldal lehet, ha A/4-ben gondolkodunk. És hogy miért vicces? Mert mindenki megkérdezte mit olvasok, mert a zsebemben, sőt a táskám kicsi zsebében is elfér, sőt a tenyerembe zárva is. Mert azt hitték, hogy ez nem is könyv, többen is! Pedig ISBN számmal rendelkezik. A Fapadoskönyv kiadó 2011-ben a könyvfesztiválra megjelent ezekkel az apró könyvekkel. Csupa keleti ország meséivel már bánom, hogy csak egyet vettem, mert szerintem jópofák, és azt hiszem 500Ft volt darabja? Tehát meg is éri.
 A könyv öt történetet tartalmaz, hol rövidebbet, hol hosszabbat. A kedvencem az utolsó volt: A fejedelem sírja című. Az egyetlen, ami nem ragadott meg, bár az sem volt rossz, az a Csen Luan-feng és mennydörgés-isten, mert ez egyszerűen olyan „hát jó” és „na, bumm” hatású, semmi extra. Ellenben a befejezőben ahol aztán minden volt, istenektől, elmúlt korok császáráig, mesés megmeneküléstől, jutalomtól, szerelemig, és persze a tisztaszívű ember a végén megkapja jutalmát. Olyan happy endes a vége, de akkor is kedvenc!
 A könyv már megjelent régebben is A déltengeri rabszolga címmel is. Úgyhogy aki azt olvasta már az olvasta ezt is. Totálisan ugyanazok a mesék, történetek szerepelnek ebben is és abban is.

 Amiért viszont haragszom az az, hogy egyszerűen nem fordítottak elég időt a kiadvány átnézésére. Az utolsó történetben szegény Cuj néha Caj lesz, sőt néha a feleségjelöltjét, akit Tiennek hívnak is le Cujoz a fordító… erre azért oda kéne figyelni, mert amikor tömegesen jön, a képembe az elírás akkor kezdek morcos lenni. És tényleg, nem olyan marha sok szövegről van szó -.-”

A kötetben fellelhető mesék:

A jáde-mozsár és mozsártörő
A déltengeri rabszolga
Nei Jin-niang, a bérgyilkos lány
Csen Luan-feng és mennydörgés-isten
A fejdelem sírja

Összességében:
Külcsín: 4/5 – csak az elgépelések miatt -1
Belbecs: 5/5 – jól kezdődik az évem, jó kis könyvvel :)

Könyv adatai:
Kiadó: Fapadoskönyv.hu
Kiadás helye: Budapest
Kiadási év: 2011
Oldalszám: 198
ISBN: 9789633293270
Fordította: Tokaji Zsolt


Vélemények:

0 megjegyzés: