2011. augusztus 6., szombat

A titkos kert - A titkok kertje

A titkos kert, film kontra könyv:
Mindegyik, kifejezetten tetszett élmény volt olvasni, majd megnézni is. Úgy néztem, hogy több film verzió is készült belőle, a többire is kíváncsi lettem. Így is voltak eltérések a könyvtől, kíváncsi vagyok a többiben mit hagytak meg, és mit írtak át.

A könyv előnyei:
A jó fogalmazásnak hála, könnyen lehet benne haladni, egy gyerek számára is könnyed és mégis tanulságos történet. Egy kertről, három fiatalról, egy megkeseredett emberről. Őszintén Colin volt az egyetlen, akit megütöttem volna, ha ott vagyok, mert idegesített, az hogy „meg fogok halni, púpos leszek, meghalok, a levegő spórái megölnek stb.” tehát ilyenek miatt a falra másztam a kölyöktől. De még ez is olyan jól meg volt fogalmazva, tisztán láttam magam előtt Colint ahogy hisztizik, ahogy később megváltozik, ahogy Maryt is. Ahogy a kert is.
Le a kalapom az író előtt.

A film előnyei:
Nem egy mai filmről van amúgy szó, így az Effektek sem olyan ütősek, de pont így tudta visszaadni azt élményt amit a könyv is sugároz. A csodát! Hála az égnek, előbb a könyvet olvastam, így a karakterekről alkotott képemet sem befolyásolta a film. meg kell állapítanom, hogy remek szereplőket választottak. Colin és Mary szerepére is szerintem eltalálták, hogy kik illettek a legjobban. Na meg a fő szolgálót is :D őt kifejezetten szeretem ;)

Több feldolgozás:
Láttam egy képes, mesekönyv szerűt is belőle. Alig 70 oldalba sűrítve a sztorit. Festményekkel telitűzdelve. Ott Colin fekete hajú volt, nos, azaz igazság az én elképzelésemben ő szőke, és ezen senki sem tud változtatni!

Ha ajánlhatom, előbb a könyv, majd a film, bár vannak, akik esküdnek a fordítottjára, de ne! Át kell élni a varázst a könyvön át, a kerten át, majd utána lehet a film élményével feltenni rá a koronát.A könyv:
Írta:Frances Hodgson Burnett
Illusztráció: SZÍNES ILLUSZTRÁCIÓ
Oldalak száma: 328
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Formátum: A 5 210 X 148
Súly: 460 gr
ISBN: 9789635394852
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2005
Fordító: Kopácsy Margit
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió kft.A film: A titkok kertje (The Secret Garden)
színes, magyarul beszélő, amerikai-angol családi film, 101 perc, 1993

szereplő(k):
Kate Maberly (Mary Lennox)
Maggie Smith (Mrs. Medlock)
Irene Jacob (Mary anyja)
Laura Crossley (Martha)
Heydon Prowse (Colin Craven)
Andrew Knott (Dickon)
John Lynch (Lord Craven)
Walter Sparrow (Ben Weatherstaff)
Peter Moreton (Will)
Vélemények:

0 megjegyzés: