2011. augusztus 19., péntek

Miért olvassunk Senecát?


Miért olvassunk Senecát?
 Véleményem szerint, Ő tudott valamit, amit a mai ember annyira már nem tud. Persze benne van a tudatalattinkba, sejtjük a dolgokat, de nem mondjuk ki. Közérthetően ír (vagy legalábbis a fordításnak hála nem nehéz nyelvezetű).  A Seneca Kiadó több kis könyvet megjelentetett az írásaiból, és így egyet-egyet egy óra alatt elolvashatunk.

Amit eddig tőle olvastam:
Lucius Annaeus Seneca: A lelki nyugalomról
Kedvencem lett, bele szerettem, megfontoltam. Az első olyan Senecás művem amit tiszta szívből ajánlottam másoknak is, mert szerintem hasznukra lehet!
Idézet a műből:
Ez a fogyatékosság: a más véleményétől való függés, oly mélyen gyökeret vert bennünk, hogy a legőszintébb dolog, a fájdalom is színleléssé válik.
59. oldal
Lucius Annaeus Seneca – Marcus Aurelius: Óvakodj a haragtól! / Tanítások könyve
Lucius Annaeus Seneca: Menj, és légy ember! – Útmutatás az Élethez
Lucius Annaeus Seneca: Művészete az életnek

És amit most olvastam tőle:
Lucius Annaeus Seneca: Az élet rövidségéről
Megint egy számomra bölcs mű, az egész nem több kb. 60 oldalnál, de felvett rengeteg példát, hogy hol rontják el az emberek. Mert az élet rövid, ezt mindenki tudja. Élni kell az életet és nem „csak vagyok” hozzáállással éldegélni. Felveti azt is, hogy az sem jó, ha folyton dolgozik az ember, mert akkor eladja életét, mert az IDŐ az igenis pénz, nem visszaforgatható, ha egyszer eltékozoltuk, nem fog visszajönni. De henyélni sem szabad, nem szabad a végletekig átadni magunkat a semmittevésnek, mert eljutunk arra a szintre, hogy már magunkról sem tudunk semmit, pláne nem gondoskodni.
Felvetette azt is, hogy sokan rendelkeznek a haláluk utáni dolgaikról is, itt most nem annyira a végrendelkezés inkábba  a felhajtás részt emelte ki, amivel annyira nagyon nem ért egyet. Én sem igazán.
Persze van egy egyedi szemléletem az életről, a halálról, és arról ami utána van. De a felhajtást egyikben sem szeretném.

Könyv adatai:
Kiadó: Seneca Kiadó
Kiadási év: 1997
Fordító: Bollók János
Oldalszám (lényegi rész): 60 oldal
+ kb harminc oldalnyi ajánló a többi műből, ezeket nem olvastam át
Vélemények:

0 megjegyzés: