Ugrás a fő tartalomra

Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg

Szeretem az ifjúsági könyveket és kifejezetten szeretem azokat amik kicsit másak, mint az átlag. A Szörnyen Titkos Részleg, már a megjelenésében is teljesen más, mint egy átlagos ifjúsági regény. Világít a sötétben, ezt még felírat is reklámozza a könyv borítóján. Elsőre persze nem egyértelmű, hogy micsoda is világít rajta. Ahhoz, hogy világítson, persze kell, hogy kellő napfény érje, tehát ha simán leemeled a polcról, ahol a sötétben tároltad, akkor korántsem éri el azt a hatást, mintha magad mellett tárolva, folyamatosan éri a lámpafény, és végül elmész aludni… aztán frászt kapsz, mert világít a borítón lévő szörnyszáj és minden, ami kicsit is sárgás-zöldes beütéssel leledzik. Higgyétek el… félálomban oldalra nézve, kicsit frászt kaptam tőle. Pedig tudtam, hogy világít, csak éppen addig nem bizonyította be ezt.
 De nem csak a világító borító az, ami különlegessé teszi a könyvet (bár nagyban hozzájárul ez is), a belső illusztrációk gyönyörűek, részletgazdagok és még a rajzolási stílussal sincs gondom. Nagyon jól oldotta meg az illusztrátor a fejezet kezdő képeket is! Rengeteg spoiler van amúgy mindegyikben, ha jól figyel az ember, bár a fejezet alatti (egy mondatban összefoglalás) is elárul rengeteget az adott fejezet tartalmáról. Viszont nagyon jól lett megalkotva a könyv belülről is, ugyanis, amikor végére érsz, egy fejezetnek NEM látod a következő fejezet nyitó képét sem, sem semmit belőle, akkor sem, ha üres oldalt kell ezért belerakni. Feszültségkeltésnek amúgy nagyon jó, mert általában minden fejezet valami problémával, titokkal, harccal ér végett, és csak azért is tovább lapozol, bármennyire is álmos vagy. Igen, a legjobb lett volna nekem is, ha egy ültő helyemben ledarálom az egészet, de sajnos erre nem volt módom, így volt, amikor kénytelen voltam letenni. Meglepő mód, sosem fejezet végén… akkor ugyanis túlzottan furdalta volna az oldalamat a kíváncsiság, hogy mi lesz. Nem mondhatom, hogy az unalmasabb részeknél, mert számomra az egész izgalmas volt, és cseppet sem unalmas. Fel is került a könyv a kívánságlistámra! (nagy szó, mert általában, olyan könyvek vannak ott, amiket Még nem olvastam, de nagyon szeretném. A Marsi után ez a második könyv, amit olvasás után, legszívesebben újra kezdtem volna… na, jó inkább a folytatását szeretném, de az még nincs).


 Külcsín: 5*/5 – igen, szerelmes vagyok a könyv kinézetébe!! :D



A könyv nem csupán kinézetével fogott meg, hanem a történettel amit elmesél. Adott egy vállalat (Denki-3000), ami a csőd közelébe jut, ha nem rukkol elő valami használható és remek találmánnyal, körülbelül egy hét alatt. Rengeteg neves találmányt adtak a világnak, mint a cukorka, ami vezeték nélkül internetről letöltött frissességgel frissít fel… ne kérdezzétek, ez milyen lehet, de az biztos, hogy nem enném meg, de a szereplők szeretik és nem haltak bele a fogyasztásába, úgyhogy biztos jó. Tehát elég sok agyament, de jól jövedelmező ötletük volt, de kifogytak belőle. A professzornak, aki amúgy a szörnyen titkos részleget vezeti, van egy csomó megalkotásra váró ötlete, de a csodára vár. Mivel szorult helyzetbe került, így unokaöccsét és annak barátját hívja a részlegbe segíteni. A barát Leslie, aki arról sem tud, hogy egyáltalán barátja Elliotnak, legalábbis az elején egyikük sem tudta, hogy barátok volnának.
 A szörnyen titkos részlegben, mint neve is mutatja, szörnyek dolgoznak! Azaz bocsánat, lények. Mindegyiknek van egy kis stikje, ami amúgy a könyv összes szereplőjére igaz, de így szerethetőek és így kedvelhetőek meg, nagyon hamar, még Reggie is, aki amúgy folyton furákat álmodik, és mindig támadást jósol, nem mindig hülyeség, amit mond, de azért nagy átlagban az. A részleg dolgozói mindannyian elég hamar szembesülnek azzal, hogy Elliot és Leslie páros az egyetlen, aki megmentheti az egész vállalatot és a részleget is. miután eltűnik a részlegvezető ők azok, akiknek ki kell választani a három esszenciát, ami működésre bírja a professzor által, kitalált három fura szerkezetet. Amik közül egy sem akar úgy működni, ahogy rendeltetésszerűen működnie kellene.

 Hogy mi a kötet vége nem írom le, olvassátok, mert tényleg izgalmas és rengeteg olyan fordulat van, amire nem gondolnánk. Lesznek, akiket félreismerünk, van, akik mégsem azok, amiknek látszanak, és vannak gonoszok…, akik gonoszok maradnak a végére is. Sorozat, legalábbis szerintem, mert eléggé függ a vége a könyvnek, úgy az utolsó két oldalon generált még pár kérdést, amit nem válaszolt meg, úgyhogy remélem tényleg sorozat, és abban is reménykedem, hogy hamar kiadják majd Magyarországon is, mert érdemes lenne. Abban is reménykedem, hogy majd a fiatal olvasók is felfedezik ezt a könyvet, mert tényleg nagyon jó, szórakoztató és ez az a könyv, amire azt mondom, hogy értékes, annak ellenére, hogy „szórakoztató irodalomnak” tekintjük, tehát elsősorban szórakoztatnia kell, és nem tanítani. De van benne sok olyan tulajdonság, amit nem lehet elégszer leírni, megfogalmazni, szembesíteni az embereket vele.
 Oh és mielőtt még elfelejteném! A kedvenc találmányom a hittel vonó! Ami olyan mint egy lift, a remény visz felfelé, és feltételezi, hogy az emberek teli vannak reménnyel és pozitív gondolatokkal, ezért kell egy depressziós és/vagy pesszimista liftes lény, aki szinten tartja a liftet, hogy ne szálljon ki a világűrbe :D

Belbecs: 5/5

Fülszöveg:
Üdv ebben a csábosan csápos, szörnyesen szárnyaló világban!
Elliot és barátja, Leslie meg van győződve arról, hogy álmos városukban soha nem történik semmi. Csakis a DENKi-3000 üvegpalotájában zajlik az élet. Igen ám, de a világ ötödik legnagyobb elektronikai gyárának Kutatási és Fejlesztési Részlegébe senki emberfia nem léphet be. Kivéve Archie professzort…
A csillogó üvegtornyok között áll egy titokzatos, ódon ház. Úgy hírlik, innen ered a vállalat összes döbbenetes találmánya, többek közt a periszkalap, a rakétazokni és a transzcukorka. És azt is csak Archie bácsi tudja, mit rejt a ház folyosójának végén az utolsó előtti ajtó.
Egy nap azonban Elliot és Leslie meghívást kap a szörnyen titkos részlegbe! Ahol megismerkednek görnyedt, trollszerű lényekkel, apró szárnyas micsodákkal, amelyek szikráznak repülés közben. És találkoznak hatalmas, szőrös és szarvas nem-emberekkel meg hobkányokkal… Ugyanis ez a részleg telis-tele van bizarr és zseniális lényekkel!
Amikor bezárás fenyegeti a DENKi-3000-et, egyetlen lehetőségük marad: elő kell rukkolni egy új termékkel. De tetézi a bajt, hogy a cég egyetlen találmánya sem működik mostanában. Ráadásul Archie bácsi is eltűnik, így Elliotnak, Leslie-nek és a szokatlan, hm, „alkalmazottaknak” kell előrukkolniuk egy lélegzetelállító találmánnyal, ami megmenti a Szörnyen Titkos Részleget.

Eredeti mű: Robert Paul Weston: The Creature Department
Eredeti megjelenés éve: 2013
Kiadó: Kolibri
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 336
ISBN: 9786155450266
Fordította: Pék Zoltán
Ár: 2.990 Ft

Képek forrásai:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é