2014. június 24., kedd

Állati kalandok

 Idén már nem nagyon akartam új sorozatba kezdeni. Ez általában amúgy nem úgy van, hogy akarok-e vagy sem, hanem amire van lehetőség. No meg, 21. Század, könyv szinte nem is jelenik meg, ha az minimum nem trilógia…vagy tetralógia, vagy egyéb. Tehát egy részes könyv már nem jelenik meg, vagy csak elvétve. (ami borzalmas, a pénztárcának, meg úgy az embereknek is. Mert olyan jó lenne egyszer olyan történetet olvasni, amit elkezdesz és még köteten belül lehetőleg véget is ér :D).
 Tehát nem akartam, új sorozatot kezdeni, de a Manó könyvek jóvoltából hozzájutottam a Mosómedvék akcióban című könyvhöz, a könyvtár jóvoltából meg a Szeleburdi szurikátákhoz. Sorozat, de kiadói sorozat, tehát igazándiból a stílus az ami adott, meg állatok vannak benne, de még az írók sem stimmelnek. Tehát nem lett volna muszáj olvasnom mind a kettőt, egymagukban is megállják a helyüket.

Mosómedvék akcióban című könyvet olvastam először. Vicces, és szerintem jó a kezdő olvasóknak, akik valójában annyira nagyon nem szeretnek Még olvasni. Nagy betűs, teli képekkel. Fordulatos és nagyon gyorsan lehet benne haladni. Amellett, hogy folyamatosan vicces helyzetet kelt(néha kicsit erőltetve), azért van mondanivalója is, és relatíve üzenete is, ami pozitív és nem várt fordulat volt a könyvnél. Az elején nagyon tetszett, aztán egy kicsit elkezdett laposodni (nem vagyok célközönség), de a végén amikor mondanivalója is lett, és nem csak olyan, hogy „szeresd a mosómedvéket” vagy, hogy „ne vadássz rájuk”, hanem összetartozásról, megbocsátásról, kiállás a másikért, és persze arról is, hogy álmodozhatsz, de nézz körül előtte. Lehet, hogy szép amire vágysz, de valójában sokkal több dolgod van már eleve mint amire egyáltalán vágynod kellene. Tehát vedd észre, hogy nem mindig kell bedőlni a mázos és csilivili képeknek.
Belbecs: 4/5
Külcsín: 5/5


 A Szeleburdi szurikáták, hasonló érzéseket keltett bennem. Tehát, hogy alapjáraton ez egy nagyon vicces könyv akar lenni, csak néha átcsúszik a poén-poén hátán sávba, amit meg jelenleg (lehet hangulat kellett volna hozzá, vagy a két könyv között valami mást olvasni), kicsit sok volt. Itt is viszont megvolt a maga mondanivalója a történetnek, és én ennek nagyon örülök. Itt is az összetartás, a nevelés, a testvéri és családi szeretet, az új világ felfedezése és az egymás megóvása volt a cél. Persze happy enddel, mint úgy általában a gyerekkönyveknél szokás.
 Olvasás gyakorlásnak nagyon jó, a folyamatos fejezetre bontás ezt kifejezetten segíti. Nagy betűs, aranyos képekkel teletűzdelt könyvecske. Remélem a kiadói sorozat nem csak két könyvből fog állni, mert van még pár állat, amiről szívesen olvasnék hasonló történeteket. Csak nem egymás után, úgy már kicsit sok :D
Belbecs: 4/5
Külcsín: 5/5

A borítók szerintem teljes mértékben illenek a történetek hangulatához, ahhoz, hogy melyik korosztálynak szánták őket. A rajzok ugyan néha nem tetszettek, de megkérdőjelezhetetlenül magához a könyvhöz illettek.
Vélemények:

0 megjegyzés: