2013. augusztus 17., szombat

Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

Fülszöveg (cselekményleírást tartalmaz): Tory Brennan vérében pezseg a kalandvágy. Nem csoda, hiszen a világhírű törvényszéki antropológus, Temperance Brennan unokahúga.
Tory és tudóspalánta barátai, Ben, Hi és Shelton Dél-Karolina egyik félreeső szigetén élnek, de szabadidejükben a Loggerhead-sziget mocsaraiban és a LIRI Kutatóintézet épülete körül ólálkodnak.
Amikor az intézet titkos laboratóriumából kiszabadítanak egy tudományos kísérletekre használt farkaskutyakölyköt, megfertőződnek a kutya-parvovírus egy kísérleti törzsével.
 A titokzatos fertőzés örökre megváltoztatja a négy fiatal DNS-ét és életét. Már nem csak barátok – egy falkába tartoznak. Veszélyesek. Fertőzöttek. A fiatalok tudományos kíváncsiságukat és újdonsült adottságaikat felhasználva egy hidegvérű gyilkos nyomába erednek. A kérdés csak az, hogy képesek-e addig életben maradni, amíg elkapják a kegyetlen ismeretlent.

Köszönet a könyvért a Fumax kiadónak!

 Tényleg nincs a mai világban már olyan könyv, ami nem sorozat? Ahogy láttam a Fertőzöttek is trilógia lesz. Reményeim szerint végigviszi a kiadó, mert érdekel, hogy mi lesz a vége. Bár az alap probléma, ami felvetődött a könyvben, az meg is lett oldva. Mármint a nyomozós rész, és nem a Fertőzéses.
 Nem ismerem túlzottan az írónőt, és a munkáit és mivel ez az első ifjúsági regénye, így csak erről a stílusról tudok „ítéletet” mondani. Szépen kidolgozott történet, több szálon futó, nyomozásos, de azért kellően elrugaszkodott is a valóságtól. Legalábbis szerintem, ha megfertőződsz ilyesmivel, akkor általában meghalsz, és nem leszel szuperhős. Tehát érezhető a misztikus hatás is benne. Minden esetre tényleg jól kidolgozta, mert nem az lett, hogy „hopp megfertőződtem, oooh, látok a sötétben, gyors és erős vagyok”, hanem elejével megszívták, és rosszul voltak. Úgyhogy nem gagyi, és teljesen jó volt.
 Ami viszont nekem még ennél is hihetetlenebb, amit sehogy sem tudtam elhelyezni az a főhősök kora. Ugyebár a legfiatalabb Tory, 14 éves. Igen, 14. A fiúk valamennyivel öregebbek nála, de nem sokkal. Kérdésem az volna, hogy ha van egy 14 éves kislány (az bizony kislány nekem), és három 15-16 éves fiú, akkor mennyi a valószínűsége, hogy a lány bármit mond, arra a srácok bólogatnak és belemennek. És nem az a kérdése, hogy fagyizunk vagy nem, hanem az, hogy most betörünk egy laborba, most sírt ásunk, most a könyvtárba törünk be, most….tehát elég merész elképzelései vannak. A másik, hogy általam ismert 14 éves gyerekek, nem ásnak sírt, és ha találnak valami olyasmit, mint dögcédula, akkor bután néznek rá, hogy he? És hagyják a fenébe. (főleg mert a mai 14 évesek, egy nagy hányada a facebookon lóg). Tehát a korral volt a legnagyobb gondom, nehezen tudtam Toryt ténylegesen 14 évesként kezelni. Mert bármennyire is törvényszéki antropológus a nagynénje, bármennyire is zseni (ezt tudjuk, kiderült, hogy okosabb, mint az átlag). Egy 14 éves nem csinál ilyeneket!
 Hi volt az a karakter akit nagyon imádtam a beszólásai miatt, kifejezetten kellemes csávó, bár néha fogtam a fejemet, hogy ennyire nem lehet hülye. Amúgy a fiúk egész jó fejek voltak. Ordas meg valami roppant aranyos farkaskutya, kíváncsi leszek, hogy mi lesz a sorsa a következő részekben, ahogy az is nagyon érdekel, hogy a Falkával mi lesz.
 De a koros bakitól eltekintve egy jó kis ifjúsági regény, kellően mozgalmas, hogy ne unja az ember. Mindig történik valami benne, és sokat lehet kombinálni. Egy pont levonás viszont a korok miatt jár.

Belbecs: 4/5

Nos akkor jöjjön a borító. A borító magában nekem nagyon tetszik… csak totálisan semmi köze nincsen a könyvhöz. Már csak azért is mert a csónakban ott hátul 5-en vannak, míg a fiatalok 4-en vannak, vajon ki lehet az ötödik(?), illetve a csontváz nekem rejtély, hogy mi, de nem tűnik sem embernek, sem majomnak, ami lehetett volna, ha köze van a történethez.

 Az eredeti első borító viszont tetszik, úgy tudom, azért nem az lett átvéve, mert túl drága lett volna, ha a kiadó azt veszi át. Kár, bár megértem, hogy a mai világban nem lehet mindenre kiadni annyi pénzt. És ez olcsóbb volt. Csak lett volna legalább köze a könyvhöz :D
 A könyv szerkesztésileg teljesen rendben van, nem találtam benne elgépeléseket, és félreírásokat. A folyamatos fejezetbontás például nekem kifejezetten tetszett, mert így mindig azt mondtam, hogy „na jó még a következő fejezetig, aztán elmegyek aludni”, és így fejezet végeknél mentem volna el aludni…ha le tudom tenni a könyvet. Három nap alatt befaltam, és ha több időm lett volna, feltehetően eddig sem tart.

Külcsín: 4/5


Könyv adatai:
Kiadási év: 2013
Kiadó: Fumax
Fordította: Markwarth Zsófia
Oldalszám: 381
ISBN: 9789639861541
Eredeti megjelenési év: 2010
Eredeti cím: Virals

Teljes ár: 2.950Ft
Vélemények:

1 megjegyzés:

Crowslayer írta...

Az egy farkas csontváza. :)Gondolom ezzel utalnak a fertőzésre.