Ugrás a fő tartalomra

Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója

 Rengeteget olvastam már a könyvről, mielőtt hozzám eljutott. Az első gondolatom az volt, hogy talán mégsem lesz olyan rossz, annak ellenére, hogy mindenki lehúzza. Hogy lehet benne érték, vagy majd mentségként használom, hogy az aki írta(összedobta), az még annyira fiatal.
 Elkezdve a könyvet, azaz érzésem volt, hogy ez egy olyan könyv…bocsánat, inkább papírhalmaz mint könyv, amit egyszerűen nem szabadott volna kiadni. Nem azért, mert rossz, bár ez is lehetne indok. Hanem azért, mert ezzel Vandának kell majd szembenéznie, hogy mit hordanak össze róla.

 Akkor pár dolgot pontba szedek:
1.Sajnos fogalmazni nem igazán tud. Ez egy nagyon erős sértés lehetne, ha írónőről beszélnénk, de ő ugyebár nem számít annak. 13 éves korához képest talán átlagosnak mondanám a fogalmazási képességeit. Nem volt a korához képest kritikán aluli, örülök azért, hogy minimálisan megy neki, de egy könyvhöz ez kevés. Otthon naplóíráshoz elég, iskolába fogalmazáshoz elég, könyvhöz amiért pénzt várnak a kiadásból nem. Könyvhöz amiről azt hiszik, hogy elismerést hoz, nem elég.

2.Élettapasztalat hiánya. 13 éves, ebből adódóan fogalma sincs arról milyen az élet. Ami nem minden 13 évesre jellemző, de nála ezt éreztem, vagy az is lehet, hogy pontosan tisztában van vele, hogy a korosztálya milyen, és ezt remekül le is írta. Ez esetben fogom a fejem, és imádkozom, hogy ez a korosztály is kinője a hülye liba, bunkó, és plázapics@ énjét, különben roppant nagy gáz lesz itt évek múlva.

3.Realítás: előző ponthoz kapcsolódik. Ha ez a világ, akkor szomorú vagyok, de remélem csak Vanda környezetében van ennyi hülye, akikből az ihletet merítette. Amúgy nem tudom mennyire reális, hogy egy 13 évesnél csak úgy maradék zsebpénzből van 21.000Ft amit csizmára költhet. Nekem ennyi pénzem egészen addig nem volt, míg 20 évesen el nem kezdtem dolgozni, na jó, talán diákmunkából volt…de jelen esetben gazdag szülők kicsi leánya gondolom a karakter (sajnos nem tudom, mert nem írták, hogy gazdagék lennének, de másképpen nehéz elképzelni).

4.Plágium: komolyan azt hiszi Vanda, hogy nem süt a könyvről, hogy mit olvasott előtte. Nekem senki se akarja azt mondani, hogy nem olvasta a Szent Johanna Gimit, és annak nagyon lebutított, nagyon szar klónját írta meg. Tény a karakterek fiatalabbak, de kis gondolkodás után szerintem össze tudnám szedni, hogy ki kire hasonlít Leiner Laura könyveiből. Meg, persze nem nagyon van olyan fiatal kislány, aki nem olvasta az említett sorozatot. Túl sok volt az egyezés, túl sok volt az átfedés, túl sokszor volt azaz érzésem, hogy „jé, ilyen az SZJG-ben is volt, csak ott mondjuk nem újságíró volt, hanem időjárás jelentő, de jesszus, őt is felismerték mindig az utcán”… és még sorolhatnám oldalakon keresztül, mi mindenben sikerült ezt koppintani. Tanács, ha már lopsz, ha nem is szándékosan, akkor azt csináld jól! Jól, hogy mondjuk, konkrétan ne süssön a könyvedről. Pl. ne add alcímnek a Kezdetek-et, mert már ez is vicc számba megy…

5.Karakterek: amik nincsenek! Komolyan, nincs olyan karakter a könyvben, akit kidolgozott volna. Luca, őt még szerettem is, bár sajna nem ismertem meg. Zita meg egy hótsötét, egóista kis… lány, a család többi tagjáról semmit sem tudunk igazán, csak hogy az egyik okos, a másik karatézik és meghalt a pókja… huha. Az iskoláról szintén nem tudunk meg semmit, Marciról sem, csak azt, hogy Cortez klón (gazdag szülők, Amerikai rokonok, külföldi nyaralások). Annyiban tér el, az SZJG-től, hogy itt nem kell annyit várni és „izgulni” mert hát egymásnak vannak teremtve…

6.Történet: ami szintén nincs! Vártam, hogy legyen valami története a könyvnek… de konkrétan nincs… úgy a felénél azt hittem van… de nincs. Két pocsék naplót olvashatunk, pocsék írásmódban, pocsék hülyeségeket. Amúgy nem tudom, hogy hány olyan ember van, aki mint Naplóírás címszóval, párbeszédeket is ír. Nehéz elhinni, hogy mondjuk este, amikor írom, a naplóm akkor szó szerint be tudom idézni, hogy mit mondtak, én mit válaszoltam, és erre mit mondtak… de lehet én voltam béna, és rövid a memóriám… jah, nem én nem írtam naplót :D

7.Ikrek: nem túl eredeti az ötlet, de amúgy jó! Jó lett volna, ha Vanda tisztában van azzal milyen, amikor ikrek az emberek, és hogy ha már két különböző kaliberű emberkére gondolt, akkor ezt mondjuk végig kellett volna vinni…



 Tehát értékelem, hogy Vanda megírta ezt a papírhalmazt, ezzel nincs gond. A gond azzal van, hogy erre papírt pocsékoltak és kiadták. Itt azzal van gond, hogy nincs egy normálisan kidolgozott karakter, hogy nincs normális történet, és a példa amiket bemutat vagy nem életszerűek, vagy ha mégis akkor pont nem az a példa amit mutatni kellene a mai fiataloknak. Elhiszem, hogy jó érzés, ha 13 évesen kiadják amit írtál, elhiszem, hogy jó ha a könyvfesztiválon sorok állnak, a korosztályodból verbuválva és aláírást kérnek tőled. Elhiszem, hogy ez frenetikus érzés…csak.
 A világ kegyetlen, és rengeteg borzalmas kritika fogja érni ezt a könyvet. Mert szar. Tényleg pocsék, ezen nem lehet mit szépíteni. És egy fiatal lánynak, elég rossz lehet azt hallani, hogy amit kiadatott apuci-anyuci jó pénzért arra ilyeneket mondanak. Ha pechünk van, nem tanul belőle, és azt mondja irigyek mondják ezt…hát…nem vagyok rá irigy. Inkább csak sajnálom. Két év múlva talán már normálisan tud írni, csak a neve már ezzel a borzalommal összefonódva olyan név lesz, amit normális ember nem vesz le a polcról. Pénzt pláne nem ad érte.



Akkor egy kicsit a kinézetéről:
A borító ronda, de mondjuk illik a könyvhöz, tükrözi a tartalmat teljesen! A belső betűtípusok egyrészt néha olvashatatlanok, néha meg csak szimplán rondák. Értem a koncepciót, hogy két különböző betűtípus a két külön ember naplójának, de ettől ez még nem lesz jó. Elgépelés: nem tudom, hogy volt-e mert az egész rövidítésekből, szlengekből és „sötét vagyok, és ezt a naplóm is sugározza magából” szövegekkel volt tele.
Luca pontozása: jesszusom, ennyire nyíltan legalább ne másolj más könyveket, mert még beperelnek.

Külcsín: 2/5

Belbecs: 0/5 – Hát ez az, amije nincs a könyvnek.

Megjegyzések

Amúgy az ikrekről egyáltalán semmit nem tud, mert nekem vannak iker ismerőseim, és bár könnyű őket megkülönböztetni belülről nem egyformák csak kicsit kívülről, de egyáltalán nem olyanok, mint amilyennek Vandácska leírja őket. Meg, amúgy hány fát vágtak ki, hogy ezt a valamit kiadják???
Jeffi üzenete…
Sajna nekem nincs túl sok iker ismerősöm, így azt annyira nem is boncolgattam itt, de tény, hogy neki szerintem a közelében sincsenek ikrek.
Nem tudom hány fát :( Ha egyet az is kár volt ezért a...ööö...papírhalmazért :(((
Névtelen üzenete…
Nekem tetszett a konyv es ez azoknak jo akik vele egy idosek.
Unknown üzenete…
Nekem tetszett a könyv és én is úgy gondolom hogy az én korosztályomnak megfelelő. A borító nekem tetszik és a belő írással s betűtípusokkal nincsen gondom. Lehet hogy van benne jó pár másolás de összességében szerintem nagyon jó könyv. Tetszett ha lesz 2. része szívesen megveszem.
Névtelen üzenete…
Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, mert nem akarlak letörni, de egy-két év múlva ha újra leveszed a polcodról, már valószínűleg más lesz a véleményed. Az SZJG-vel össze se lehet hasonlítani,hiába a koppintása. Az ikrekről tényleg foggalma sincs, velük nem olyan mint,hogy az ég az kék a fű meg zöld. Az ötlet mondjuk tetszett,ellenben biztos vagyok abban, hogy nem ő az első ember akinek ez az eszébe jutott. Nem értek egyet azzal, hogy ez a korosztálynak jó lenne. Ugyan hiteles (tisztelet a sok kivételnek) , de nem ezt kell tanulniuk az ilyen fiatalkonak. Az, amilyen szövegek vannak, és maguk a karakterek (már amennyire vannak), rossz példát mutatnak. Az egyik ikerpár konkrétan olyan felszínesen gondolkodik, gonosz (...) és könyörgöm, miért van egy 13 évesnek pasija?
Saját magam rengeteget olvasok már kiskorom óta, és mindenre nyitott szoktam lenni, de azért örülök, hogy erre a szemétre pénzt nem adtam ki, hanem már a könyvesboltban végig tudtam olvasni főleg, hogy akkora betűkkel vannak leírva amit még a bolt végéből is eltudtam volna olvasni. (Pedig szemüveges vagyok...) Azt csodálom, hogy a szerző vette a fáradtságot a könyvírásra, de én azt javasolnám neki, hogy ne mások történetét fogalmazza át, hanem gyűjtsön élményeket, és legfőképpen tapasztalatokat, hátha egyszer ezután a kupac sz*r után még komolyan fogják venni. Nem értem, hogy a kiadó miért adta ki ezt a könyvet, bár vannak ötleteim. A boltjukat nagyon szeretem, de azért ez csalódást okozott.
Névtelen üzenete…
Timi Budának volt válasz az előző.
Névtelen üzenete…
Azt gondolom, hogy ez a könyv a 10 éves korosztálynak szól. Ha ők szívesen olvassák, akkor elérte a célját. A lányom nagyon szereti és már várja a 2. részt.

Véleményem szerint gyakorlatilag mindegy, hogy mit olvas, csak olvasson. Az meg elég hülye érv, hogy pár év múlva már nem is fog tetszeni neki.

Megjegyzem, hogy nekem pl. a Kőszívű ember fiai, a Kincskereső kisködmön vagy a Légy jó mindhalálig már az olvasás idejében sem tetszett, amelyekről a kedves kritikus biztosan 10/10-es kritikákat írna. A Vörös és Feketét pedig kifejezetten utáltam.
Jeffi üzenete…
Kedves Névtelen,
Sajnos nem tudok egyetérteni. A mindegy mit olvas rész még oké, bár Vanda könyve, nem igazán minősül könyvnek, inkább valami próbálkozásnak, amit mivel feltehetően jól megfizették ki is adták, hiába borzalom az egész. És valóban feltehetően a 10-12 évesek élvezik, mert körülbelül ők is így tudnak még írni.

A kötelezők ide keverése viszont erős túlzás, és nem igazán illik a képbe. Amúgy én is utáltam őket, nem is tartom jónak, hogy most is azok a kötelezők. De azoknak legalább volt mondanivalójuk és irodalmi értékük. Vanda könyvében ez a kettő nincsen meg.
Névtelen üzenete…
Kedves Névtelen, aki szeptember 13.-an válaszolt.
Igazad van, mondjuk itt ül mellettem és simsezik, de nem baj, igaza van.
Szerintem egy nagy kupac fos. A könyv természetesen. :)
(Most éppen penzt kapott a Simsben)
Na, de én meg akartam venni. Csak azért is, hogy én is érezzem, azt a agysejt hiányt, amit nehaynotoknal okozott.
De megjött az eszem, és nem tettem. Pedig apa hasznát vehette volna. Az ajtónak kell támasz, sajnos mar idős. :)
Névtelen üzenete…
Én 11 éves vagyok, de nem annyira gondolnám magamat a könyv célközönségének.:)
Szerintem vacak az egész (mármint a könyv),nekem nem jön be. Ha Vanda igazán azt szeretné, hogy olvassák az írásait, hozzon létre egy weboldalt, kérje az emberek véleményét, tanácsát, de ne vágjanak ki egy fél erdőt, csak hogy Vanda írása megjelenhessen!
Vanda azt mondta, hogy nem olvasta a SZJG-t, de 100%, hogy ez nem így történt.
Na jó, csak azt akartam mondani, hogy nem kell átlagosítani a korosztályt! Pl. az én kedvenc könyveim: Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok, Gayle Forman: Ha maradnék.
Ui.: Utálom a SZJG-t!
Névtelen üzenete…
Én nem olvastam a könyvet, de olvasás nélkül is elég sablonosnak néz ki.Az ikerpár, szerintem a Hűvös völgyi suli koppintása.Na meg persze, ez a naplózás a csapon folyik ki.A véleményeket olvasva láttam, hogy valaki azt írta, hogy honnan emlékezne egy ember minden párbeszédére egy nap. Hát igen. Ha valaki olyan könyvet akar írni ami egy naplóhoz hasonló akkor célszerű nem leirni a párbeszédeket, csak szimplán leirni hogy mi történt aznap. Na persze, tudom hogy nincs sok élettapasztalata egy 13-éves lánynak, de azért például ha leir egy szerelmes részlete, anélkül is lehet jó hogy lenne élettapasztalata.
Fortuna Blind üzenete…
13 éves vagyok, utálom amikor a korosztályom egynek tekintik, miközben, természetesen vannak kivételek. Én amióta tudok, olvasok. A könyves boltban, épphogy belenéztem, visszaraktam.
Nem vagyok a célközönsége a szennynek, amit közvetíteni próbál. Inkább olvasok Vavyan Fable-t, vagy, hogy magyart mondjak, Böszörményi Gyulát. Már a betűtípus sem volt nyerő, nemhogy a 'tartalma'. Abban sem érték egyet, hogy 13 évesen olyan szintű fogalmazást produkálnék, mint a drága "írónő", de gondolom nem általánosságban beszéltél/írtál, vagyis remélem.
Nem érték azzal egyet, hogy a gyereknek mindegy mit olvas, ugyanis ez az írásmód megmaradhat a fejében.
Luna xx
Lori üzenete…
Az ikrekhez kapcsolódóan megemlíteném, hogy Szűcs Vanda nagyot tévedett. Nekem fiú ikertestvérem van, így nem tudom 100%-osan elmodani a hibáit, viszont születésemtől fogva nagyon szerettem ikrekkel barátkozni (érthető okból), és jópár lány-lány iker ismerősöm/barátom van, akik kicsit sem hasonítanak a könyvben említettekhez. Igazából a könyvekben legtöbbször egy átfedő sztereotípia van az ikrekről, mert az ilyen könyvel íróinak szinte sosincsen ikertestvére.

Palkovics Kamilla üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown üzenete…
Nekem nagyon tetszett a könyv és sajnáloM hogy nem lesz 3. rész pediged nagykon jó lennne

:) EGYSZERŰEN IMÁDOM EZT A KÖNYVET
Palkovics Kamilla üzenete…
Hali. nemrég irtam megjegyzést, de kitöröltem. Azt írtam bele, hogy tetszik. most végigolvastam, és nem,nagyon nem tetszik. Biztos van aki imádja meg ilyenek, és sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de nem az igazi. Nekem túl nyálas, mert még csak hetedikesek. Az oké hogy van pasija, de az nem hogy undin nyálas. ettől függetlenül elolvasom a 2. részt is, és habár egy borzadály (sorry) kár hogy nem lesz 3. rész
Névtelen üzenete…
Szia!

Én nem értem, miért kell a szülőknek gazdagnak lenniük, hogy egy gyereknek legyen 21 ezer forintja! Én 11 éves vagyok, de már volt, hogy összegyűjtöttem 24 ezer forintot. Ugyan nem maradék zsebpénzből (igazából nem is kapok), de nem feltétlenül igaz, hogy nem lehet összegyűjteni. A többi dologban egyet értek! Nekem ezt a könyvet az osztálytársam mondta, hogy milyen jó, mennyire tetszett neki. Ezzel szemben, nekem egyáltalán nem tetszett, még úgy sem, hogy nem nagyon olvasok iskolán kívül könyveket. Szóval nem kell, hogy valaki könyv szakértő legyen, csak legyen egy kis elvárása, ha már pénzt adtál érte! ( megjegyzés: ahhoz képet, hogy majdnem 300 oldal, a tartalma = a 0-van )

Üdv.:~Timi
Névtelen üzenete…
Sziasztok!

Nem az a baj, hogy Szűcs megírta ezt a könyvet. Az a baj, hogy kiadatta. Még bőven a fejlődési szakaszában van, a stílusa nem kiforrott (hajajj), és igazából csak a saját jövőbeli imázsának ártott a polcokra kerülő könyvével. A SZJG-t anno én is szerettem, de most elkezdtem újra olvasni... Ne tudjátok meg, hogy mennyire felidegesített. És valljuk be, hogy mind Leiner, mind Szűcs sablonkarakterekkel dolgoztak. Ráadásul dühítenek a menő csávó - szürke kisegér felállású sztorik. Rose
Unknown üzenete…
Ez,egy jó könyv. Nem érdekel mit írnak rőla a felnőttek , ez gyermekkönyv,csak nekünk kell megérteni,és eddig legalább tízszer elolvastam. Szerintem a felnőttek egyszerűen nem emlékeznek arra,hogy milyen tininek,és szerelmesnek lenni. A fellnőttek ez emlékelvesztő képességén alapult meg az oldal
Unknown üzenete…
Ez,egy jó könyv. Nem érdekel mit írnak rőla a felnőttek , ez gyermekkönyv,csak nekünk kell megérteni,és eddig legalább tízszer elolvastam. Szerintem a felnőttek egyszerűen nem emlékeznek arra,hogy milyen tininek,és szerelmesnek lenni. A fellnőttek ez emlékelvesztő képességén alapult meg az oldal
Névtelen üzenete…
Ez egy nagyon jó könyv, és egyet értek Faragó Petrával, aki leírta, hogy a felnőttek ezt nem érthetik, ugyanis ez egy ifjúsági regény! És ez egy napló/jegyzék amiben természetes, hogy szlengeket használnak, mert úgymond 7.-esek írták!és ne mondják rá, hogy papír halmaz, mert a korosztályomban lévők előbb olvasnák el EZT, mint az Szjg-t vagy bármi mást!

Tamara
Unknown üzenete…
Szerintem egy baromi jó könyv. 15 éves vagyok és még igy is leköt. Nekem nagyon tetszett.Mindenkinek más a véleménye,ez így van rendjén. Bár szerintem ez a kritika kicsit ,,durva" volt.
Unknown üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Jeffi üzenete…
Kedves Bernadette: 15 éves vagy ezért MÉG leköt, 5 év múlva már feltehetően idegesítőnek találod. Elfogadom, hogy a mai tinédzserek egy része azon az IQ szinten mozog, mint amit Vanda megálmodott karaktereinek (itt rá, és nem rád gondolok), de ez engem inkább elszomorít, mintsem vigasztalna. Ha tinis-gimis könyvet akarok ott van Leiner Laura SzJG-je, amiről ezt a förmedvényt koppintották. Az jobb, bár annál is voltak gondjaim.
De elfogadom, hogy vannak emberek akiknek tetszik ez a papírhalmaz, szuverén joguk. Nekem nem tetszik és ehhez is jogom van :D
Bookworm admin üzenete…
Kedves blogger és mindenki más aki szerint ez a könyv csak egy adag baromság. Ez nem plágim csak ihlet merítés. És ezért Vanda lehet hogy sokat dolgozott hogy kiadja. Egyet értek Nyárai Bernadettel. Ez nagyon jó könyv.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é