Ugrás a fő tartalomra

Lackfi János - Kapjátok el Tüdő Gyuszit!

Versek felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek
 
Fülszöveg:
Figyelem! Csak zsiványoknak! Túl jól nevelt szülők és túl jól nevelt gyerekek ezt a könyvet legfeljebb titokban olvashatják! Tüdő Gyuszi kisgyereknek túl nagy, nagynak még kicsi, de azért egyáltalán nem fogja be a szemét, és egyáltalán nem fogja be a száját, olyat is lát és olyanról is beszél, amit a jól neveltek szerint nem szép dolog látni. Viszont honnan van körülöttünk ez a sok nemszép dolog: a halottak, a vécékagylók, a szemetesládák, a pofozkodók, a taknyos zsepik, a betörők és a mutogatós bácsik, ha a világ tulajdonképpen jól van nevelve?


 Örök rejtély marad, hogy miért kínzom magam ilyen pocsék könyvekkel. Talán azért, hogy jelezni tudjam, ezt ne vegye meg senki, mert borzalmas, mert trágár, mert nincs értelme és kiadni is érdemtelen volt.
 Ha gyereked van, és verseket akarsz olvasni neki, ne innen válassz. Kivéve, ha szeretnél trágár szövegeket, gusztustalan dolgokat olvasni, aminek a költészethez semmi köze. Versnek titulált borzalmak. Tudom, modern vers, már rímnek sem kell lenni, értelemnek sem, költészetnek sem.
 Az első pont ahol kiakadtam, az az első vers volt, cím szerint : "Szegény hülye mamika" , amiben rögtön vázolja, hogy a mamika milyen hülye, hogy milyen folyamatok voltak míg leépült, és intézetbe adták, hogy aztán begyógyszerezzék, és végül meghalt...azta, hát tényleg ezt meg kellett írni versbe. A többi drága költemény is körülbelül ezen az értelmi szinten mozog.

"…úgyhogy még mindig
messze a legjobb üzletet kötöm,
ha itt, most, azonnal
köszönök, mondja
ennek az egyetlen
tetves, rohadt, hányadék bácsinak."
(10. oldal)

De a kötetben még van vers bőven, a férfiról, aki elkap embereket, feldarabolja őket, majd húspogácsát csinál belőlük és kisüti. A stopposig, akinek  a keze a kocsin maradt, vagy éppenséggel késelni akar. A fiúról, akit Tüdő Gyuszinak hívnak, és reméli, hogy az összes osztálytársa majd elkapja a betegséget és szenved...tehát ez itt egy felesleges kötet. Borzalmas.

 Komolyan! Magyarázza már el nekem valaki, mit gondolt a "költő"  amikor ezt így leírta? Hogy vicces? Esetleg jópofa? Provokatív? Igen, provokatív...idegesítő és förtelmes. Végigolvastam a remekművét tényleg, és el is döntöttem, hogy ha az enyém lett volna a könyv, most kidobnám az ablakon, vagy a kukába, annyit ér körülbelül.
 A másik amit nem értek, hogy a Móra kiadó miért égeti magát ilyen förtelmekkel?

Belbecs: 1/5 ...csak mert nullát nem adok könyvre, de lehet nem ártana ilyen opciót is kreálnom.

Külcsín: 1/5


A borító is borzalmas, de még hagyján, elmegy...az illusztrációk, hát...nem erőltette meg magát az illusztrátor. Sok halálfej van benne, ijesztő képek, és rondák is nem mellékesen.
Íme egy illusztrált oldala:


Megjegyzések

Kató üzenete…
Látod, azt írja, jól nevelt felnőtteknek nem ajánlja! Az a baj, hogy jól nevelt vagy, így aztán zavaró a stílus, a szöveg. Kérdés, hogy aki nem jól nevelt, az akar-e még verseskönyvben is ilyen stílusú szöveget olvasni, vagy bőven elég neki, amit a környezetében lát, hall? Én magam azt gondolom, hogy nem kell semmit sem elhallgatni, mindenről kell, és lehet is beszélni, de ép az a cél, hogy ne ilyen stílusban. A gyerekek nagyon fogékonyak mindenre, elég egy káromkodást hallani, máris szajkózzák, nagyon nem örülnék, ha ilyen verseket olvasnának nekik a szülők, vagy ő maguk. A felnőttekre meg így is sok negatív dolog zúdul a külvilágból és a médiából így is, ha akarják, ha nem, így aztán szerintem semmiképpen nem vágynak arra, hogy ilyen "verseket" olvassanak kevéske szabadidejükben. Természetesen mindezt majd eldönti a piac, szerintem meg fog bukni, csak attól félek, hogy mégis "véletlenül" eljut néhány gyerekhez, bár talán az illusztrációk elijesztik a vásárlókat.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é