2013. május 12., vasárnap

Lackfi János - Kapjátok el Tüdő Gyuszit!

Versek felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek
 
Fülszöveg:
Figyelem! Csak zsiványoknak! Túl jól nevelt szülők és túl jól nevelt gyerekek ezt a könyvet legfeljebb titokban olvashatják! Tüdő Gyuszi kisgyereknek túl nagy, nagynak még kicsi, de azért egyáltalán nem fogja be a szemét, és egyáltalán nem fogja be a száját, olyat is lát és olyanról is beszél, amit a jól neveltek szerint nem szép dolog látni. Viszont honnan van körülöttünk ez a sok nemszép dolog: a halottak, a vécékagylók, a szemetesládák, a pofozkodók, a taknyos zsepik, a betörők és a mutogatós bácsik, ha a világ tulajdonképpen jól van nevelve?


 Örök rejtély marad, hogy miért kínzom magam ilyen pocsék könyvekkel. Talán azért, hogy jelezni tudjam, ezt ne vegye meg senki, mert borzalmas, mert trágár, mert nincs értelme és kiadni is érdemtelen volt.
 Ha gyereked van, és verseket akarsz olvasni neki, ne innen válassz. Kivéve, ha szeretnél trágár szövegeket, gusztustalan dolgokat olvasni, aminek a költészethez semmi köze. Versnek titulált borzalmak. Tudom, modern vers, már rímnek sem kell lenni, értelemnek sem, költészetnek sem.
 Az első pont ahol kiakadtam, az az első vers volt, cím szerint : "Szegény hülye mamika" , amiben rögtön vázolja, hogy a mamika milyen hülye, hogy milyen folyamatok voltak míg leépült, és intézetbe adták, hogy aztán begyógyszerezzék, és végül meghalt...azta, hát tényleg ezt meg kellett írni versbe. A többi drága költemény is körülbelül ezen az értelmi szinten mozog.

"…úgyhogy még mindig
messze a legjobb üzletet kötöm,
ha itt, most, azonnal
köszönök, mondja
ennek az egyetlen
tetves, rohadt, hányadék bácsinak."
(10. oldal)

De a kötetben még van vers bőven, a férfiról, aki elkap embereket, feldarabolja őket, majd húspogácsát csinál belőlük és kisüti. A stopposig, akinek  a keze a kocsin maradt, vagy éppenséggel késelni akar. A fiúról, akit Tüdő Gyuszinak hívnak, és reméli, hogy az összes osztálytársa majd elkapja a betegséget és szenved...tehát ez itt egy felesleges kötet. Borzalmas.

 Komolyan! Magyarázza már el nekem valaki, mit gondolt a "költő"  amikor ezt így leírta? Hogy vicces? Esetleg jópofa? Provokatív? Igen, provokatív...idegesítő és förtelmes. Végigolvastam a remekművét tényleg, és el is döntöttem, hogy ha az enyém lett volna a könyv, most kidobnám az ablakon, vagy a kukába, annyit ér körülbelül.
 A másik amit nem értek, hogy a Móra kiadó miért égeti magát ilyen förtelmekkel?

Belbecs: 1/5 ...csak mert nullát nem adok könyvre, de lehet nem ártana ilyen opciót is kreálnom.

Külcsín: 1/5


A borító is borzalmas, de még hagyján, elmegy...az illusztrációk, hát...nem erőltette meg magát az illusztrátor. Sok halálfej van benne, ijesztő képek, és rondák is nem mellékesen.
Íme egy illusztrált oldala:


Vélemények:

1 megjegyzés:

Kató írta...

Látod, azt írja, jól nevelt felnőtteknek nem ajánlja! Az a baj, hogy jól nevelt vagy, így aztán zavaró a stílus, a szöveg. Kérdés, hogy aki nem jól nevelt, az akar-e még verseskönyvben is ilyen stílusú szöveget olvasni, vagy bőven elég neki, amit a környezetében lát, hall? Én magam azt gondolom, hogy nem kell semmit sem elhallgatni, mindenről kell, és lehet is beszélni, de ép az a cél, hogy ne ilyen stílusban. A gyerekek nagyon fogékonyak mindenre, elég egy káromkodást hallani, máris szajkózzák, nagyon nem örülnék, ha ilyen verseket olvasnának nekik a szülők, vagy ő maguk. A felnőttekre meg így is sok negatív dolog zúdul a külvilágból és a médiából így is, ha akarják, ha nem, így aztán szerintem semmiképpen nem vágynak arra, hogy ilyen "verseket" olvassanak kevéske szabadidejükben. Természetesen mindezt majd eldönti a piac, szerintem meg fog bukni, csak attól félek, hogy mégis "véletlenül" eljut néhány gyerekhez, bár talán az illusztrációk elijesztik a vásárlókat.