2013. május 5., vasárnap

Kis újítás


 Sokat gondolkodtam azon, hogy kell-e, hasznos-e, ha a könyveket pontozom is. Egy ideig úgy gondoltam, hogy felesleges, mert a posztból, úgyis kiderül, hogy tetszett-e vagy sem. Néhány poszt óta viszont, belső indíttatás miatt elkezdtem az értékelés után pontokba is kifejezni tetszésemet vagy nem tetszésemet. Csak kell hozzá egy magyarázó leírás is, mert nem vagyok túl könnyű eset :)


 Külcsín és belbecs, erre a két dologra tagolódik a posztjaim nagy része. Külön értékelem a borítókat, kivitelezést és külön a tartalmat, kidolgozottságot, szereplőket és ez után jöhet minden egyéb ami a könyvről eszembe jut, mint a folytatások, ajánlók, köszönetnyilvánítás. Így adott volt, hogy a pontozás is külön válik, két fő kategóriára.
 Egy ideig törtem a fejem, hogy 10-es vagy 5-ös skálán pontozzak, használjak-e fél szinteket, mint a 4,5 , de arra jutottam, hogy maradok az 5-ös skálán, tehát a maximum amit elérhet egy könyv az 5*, nincsenek fél kategóriák, mert nem hiszek abban, hogy "majdnem".
 Itt is megjegyezném, hogy szeretném, ha minden könyvre azt mondhatnám, hogy 4-es vagy 5-ös, mert az azt jelentené, hogy csak jó könyveket fogtam meg...de sajnos ennyire még én sem vagyok mázlista.


Külcsín:

5* - Akkor kapja ezt egy könyv, ha tökéletes, ha kézbe fogva, már azt érzem, hogy mindegy a tartalom, a kivitelezésért már megérné megvenni.

5 - Legszebb borító, de nem az a húha érzés. Jó kivitelezés, ha van benne illusztráció az szép(ez szubjektív dolog, sok minden tetszik nekem ami másnak nem, és fordítva). Tehát, a kiadó itt mindent megtett azért, hogy el tudja adni a könyvet, és az tartós is legyen. Előnyben a kemény táblás könyvek.

4 - A borító még mindig kifogástalan, csak valami nem tetszett, vagy az illusztrációk, vagy a betűtípus, betűméret, vagy csak puha táblás verziót adtak ki, ami tartósság szempontjából nem a legjobb.

3 - Több kifogásolható dolog is van a könyvvel. Itt persze, lehet, hogy a borító gyönyörű, de a belső illusztrációk egy része olyan szinten ront az egész megjelenésen, hogy már nem tudom megajánlani neki a 4 pontot. Ide tartoznak, az idegesítően sok elütéssel rendelkező könyvek is!

2 - Remélem ezt nem kell semmilyen könyvre adnom, mert ha egy könyv kinézetileg nagyon ronda, akkor nagy gondok vannak. Ide kerül az is, ha a könyv szétesik a kezembe egy olvasás után! Volt már rá sajnos példa...

1- ez az a kategória ami, remélem szintén nem lesz, mert ahhoz, hogy ezt kapja egy könyv, nagyon jó beltartalommal kell rendelkeznie, és nagyon-nagyon ronda borítóval, vagy igénytelen kiadással. Hála az égnek a kiadók arra ügyelnek, hogy ilyen ne nagyon legyen, tartsák meg a jó szokásukat, nem akarok 1-est adni egyik könyvre sem.


És akkor a belbecs:

5*- 5 - Remélem, majd sok könyvnek adhatom ezt. Ez a tipikusan "húha" könyv, amit biztosan újra fogok olvasni, amit ha eddig nem vettem meg, megveszek.

4 - Nagyon tetszett a történet, de újra nem fogom olvasni, vagy legalábbis első olvasás után nem érzem rögtön a késztetést. De könyvtárba ajánlom, és ismerőseimnek is megjegyzem, hogy ez egy nagyon jó könyv volt. Ide kerülhet könyv azért is, mert már kinőttem a kategóriából, akiknek íródott, viszont ennek ellenére nagyon tetszett.

3 - Nem volt ez rossz, de többet ki lehetett volna belőle hozni. Bakik, tévedések, vagy szimplán nem tudták végig fenntartani a figyelmemet. Antológiáknál nagy esély erre a számra, mert általában hullámzó a tartalma.

2 - Itt már erősen elgondolkodom, hogy miért is adták ezt ki. Általában gyönyörű borítóval rendelkeznek, és érdekes fülszöveggel, no meg jó marketinggel, csak éppen a beltartalom már nincs.
 
1 - Miért adták egyáltalán ki? Sajnálom a fákat amiket kivágtak érte! (remélem ilyet nem fogok olvasni :D)
Vélemények:

0 megjegyzés: