Ugrás a fő tartalomra

Mark Lawrence: Tövisek Hercege (A Széthullott Birodalom 1.)

 A könyvet @Vegazus mini-könyvklubja kereteiben olvastam. A romantikus szekciót buktam, a sci-fibe bele sem vágtam, gondoltam a fantasy az már jobb, kicsit talán közelebb is áll hozzám. A romantikánál biztosan. Úgyhogy jelentkeztem, szavaztam, és vártam mik lesznek az olvasandók. Ugyan, fogalmam sincs, a februárit honnan fogom megszerezni, de a Januárival nem voltak problémák. Tavaly, vagy tavalyelőtt kapta apukám tőlem karácsonyra, úgyhogy csak le kellett emelni a családi könyvespolcról.
 Idén úgy gondoltam, hogy próbálok azzal a kevés kihívással, vagy könyvklubbal foglalkozni, amire jelentkeztem. Tehát nem utolsó percben kezdem el olvasni a könyveket. Bár ez a könyv nem volt tervezve, de nem bántam meg. És hogy miért nem?
 Nos Jorg, a tövisek hercege egy egyéniség. Mit is lehet elmondani róla, úgy hogy ne spoilerezzek túlzottan. Nos, egy szociopata gyökér. De tényleg, legszívesebben felképeltem volna azt a mocskos száját, még ha rengetegszer olyan szintű intelligencia is sugárzik belőle, hogy meghajoltam volna a tudása előtt. Jorg akkor is egy kölyök persze. Amúgy hála az égnek, sok ilyen 14 éves fiúval nem hozott össze a sors, de sajnos kinézem ebből a korosztályból, hogy ekkora… (kisípolt rész)
 Jorgot nehéz megkedvelni, annak ellenére, hogy bár megalomán tervei vannak, és ezt nem rest hangoztatni is, a tervek zseniálisak, és valójában ha nagyon-nagyon mögé nézünk, még akár a köz jót is szolgálhatják. Az más kérdés, hogyha ilyen ütembe nyírja ki az embereket, akkor a Köz eltűnik a trilógia harmadik részére. Tény, hogy nem ismeri a kegyelem szót, és az is idegen tőle, hogy meghátráljon. Ez részben a végén kicsit változik, de szerintem ő van akkora…. Harcos, hogy ezt véghez vigye. Tehát ő akar a világ ura lenni. Amúgy melyik 14 éves fiú nem gondolt még arra, hogy ő lesz a világ ura, és hercegnők omlanak majd elé (oké… Jorg ezt a hercegnős dolgot eléggé mellőzi), de ő nem normális 14 éves.
 Jorgon kívül, Sir Makin az egyik kedvenc szereplőm. Ő legalább… higgadt, felnőtt, higgadt, mondtam, már hogy higgadt? Mármint általában, ha nem vágsz bele semmit, nem sértegeted akkor ő a tökéletes, hű testőr! Komolyan, csíptem az urat.

„– Ez nem terv. Ez annyira hülye neme a biztos halálnak, hogy száz év múlva is ezen fognak röhögni a csapszékekben (…)
305. oldal”

 Kedvenc még a Núbai is! Bár ő relatíve nem sokat beszél. De ettől még szeretem.
 A könyvet amúgy messze Jorg fanyar és szarkasztikus megjegyzései viszik, ezért lehet őt szeretni annak ellenére, hogy megöl mindenkit, akivel csak találkozik. A családját, mostoháit nem tudtam megkedvelni, mert nem látom át, mi van a döntéseik mögött. Akiket meg kedvelhettem volna, már az elején meghaltak. Borzalmas ez a sok halál.

„Ha mindenáron lőni akartok, javasolnám ezt a lovat, céltáblának is jó nagy, azonkívül egy lusta dög.
308. oldal”

 A fura lényeket a barlangba nagyon szerettem Góg-ot kifejezetten, szerintem aranyos kis piromán…. A nekromantákat még mindig nem szeretem, azok gusztustalanok :P


„– Hogy hívnak? Sehogy se? – felelte magas, édes hangján.
– Helytelen. Majd én adok neked nevet. Herceg vagyok, tehát megtehetem. Legyen a neved mostantól Góg, az öcsédé meg Magóg.
Vörös Kentre pillantottam, aki mögöttem állt lihegve, de csak értetlenség tükröződött azon a parasztpofázmányán.
– Góg és Magóg…. A fenébe is, miért nincs itt egy pap, aki értené a biblikus vicceket?
199. oldal”

 A bajkeverő, rabló horda amúgy számomra szimpatikus volt, annak ellenére, hogy egyiket sem ölelném keblemre.

„És hogyan menjünk oda? Így majdnem negyvenen, ezeken a jaj-de-príma, jaj-de-lopott lovakon?
8. oldal”

Belbecs: 5/5
Ha egy szórakoztató, de véres történetre vágysz, akkor azt megkapod. Néha vannak benne gusztustalan részek, de hála az égnek nem írja le minden egyes ellenfelének, halálának mikéntjét részletesen az író. Még szerencse, mert akkor nem férne bele 336 oldalba… ahhoz túl sokan haltak meg.
 És annak ellenére, hogy nem szeretem az olyan írásmódot, mint amiben íródott, élveztem. Mármint ezt az E/1-eset nem szeretem :(

 Mindenképpen folytatom a sorozatot, remélhetőleg idén jut is rá időm, és azt hiszem ennél jobb évkezdő olvasmányt nem is kívánhattam volna magamnak :)

Külcsín: 5/5
Tetszik a borító! Meg, igazándiból ezzel a könyvvel minden rendben volt :)

Fülszöveg:
Óvakodj a Tövisek Hercegétől…
Kilencévesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.
Tizenöt évesen király akar lenni…
Elérkezett az idő, hogy Honorous Jorg Ancrath herceg visszatérjen a várba, amelynek egykor hátat fordított, és elvegye, ami jog szerint őt illeti. Mióta egy tüskebokor tövisein vergődve végig kellett néznie, ahogy Renar gróf emberei lemészárolják anyját és kistestvérét, Jorgot pusztán a harag vezérli. Élet és halál számára csak játszma – és nincs vesztenivalója.
Ám atyja várában ármány leselkedik rá. Ármány és fekete mágia. Bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?


Eredeti megjelenés éve: 2011
Kiadó: Fumax
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 336
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789639861398
Fordította: Gy. Horváth László
Ár: 3.490 Ft

Megjegyzések

Vegazus üzenete…
"szociopata gyökér": ez jó megfogalmazás! :D
Egyébként hercegnőről ő is ábrándozott... ott volt Katherine.

Én tegnap este fejeztem be a könyvet... írtad Makinról, hogy milyen higgadt és hogy kedvelted. Én azt nem értem vele kapcsolatban, hogy miért maradt Jorggal falvakat fosztogatni. Mert ő tényleg ilyen szimpatikus jóléleknek tűnik. Hogy volt képes erre?! Szerinted?
Jeffi üzenete…
Hát nem lehet rá mást mondani! :D Igaz, bár azért Katherine, a könyv közepe környékén jött csak a színre, és addig azért nem volt ábránd, no meg azt érzem, azért a világuralom jobban tetszik neki, mint a nő. (bár lehet úgy van vele, ha a világ az övé lesz akkor a nő is :D)
Makin szerintem amolyan pót apába vedlett át. Nem akarta, hogy Jorg egyedül legyen, mint ellenpólus ott maradt. Azért elég sokszor van benne a keze abba, hogy Jorg meggondolja amit tesz. Jó... néha le se tojja, mit mond Makin, de még mindig olyan mentor szerű, védelmez, apa szerű, amilyennek egy apának kéne lenni. Szerintem úgy volt vele, hogy ha nincs a srác mellett az nagyobb baromságokat csinál, mint így. :D
Vegazus üzenete…
Lehet, hogy igazad van apa-ügyben, erre nem gondoltam! Arra igen, hogy lojalitásból marad, de ezt még nem éreztem egészen erős érvnek. A Te elgondolásod sokkal jobban tetszik!
Ami a hercegnőt illeti: igaz, hogy csak a könyv felében bukkan elő Katherine, de Jorg is csak egy kicsivel korábban találja ki, hogy mit is akar (meghódítani a világot). Meg hát ahogy írod: ha övé lesz a világ, övé lesz a nő is. :)
Jeffi üzenete…
Hát igen, akié a világ azé minden, és ha így folytatja akkor meglesz mindene. :) Teli van egészséges önbizalommal :D
Mondjuk nekem Katherine nem volt túl szimpatikus :( Úgyhogy igazán találhatna szimpatikusabb hercegnőt magának. :D
Vegazus üzenete…
Nem volt szimpatikus?!? Mi bajod volt vele? Talán ő is halomra gyilkolta az embereket? Kibelezte őket és rágyújtotta a házat az emberekre? :) Vagy halottakat élesztett fel mágiával? Megerőszakolt valakit? Ilyen környezetben számomra bárki szimpatikus, aki nem művel ilyen borzalmas dolgokat. :)

Mondjuk Jorg nem érdemli meg őt, az biztos. Úgyhogy azt én is remélem, hogy mást talál magának. De én már nem fogom megtudni, mert nekem nem tetszett annyira a könyv, hogy tovább olvassam.
Jeffi üzenete…
Nem :D Feltehetően kilóg túlzottan a sorból. Ismerjük be Jorg egy elmebeteg, az apja is egy elmebeteg, csak máshogy. És ott van ez a Katherine aki igazándiból elápolgatja, meg úgy ott van. De olyan kis szende, ártatlan lány, tökéletesen nem Jorg típus. És feltehetően nálam azért volt nem szimpatikus mert mindenkihez viszonyítottam és túl kilógott :D
Majd mesélek, mert én tervezem végigolvasni a sorozatot, Jorg bár egy elmebeteg szociopata gyökér, viszont nagyon jó... szarkasztikus humorral gyilkolássza halomra az embereket. Érdekel, hogy mi lesz vele. Remélhetőleg Makin is túléli a trilógiát, mert ha nem akkor szerintem a harmadik rész végére Jorg a császár, s elpusztult a világ XD
Vegazus üzenete…
:D :D
Nekem egyébként az a tippem, hogy már a második rész végére császár lesz.

***SPOILER***
hiszen már az első rész végére király lett belőle!
***SPOiLER VÉGE***
Jeffi üzenete…
Meglehet, de akkor mi lesz a harmadik részben?:D
Na majd mesélek azért, ha érdekel, ha már olvastam őket :D
Vegazus üzenete…
Fogalmam nincs, mi lesz a harmadik részben... Talán elpusztítja az egész világot? :D
Igazság szerint olyan nagyon nem érdekel a folytatás, de ha írsz róla a blogodon, beleolvasok majd. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é