2016. január 12., kedd

Fodor Ákos: Gyöngyök, göröngyök - Szerelem lépte nyomán

 Kihívásra olvastam a verseskötetet (@Gabye féle olvasósra). Kellett egy verses hát legyen, ezen ne bukjam a dolgot, gyorsan előre is vettem a könyvet, pár óra alatt el is lehet olvasni.
 Tudom, vereses kötetet nem olvasunk egyhuzamban, mert elvész az élvezeti értéke. Ha szeretném a verseket feltehetően én is eltagoltam volna a könyvet, hogy majd minden héten olvasok egy-két remek verset. De! De nem szeretem a verseket, a moderneket pláne nem.
 Nem is vagyok hajlandó pontozni a könyvet, mert nem akarom rontani az átlagát. Normál körülmények között soha nem vettem volna kezembe ezt a kötetet, annak ellenére, hogy Fodor Ákosról csupa jót hallottam, hogy mennyire jó verseket ír, mennyire érzi, átérzi a dolgokat és mennyire képes az érzéseit három sorba összesűríteni. Elolvasva a kötetet én próbáltam látni benne a dolgokat. Találtam pár olyat, ami tetszett is. Ennek ellenére, a modern, kortárs költészetet nem igazán tudom szeretni, sem megérteni. Majdnem háromszáz oldal, majdnem háromszáz egy-két-három soros néha talán tíz soros „versek” vannak a kötetben. És igen, értem van, amikor egy szó, szókapcsolat többet mond, mint egy „normális vers”, de az akkor sem vers. Az két szó.
 És tartom, hogy Haikut nem tudnak a magyarok írni, sem a nyugatiak. Hiányzik belőlünk valami, ami a keletiekben megvan. Tisztában vagyok azzal, hogy a keleti haikukat is lefordították, és lefordítva átírták, de azokat még mindig jobban szeretem, mint ezt a nyugati, magyar próbálkozást a haiku írásra. Vagy szimplán hidegen hagy ez a szerelem érzés, amit a kötet sugallni akart.
 Nem mondom, hogy megbántam, hogy elolvastam…de meglettem volna nélküle is. És örülök, hogy rengeteg embernek tetszik, biztos belőlem hiányzik a versek iránti vágy, meg a kortárs költészet szeretete. Nem vagyunk egyformák.

Külcsín: Tetszik a borító. A maga egyszerű szépségével J
Belbecs: nem pontozva. Le nem akarom pontozni, fel meg nem fogom.

Forrás: fodorakos.blogspot.com


Kiadó: Fekete Sas
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 288
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786155568060
Vélemények:

0 megjegyzés: