Ugrás a fő tartalomra

Peiker Éva (szerk.): Csodákkal teli éjszaka

 Köszönet a könyvért az Athenaeum kiadónak!

 Úgy gondoltam, hogy így október végén az ember, akarva akaratlanul is, nekiáll a karácsonyi készülődésnek. Hiába van még két hónap hátra, és hiába tűnik korainak az egész. Ha nem is olvasmányilag, de elég az időjárást figyelni (éppen ködös, fehérségre ébredtem), vagy a boltokat, ahol már most kirakták a karácsonyi díszeket, pedig én még csak nem is a fővárosban élek. Ha már a külső tényezők adottak voltak, és már a Molyos karácsonyi ajándékozásra is feljelentkeztem, gondoltam, olvasmányilag is megadom a hangulatot!
 Veszélyes dolog, karácsonyi válogatást csinálni. Talán nagyobb a lehetőség a rontásra, mint a többi antológia, válogatás elkészítésekor. Mert, bár rengeteg karácsonyi történet van, jók és rosszak is, mégiscsak a legtöbbet az ember már ismeri. Nehéz úgy válogatást készíteni, hogy ne legyen benne legalább 4-5 amit már mindenki olvasott, vagy látott, vagy hallott róla. Itt is féltem, hogy ez lesz. Részben igazam is volt, szerintem nincs olyan válogatás, amiben nincsen benne a Karácsonyi ének egy része. Most már, talán el kellene az egészet olvasnom, mert olvastam már részletet, láttam filmet (borzalmas volt), elolvastam képregényben (az meg ronda rajzolású volt…), tehát a történetet ismerem, mégis még nem olvastam sosem. Pedig az alap történet tetszik, csak találkoztam sok pocsék feldolgozásával. Na majd talán idén sorra kerül az eredeti is…vagy jövőre.

Külcsín:

 De térjünk vissza jelen válogatásunkra. Kezdem a kivitelezéssel, mert azt sokkal rövidebben el lehet mesélni, mint a bel tartalmas véleményem. Gyönyörű kiadvány lett, én sajnálom, hogy a tavalyi válogatásból nem sikerült eddig beszereznem saját példányt, és sajna azt sem tudom, hogy abban mely novellák, részletek vannak. Minden esetre, a borító, és a védőborító is gyönyörű lett. Maga a kiadvány látszik, hogy nagy gonddal és odafigyeléssel készült. Kézbarát méretben, és betűtípussal.  Az is látszik, hogy fontos volt, hogy tökéletes legyen, mert tényleg elgépelés, rossz sortörés vagy hasonló sem volt benne. Ami a 21. Században sajnos mondhatni, hogy ritkaság. Kemény táblás, és egy olvasás után ide-oda cipelés alatt, sem kopott le az ezüstözés a borítóról. Igen, sajna hallottam mostanában olyanról, hogy ezek a festékek úgy lazán lekopnak, jelentem erről a példányról még nem, feltehetően minőségibb mint azok amikről hamar lekopik.

Külcsín: 5*/5

Tartalom:

Jacob és Wilhelm Grimm: A suszter manói
Imádom ezt a történetet. Régen megvolt nekem, képeskönyvben és emlékszem, hogy már akkor is nagyon szerettem. Egy tökéletes bevezetés egy ilyen antológiának. Gyermekszíveknek és felnőtteknek egyaránt remek olvasmány.

Móra Ferenc: Szép Karácson szép zöld fája…
 A történet maga amúgy aranyos, tanulságos, és tényleg karácsonyi. Tavaly már találkoztam vele, egy Móra Ferences válogatásban. Tetszett is, és jó is volt most újra elolvasni. Ennél is úgy éreztem, hogy igen, ennek benne kell lennie egy karácsonyi válogatásban. Képviselve a régi magyar karácsonyokat, pár népszokást, és persze maga a történet is kedves.

Babits Mihály: Az erdő megváltása
 Az első történet ami annyira nem fogott meg. értem, hogy karácsonyi, hogy magyar és emiatt bele lehet rakni egy ilyen borús történetet is, de nekem annyira nem tetszett. Feltehetően azért, mert reméltem, hogy végig csupa szívhez szóló, és kicsit vidámabb történeteket olvasok. Ennek ellenére ezt még megértettem, hogy miért került bele.

Tamási Áron: Karácsonyi pásztorocskák
Gyönyörű, kedves karácsonyi történet. Főleg a népszokások felelevenítésére szolgál, és pont ezért örültem is neki, hogy benne van a válogatásban, hiszen ismerjük be, hogy a mai korban, olyan nagyon sokan nem találkoznak Tamási Áronnal, olvasmányaik során (ne számítsuk ide az Ábel a rengetegben - t, mert az kötelező). És feltehetően túl sok magyar régi szokással sem találkozik az ember, ha nem igényli, vagy éppen nem veti bele magát a régi korok hagyományaiba. Így jó, ha találkozik vele, akkor is, amikor nem számít rá. Megfűszerezi a válogatást.

Hans Christian Andersen: A kis gyufaáruslány
Szintén nincs ember, aki ezt a történetet ne ismerné. Annak ellenére, hogy mi a vége, gyönyörű. Volt valamikor egy régi Andersen gyűjteményem, meseszép rajzokkal, és emlékszem ez a történet is benne volt és nagyon szerettem.

Mikszáth Kálmán: A gyerekek világa
Nem ismertem ezt a történetet, de nagyon tetszett. A gyermekek kívánságáról, hogy mi is hiányzik a legjobban nekik, hogy mit kérnek a Jézuskától. És jelen esetbe ne tárgyi dolgokra gondoljunk. Nagyon szép történet.

Oscar Wilde: Az önző óriás
Wilde, Wilde, Oscar Wilde….vele engem le lehet venni a lábamról, már csak az ő története miatt is megvettem volna a könyvet inkább tanulságos történet, mint karácsonyi. Az önzőségről, arról, hogy jobb megosztani azt amid van, és nem magadnak begyűjteni. Hogy a világ, az évszakok is, mennyire jól jellemezhetőek egy-egy belső tulajdonsággal. Hogy míg önző vagy, a tél jellemzi életedet, de ha nyitsz, ha nyitnál akkor eljönne a tavasz. Gyönyörű történet :)

Gárdonyi Géza: Karácsony a názáreti házban
Ez egy tipikusan karácsonyi történet. Szép volt, tetszett a mondanivalója.

Török Gyula: Fehér világ
 Végig olyan érzésem volt, hogy már olvastam ezt a történetet valahol. De utánanéztem, és az író közelében sem voltam még sosem. Minden esetre tetszett a történet, még a furcsa vége ellenére is. Kifejezetten sok halál került ebbe a válogatásba, pedig talán a Karácsony pont nem a halálról kéne, hogy szóljék…

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Elolvastam a  részletet, és rájöttem, hogy én a Légy jó mindhaláligot, nagyon utálom. De tényleg….nem szeretem a nyelvezetét, és emlékeim szerint még anno végigolvasnom sem sikerült. Nem…ez nem…és túl sok karácsonyi hangulatot sem árasztott magából a részlet.

Kaffka Margit: Jézuskavásár
Kaffka Margittal meg kell ismerkednem! Még nem olvastam tőle semmit, de nagyon tetszett a részlet, molyon még ki is idéztem belőle. Tetszik az írásmódja, a történet maga is. Tehát, őt felírtam, hogy majd valamit még kell tőle olvasnom!

Krúdy Gyula: Középkori álom
A történet, amit kivettem volna a válogatásból! Azon kívül, hogy karácsony éjjel van benne…semmi karácsonyi nincs az egész történetben. Középkori orgia, csupa gusztustalan dolog, aztán hopp Jézus ott van stb.. Nem, egyszerűen nem értem, ezt miért kellett belerakni. Krúdytól el is vette a kedvemet, pedig feltehetően, ha nem egy karácsonyi válogatásban olvasom, akkor jónak találom…

Kosztolányi Dezső: Az angyal
Szívfacsaró egy történet. Tetszett, Kosztolányi nagyon jól bánik a szavakkal, jól képes őket forgatni. Olyan keserédes történet.


Charles Dickens: Karácsonyi Ének
Nincs karácsonyi válogatás, Karácsonyi Ének részlet nélkül! De komolyan, most már el fogom az egészet olvasni….amint időm lesz rá, mert érdekel és hála a részletnek, egy kicsi képet kaphattam a fordításból :)


Belbecs: 4/5

 Nagyon jó válogatás lenne, ha az a pár részlet, novella, akármicsoda nem lenne benne. Krúdy kiverte nálam a biztosítékot, de volt még pár, aminél úgy éreztem, hogy nincs keresnivalója egy karácsonyi válogatásban. Ennek ellenére a legtöbb tényleg illett a hangulatteremtéshez, ahhoz, hogy egy kicsit már most karácsonyi hangulatom lehessen. Felvidította a lelkemet. Jó volt olvasni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é