Ugrás a fő tartalomra

Jean-Claude Mourlevat: Földlakó

 A vörös pöttyös könyvektől félek. Nagy átlagban ugyanis azt vettem észre, hogy már kinőttem belőlük. Mert vagy túl picsogósak, vagy túl ifjúságiak, vagy túl szerelmes páros, romantikusak, és nem rajongok az ilyesmikért. Legalábbis kell egy bizonyos hangulat hozzá, az meg nem mindig van. A könyv utazókönyvként került hozzám, itt is köszönet @bozsnak, hogy rendelkezésemre bocsátotta a könyvet.
A Világ:
 Irigylem azokat az írókat, akik képesek egy egész komplex világot alkotni, és azt hihetővé téve, bakik nélkül bemutatni. Volt már alkalmam olyan könyvet olvasni, ahol megvolt a „másmilyen” világ elmélete, aztán állított valamit az író, és oldalakkal később felrúgta azt az állítást. Nincs ennél idegesítőbb.
 Jelen könyvnél ilyen probléma nem volt. Korrektül felvázolt világgal rendelkezett, ami ettől független nem nyerte el a tetszésemet. Egyszerűen rossz volt elképzelni, és rossz volt olvasni. Olyan nyomasztó világot teremtett, ahol nem igazán szeretnék élni. A világ leírásaiban nem volt baki viszont a történetben volt pár fura dolog, ami hülyén jött ki.
SPOILER
A vége felé amikor halálán van mindenki, és segítség érkezik. Előtte megtudjuk, hogy adott szereplőket amúgy is figyeli a biztonsági rendszer, mert hogy nem annyira világ kompatibilisek és mutatnak földi dolgokat. Namármost, ha téged figyelnek, akkor mégis hogy lehet az, hogy simán elviszed a légjárművet, hozol három félholt embert a lakásodra, lifttel felviszed, egy pár napig nálad vannak és ezt rohadtul nem veszi észre senki sem! De komolyan, ha téged figyelnek, márpedig figyelnek, mert már egyszer kidobtak az ablakon, akkor minimum kellene annyi eszednek lenni, hogy nem hozol a lakásodra embereket. Illetve, ha meg hozol akkor meg nem hiszem el, hogy senkinek sem tűnik fel. És a Földünnep meg  csak egy gyenge kifogás ami pont akkor van, és így pont nem feltűnő…. A vége emiatt annyira nagyon nem tetszett L
SPOILER VÉGE

 Tehát, voltak kis bakik, amik kicsit visszadobták a dolgot. Érzésem szerint a vége el lett kapkodva, és az a több oldalnyi szenvedés teljesen felesleges volt. Amiért még haragszok, az Virgil úr szálának elvarrása. Azaz inkább az elvarrás hiánya. Mert, hogy nem teljesen tiszta, hogy azon felül, hogy kidobták az ablakon mi lett vele. Meghalt? Elkapták? Valahol még van, vagy meghalt és ennyi volt a szerepe? Mert ha meghalt, akkor elég kevés szerep volt, egy mellék szereplő író, aki igazándiból nem sok vizet zavart.

 Torkensen: hát én azt a srácot megölelgetném. Annyira édesen bolond, hogy nem lehet nem szeretni. Hibrid létére, elég emberi. Kellemes, kicsit naiv, nagyon segítőkész, és érezhetően nem túl okos. Valahol sejthető volt a szerepe, és a végkifejlet, de akkor is kicsit szomorú vagyok.

Bran: a legföldibb hibrid. Érdekes, hogy őt nem tudtam annyira nagyon megkedvelni, túl komoly volt Torkensenhez képest, és túl tökéletes néha. Utálni sem tudtam, mert amúgy jó fej, és igazán megérdemel majdnem mindent amit kapott, és elért…de hiányzott belőle valami ami szerethetőbbé tette volna.

Anna: ajaj, főhőst nem utáltam még ennyire! Zavart a hozzáállása. Értem, hogy a tesóját elrabolták, ő ezt megálmodta, szólt előre, de mégsem hallgatta meg senki. Értem, hogy nagyon szereti a nővérét, és meghalni is képes érte, pláne átmenni egy másik világba. Értettem, azt hogy Miért csinálja, mégis azt éreztem, hogy nem tudja mit csinál. Szót fogad Brannak, de közben magában lázad. Elhívja Virgil, aztán megvonja a vállát amikor kidobják az ablakon. Elhiszem, hogyha odamegy akkor elkapják, de így igazándiból maradt egy elvarratlan száll, és míg azt hinnéd, hogy racionálisan gondolkodó személy, nem az. Bár a végén próbált megmagyarázni minden „rossz” lépést, de nekem így is egy borzalmasan unszimpatikus főhősnő lett. És persze nagyon szerelmes, már akkor amikor nem is tudja, hogy kicsoda a srác, és persze amikor kiműt belőle valamit megjegyzi, hogy „áh,nagyon jó a teste, pont bejön nekem”…de komolyan! Egy szemöldökcsipesszel műt és közben ilyen szarságokon gondolkodik  -.-

Gabriella: Hát…neki meg nem volt semmi szerepe. Ő csak az ok volt, meg a következmény. Nem csinált jóformán a szenvedésen és elmélkedésen kívül semmit, ami nem is csoda, ha be vagy gyógyszerezve, minden esetre…nem tudtam sajnálni, sem megkedvelni,semmi. Ő csak úgy volt, még Virgil úrnak is több jelentősége volt.

 Tehát összesítve. A történet elég egyhangú, amilyen a világ amibe csöppennek. Borzalmasan komor, és igazándiból egyszer sem éreztem azt, hogy izgulok bárkiért is. Virgil urat kedveltem, és Torkensent.  A főhősök vagy nem csináltak semmit vagy szenvedtek ebből adódóan az egész csak A-ból B-be szenvedés volt. Unalmas, és szürke…és lehangoló. A vége meg sejteti, hogy valószínű, hogy SOROZAT lesz, mert bár remekül le lett zárva az utolsó mondattal egyértelművé tette, hogy ezt még bizony lehet folytatni…hát remélem nem fogja.

Belbecs: 3/5
Külcsín: 4/5

A belső kivitelezéssel nincsen gond, bár feleslegesnek éreztem, hogy Gabriella belső monólógját másmilyen betűszedéssel szedjék, de jó, így egyértelmű volt, hogy más szereplő beszél/gondolkodik. A borító,…olyan semmilyen, mint a könyv. Komolyan megnéztem az eredetit is…az is pocsék, tehát értem, hogy miért nem vették át, hisz az sem mond semmit, még annyit sem mint a magyar verzió.

Fülszöveg:

Anna Collodi a nővérét keresi. A nővérét, aki egy éve, az esküvője másnapján tűnt el nyomtalanul. Egy napon zavaros üzenetet kap a rádión keresztül: Gabrielle él és segítséget kér. Anna a keresésére indul, s egy jelentéktelennek látszó mezei úton a „másik oldalra” jut. Egy dermesztően üres világban találja magát, amelyből hiányzik minden emberség, ahol nincs napsütés és eső, nevetés és sírás, zene és ének, nincsenek ízek, illatok, színek, ahol az emberek egykedvűek és érzéketlenek. Hogy kiszabadítsa nővérét és hazavigye onnan, ahonnan még soha senki nem tért vissza, Anna élete kockáztatásával a végsőkig elmegy. Küzdelmes kalandja során önzetlen segítői is akadnak, megismeri a szerelmet és felfedezi önmagát – a földlakót.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é