2014. augusztus 16., szombat

Beavatott - A film

 Most, hogy láttam a filmet, másfélszer, tehát egyszer végig, egyszer meg jelenetugrásokkal nézegetve, azt kell mondanom, hogy bár sokak szerint ez egy remek könyv adaptáció, de sikerülhetett volna ez sokkal jobbra is.
 Imádtam a könyvet amikor olvastam, legalábbis emlékeimben úgy él, hogy ez egy izgalmas kis disztópiás, YA könyv volt. Pörgő, gyorsan fogyó lapokkal, és lehetett izgulni Thrisért. A film meg átment egy kissé romantikusba. Nem tudom, lehet, hogy az én emlékeim törölték a könyvből a „jaj de cuki vagy Négyes, mindjárt elolvadok” pillantásokat, vagy tényleg nem volt ennyire romantikus a könyv, mint a film. egyszerűen kihagytak olyan jeleneteket amik nélkül nincs értelme pár dolognak.
SPOILER:
 Amikor megpróbálják Thrist bedobni a Kútba. A film ezt elintézte úgy, hogy rátámadnak, dulakodás, há Négyes megmentett! Kb. 4 perc. A könyvben van ennek előzménye, rendesen kifejtve, hogy MIÉRT akarják ledobni, KIK akarják ledobni, és nem három rugás után jön a megmentő sereg. Hiányoltam itt a magyarázatot.
 A másik amitől idegbajt kaptam, bár nem tudom mi lett volna  a jó megoldás, azaz ahogy Thris fejlődik. Két perc, ahogy bénázik, azt időugrás, és már fasza leányzó! Persze nem tökéletes, mert hát nem, de mégis akkora az ugrás, hogy aki nem olvasta a könyvet az azt hiheti, hogy elég volt neki ránézni, megnézni hogy csinálják és megy is. Azért emlékeim szerint ennyire egyszerűen nem ment. Bár azt jól megoldották, hogy Thris mindig kieső szériában van, de azt már nem mutatták, amikor előre lép. Azért azt a jelenetet beraktam volna. Talán akkor érthető lett volna, miért akarják kinyírni.
 Egy csomó szereplőt nem így képzeltem el, és egy csomó szereplőt akinek nem mondták ki a nevét a mai napig nem tudok hova tenni, hogy ki a franc az. Lehet újra kéne olvasnom a könyvet, mert kicsit fura ez a film nekem.

 Négyes félelmeire mondjuk emlékeztem, meg Thrisére is. Bár erre a belső monológra, hogy „ez nem igazi”….valahogy nem emlékeztem. Torit is máshogy képzeltem el, meg úgy a tetoválást is. A filmben nem tűnt túl fájdalmasnak, attól meg miért lennél bátor, hogy rád raknak egy plazmát ami rád nyomtatja amit akarsz?...és közben mosolyogsz és beszélgetsz, tehát tuti nem fájdalmas.
 És igen, mivel tudom mi a folytatás, így azért annyira nagy meglepődések nem voltak. Az azért érdekelne, hogy a második rész a vásznon mennyire fog csöpögni, ha már EZT elvitték a jaj de romantikus felé…abban emlékeim szerint több az értelmetlen „szeretlek, nem szeretlek, de mégis szeretlek, de mégse…de mégis…de mégse…” -.-” úgyhogy én félek a megfilmesítéstől, mert ez sem annyira bejövős. Lehet, ha nem ismered a sztorit akkor jó. Apukám nem mondta, hogy unalmas, végigülte velem.


Színészek:

Szerintem, csak Négyes lett eltalálva, bár ő is kicsit bárgyú képet vág néha, mintha azt sem tudná, éppen melyik filmben játszik és mi a szerepe. Thris lehet külsőre olyan amilyen a könyvben, de emlékeim szerint azért ennél egy kicsit önállóbb volt és voltak gondolatai, és nem nézett ki a fejéből, hogy akkor most, mi van. És nem duzzogott folyamatosan mint egy hülyegyerek. Mert a filmben bizony duzzogott. „megvágtad a fülem, te mocsok…jaj most még hálás is legyek” vagy a „ otthagytál, így nem tudok harcolni”… -.- az istenit, de béna. Tehát aki még nem olvasta a könyvet. Olvassátok, százszor jobb mint a film. Aki olvasta a könyvet, de még nem látta  a filmet…hát…meg lehet nézni, csak nem a legjobb adaptáció. Mintha nem lett volna pénz rendes színészekre meg egy jó rendezőre…vagy csak én vagyok elfogult, és nekem nem tetszett, meglehet :P
Vélemények:

0 megjegyzés: