2013. október 17., csütörtök

On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Fülszöveg:
Calderon kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni. Úriember nem temetkezik hitelbe. Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? Milyen Játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat? És aki a parfüm per légköbméter arányt is képes kivizsgálásra felterjeszteni? Taina szamuráj családok leszármazottja, és ugyanúgy űzi a Játékot, vagyis más manipulálását, mint Calderon. Bármit megtenne, hogy az űrben maradhasson, hiszen odahaza nagyapja már férjet keres számára. A lány útmutatást kér az Ősanyáktól, de a jóskövek veszélyre és halálra figyelmeztetik. Mire rájönnek, mi folyik a háttérben, csak önmagukra számíthatnak, és a kettejük között kialakult érzékeny kötelékre. Vajon elég jó játékosok, hogy szavak nélkül is megértsék egymást? És Taina elég ügyes ahhoz, hogy a kapitányt rávegye a túlélésre?


 A könyvért köszönet Shanarának, mert ő adta kölcsön (Gabyenak :D), és így került hozzám, tehát ezer hála nekik, mert így gyorsabb volt, mint hogy meglegyen a könyv nekem. Meglesz, rajta vagyon a kívánságlistámon, és ha karácsonyra nem kapom meg, akkor úgyis megveszem…mondjuk új év első könyvének.
 Kedvenc lett, szerintem már a legelején. Bár úgy a feléig még gondolkodtam azon, hogy kedvenc, vagy csak 5 csillagos lesz. Kevesebbet nem adtam volna véletlen sem rá. Megmondom azt is, hogy miért. A könyv nem tökéletes, viszont van egy egyedi humora. Nincsenek benne tipikus sablon emberkék. Na jó a statiszták azok körülbelül sablonosak, de ők csak díszlet, még az apró kb. két oldalig szereplő, nagyon mellékszereplők is elég egyediek.
 Tetszett a világ, amit az írónő teremtett. Még nem teljesen látom át a rendszert, hogy ki van a császárral, hogy milyen a teljes ranglétra, hogy működnek a családok. De van Japános világ, és én innentől keblemre ölelem az írónőt :D Mert, ha nem derült volna ki, imádom a japános dolgokat, és ha már raknak bele egy kis keletet, akkor máris jó ponttal indulnak. Taina meg kifejezetten olyan karakter, akit csak az nem szeret aki, a picsogó főhősnőkre bukik. Tehát, remélem, hogy majd a következő résszel, kicsit átláthatóbb lesz a dolog, de így is azért valamennyit értettem. Külön tetszett a kardszertartásos dolog, és az, hogy ha itt valamire esküdnek, az akkor úgy is van. Nincs olyan, hogyha esküdtél valamire, akkor azt megszeged, vagy erre kényszerítenek, mert a becsületszót és az esküt mindenki tiszteletben tartja. Legalább ebben egyenesek.
 Calderon kifejezetten kellemes karakter, azzal, hogy alapjában véve meg akar halni, aztán mire meghalhatna addigra meg élni akar. Tény, hogy sok pluszt ad a történethez, hogy sokszor megütöttem volna őt, hogy egy barom… de meg is ölelgettem volna, mert annyira barom, hogy már szeretni való. Tetszett, hogy van ez a nemesi „nem érzed a fájdalmat, a kard veled van stb.” tehát ez az önszuggeszció, ami nem megy neki, de azért úgy tesz mintha menne… annyira hülye :D. minden esetre néha annyira lehetetlen szituációk voltak a könyvben, hogy már nevettem. Most komolyan mekkora az esélye, hogy egy x. emeletes házból kiugorva még életben vagy, és egy pucér piás férfira zuhansz? Váááá, istenem annyira, de annyira :)
A könyv tehát telis teli van olyan dolgokkal, amiket ha rosszul adagolt volna az írónő akkor egy őrülten pocsék könyvet lehetett volna összehozni. De azt éreztem, már a legelején, amikor még el sem kezdődött a könyv, tehát az Ajánlásnál, hogy mi ketten. A könyv és én, nagyon-nagyon szeretni fogjuk egymást.  Ha a közelemben lenne az írónő tuti, hogy felkeresném, és gratulálnék, neki, hogy fantasztikus, folytassa és nehogy abba hagyja. Hogy maradjon humoránál, maradjon az írói pályánál, mert a magyar kortárs sci-fi-ben ott a helye. Örültem, hogy legalább nem túl tudományos, bár így is voltak dolgok amiket nem érettem, voltak amin nevettem. (hogy lehet egy űrhajót elnevezni Békanyálnak basszuuuus :D) tehát imádom!
 A mellékszereplők közül, nekem gróf Ferrero a favorit. Egoista Játékos, de ennek ellenére azt vettem észre, hogy kifejezetten oda van a fiáért, még ha ezt nem is igazán mutatja ki. A kardpárbaj és szópárbaj mestere, szerintem nagyon elvannak Fay-el, egyik sem komplett, és akkor még nem is beszéltem a hajó két fős személyzetéről akik fogadásokat kötnek csak úgy, miközben izgulunk a túlélőkért. Nem is tudom ki jegyezte meg, talán Taina, hogy ez az anarchista támadás mindenkit pozitívan átformált. A halál markából emberként került ki az is akiről nem gondolták, hogy képes érezni, barátként a riválisok és összetartozva, mert Együtt küzdöttek. Jaj de utálom, hogy nincs itt a folytatás, utálom, hogy nincs megjelenve a folytatás…remélem megírva már megvan. Ha jól emlékszem ennyire extázisban egy könyvtől és a folytatás várásáért akkor voltam amikor a Vámpírok múzsáját olvastam, igen akkor utáltam, hogy várnom kellett kb. fél évet…azóta sem olvastam el a könyvet(Átkozott balszerencse), de az amolyan tartalék rossz napokra. Ez is ilyesmi…bár azért remélem nem kell fél évet várnom.
Belbecs: 5*/5
Maximálisan szórakoztató és imádnivaló. Nem sablonos és kedvenc. Méééég, méééég :)

Akkor egy kicsit a borítóról, meg a kiadásról. Imádom a borítót! És igényes a kiadás, nem tudom, hogy van –e kemény borítós, de én úgy szeretném, megvenni ha van…mert úgy tartósabb. Úgy kevésbé látszik rajta, ha újra olvasom. Bár ezen a puha fedelesen sem látszik, hogy minimum 3-an már olvastuk. Teszik az írónő választott írói neve… remélem egy nap találkozunk személyesen. Ennek elég csekély az esélye, de azért reménykedem. Elgépelés, és logikai baki, vagy mondattani bakit nem vettem észre. Két délután munkaidőben olvastam. (igen irigykedjetek, a könyvtáros megteheti :PPPPP…ha nincsenek (ami meg elkeserítő), de legalább jól szórakoztam!)
Nehogy kimaradjon, a címe is tetszett! :) 
Oh igen, mégis van egy gond ezzel a könyvvel…én azt hittem ez vastagabb….túl rövid volt :(
Külcsín: 5/5

Könyv adatai:
Olvass bele!
Kiadási év: 2012
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám:  286
Eredeti ár: 2.499 Ft
Vélemények:

0 megjegyzés: