2017. február 15., szerda

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz


Úgy, de úgy szeretnék erről a témáról egy JÓ könyvet olvasni! Mert jelenleg úgy érzem, hogy az eddigiek egyike sem adja át azt, amit át kéne adnia. Mert már olvastam a témában, nem egy könyvet:
Eline Snel: Ülj figyelmesen, mint egy béka könyve még aránylag tetszett is, bár nem tudom annak idején miért nem írtam róla, sem értékelést, sem blogbejegyzést. De igen, ez valóban egy olyan könyv volt, ami megadja a kezdő lökést, hogy foglalkozz a témával, de sajnos csak ennyi.
Anna Black: Tudatos jelenlét a munkában , volt az a könyv ami lehet, hogy jó lett volna, de olyan csapnivaló volt a szerkesztése, a helyesírása, hogy tudatosan nem fejeztem be. Borzalmas minőséget adott (anti minőséget), ami miatt olvashatatlan lett. Tehát lehet, hogy jó könyv, csak a magyar kiadás pocsék.
És akkor a mostani könyv: Ruby Wax: Mindfulness-kalauz. Nem jó! 280 oldal a semmiről! De amúgy lehet, hogy jó valamire, csak nem arra amire kitalálták. Amúgy arra is rájöttem, hogy feltehetően nem szabadna nekem depressziós humoristáktól olvasni, mert nem értem a humorukat. De ezt nehéz úgy kiszűrni, hogy nem ismerem Ruby Wax-ot és nem tudom, hogy jah te is egy humorista vagy. Meg depressziós is. Amúgy rengeteg dolgot megtudtam a humoristáról, a depressziójáról, és egy elvonulásáról, ahol tudatos jelenlétet gyakoroltak. De kb. ennyi.

 Csak nem tudom miért lett Mindfulness-kalauz a címe. Kalauznak sem kalauz, de a tudatos jelenlét sem jött át benne, ahogy szerintem kellett volna. Szakirodalomnak minősíti a könyvtár, de nem tudom ez mennyire fog segíteni bárkinek is. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan gondolatot olvastam benne, ami felkeltette a figyelmem. Csak kár, hogy ezeket meg már olvastam az előző két könyvben is amit a témában olvastam, sőt olyan könyvekben is, amik nem kifejezetten erre a témára fekszenek rá.
 Sajnálom, mert a HVG könyvek nálam eddig általában magas pontot kaptak, mert mindegyik jó volt, vagy ütött, vagy nagyon jókor futottam bele. De ez borzalmas volt.

Belbecs: 2/5

Külcsín: 3/5

Fülszöveg:

Száz éve még senki sem halt bele a stresszbe – ezt a fogalmat mi találtuk ki, és hagytuk, hogy mára a stressz irányítsa az életünket. Az evolúció lehetővé teszi, hogy tizenöt centis tűsarkon egyensúlyozzunk, de érzelmileg még mindig a vízi életformák szintjén tengődünk. Ruby Wax szerint ezekre a modern problémákra a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét a megoldás, ami nem azt jelenti, hogy egyenes derékkal, törökülésben ülünk egy dombon, és mantrát dúdolunk. A tudatos jelenlét olyasmi, ami mindenkinek hasznára válhat: megtanuljuk észlelni a gondolatainkat és érzéseinket, hogy valóban megélhessük az életet.
A szerző humorista, a tudatos jelenlét alapú kognitív terápia szakértője, a legújabb tudományos eredményekből kiindulva fesztelen, közérthető stílusban mutatja be, miért és hogyan változtassunk az életünkön. Kapcsolatunk javításához, gyerekeink neveléséhez adott tanácsain túl hathetes tudatos jelenlét programját is megismerhetjük.

Eredeti megjelenés éve: 2016
Kiadó: HVG Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 280
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633043684
Fordította: Dudik Annamária Éva
Vélemények:

0 megjegyzés: