Ugrás a fő tartalomra

Danny Wallace: Hamish és a RémDermesztők

Imádom a szörnyes, kalandos ifjúsági / gyermek könyveket. Amikor tudják, hogy hol a határ a viccességben. Feltehetően a célközönségnek amúgy tetszeni fog a könyv. Minden benne van, amit egy 10-12 éves gyerek kereshet. Teli van szörnyekkel, kalandos és erős gyerek karakterekkel, akik talpraesettek, és mindent megtesznek azért, hogy megmentsék a világot. Annak ellenére, hogy Anglia egyik, pardon a 4. legunalmasabb városában élnek. Tehát van bőven kivel azonosulni, hisz ott van Hamish a főhős, akinek előbb az apukája tűnt el, majd hirtelen teljesen lekövethetetlen (számára), időközönként megáll az idő, megfagy rajta kívül mindenki. Majdnem mindenki. Mint kiderül ugyanis nem fagy meg mindenki. Alice a szintén tízen éves kislány a másik főhős, aki viszont már egész családját elvesztette ebben a szörnyű, szörnyes dermesztésben.
 És hogy miért érzem azt, hogy a könyv írója viccesebb akart lenni, mint amennyire kellett volna. Vagy legalábbis 30 évesen már erőltetettnek tűnik a dolog? Amikor az SZSZSZSZ-es rövidítésekkel elment majd két oldal, amikor kibeszél a könyvből (komolyan rühellem, amikor egy író beszélget az olvasóval egy könyvben… mégis miért? Nem lehet abból jól kijönni, mert borzalmasan erőltetett a dolog). Tehát nekem ezek már kicsit sokak voltak.
 Mindezek ellenére egy gyorsan pörgő, gyorsan haladós olvasmány. És sorozat. Ezt nagyon bánom. Nagyon-nagyon szépen le lehetett volna zárni a dolgot. Megmenekülnek, mindenki boldog. De nem! Kell, hogy legalább kettő vagy esetleg három részes legyen. Csak tudnám miért? Egyrészt a rémdermesztő sztori szerintem maximálisan ki lett fejtve és el lett varrva. Tehát már csak Hamish apja van hátra, aki mint kiderült titkosügynök és animágus haverjai vannak, vagy ne adj isten a madarakkal tud beszélni és / vagy átalakulni madárrá? Ez ott a végén nem volt teljesen tiszta nekem. Csak azt tudtam meg, hogy nincs ott mert, máshol kell lennie… valahogy nagyon gyengén felvezették a „és folytatjuk…” szöveget. Tehát én jobban örültem volna, ha lezárják teljesen.

 A RémDermesztőkről és amikor megáll az idő:
(Spoiler)
  1. Nos, remek ötlet ez az idő megállítós dolog, nekem kifejezetten tetszett annak ellenére, hogy borzalmasan gusztustalan dolgokat művelnek benne a lények.
  2. Azt nem nagyon értettem, hogy ilyenkor a faluban / városban áll csak meg az idő, vagy máshol is? Feltehetően csak ott, de ha csak ott, akkor ez marhára nem tűnt fel senkinek sem? Levegőben megálló repülő nem hiányzik sehonnan?
  3. Ha egyszer áll az idő, miért működnek a műszaki dolgok? A tv például leáll, az adás megmerevedik benne, de pl. a kocsik, robogók mennek, és mily meglepő a könyvtár fénymásolója is. Na mármost, vagy leáll minden, vagy nem áll le minden, de ez nagyon logikai bakinak tűnik.
  4. Mennyi az esélye annak, hogy egy 10 éves fiú felhívja a hadsereget és az kivonul? De komolyan mennyi ennek az esélye? Szerintem nem sok, de oké, tudom ifjúsági regény, és nem tartalmaz semmi felnőtt fejjel logikus dolgot.


Belbecs: 3/5
A kibeszélés miatt, a logikai bakik miatt a levonás. Amúgy a történet tetszett, ha eltekintek a hibáitól, akkor ez egy nagyon jó könyv. És feltehetően a megcélzott közönség számára nem probléma, ami nekem igen.

Külcsín: 5/5
Telis teli képekkel, és nagy betűkkel. Szörnyekkel és hangulat fokozó elemekkel. Maximálisan tökéletes arra a célra, hogy megfogja a gyerekeket. Fejezetekre bontott, tehát tökéletesen tagolt. Szellős és szerintem aránylag jó betűtípussal is íródott, tehát úgy ahogy van jó!

Fülszöveg:
TE mit tennél… ha az egész világ egyszerre csak megállna? Úgy ám, az EGÉSZ VILÁG.
A madarak a levegőben. A repülőgépek az égen. És minden áldott ember az egész bolygón kivéve téged!
Mert a tízéves Hamish Ellerbyvel pontosan ez történik, újra és újra.
Ám ez a RémDermesztőknek, és borzalmas barátaiknak, a Borzadályoknak köszönhető! Bizony, ők TERVEZNEK valamit! El akarják venni tőlünk a saját világunkat, hogy csak az övék legyen… Ja, és utálják a gyerekeket. Főleg az olyanokat, akik tudnak a létezésükről. Na várjunk csak… most már te is tudsz róluk, nem igaz? Ajjajj…
Vajon Hamish képes lesz megmenteni minket a RémDermesztőktől? Tarts vele, és meglátod!
A Hamish és a RémDermesztők egy fergeteges gyermekkönyv, amely a bestseller-író és műsorvezető Danny Wallace első, kicsiknek szánt alkotása. Tökéletes olvasmány David Walliams, Tom Gates és James Patterson kedvelőinek

Eredeti megjelenés éve: 2015
Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 334
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634031888
Illusztrálta: Jamie Littler







Megjegyzések

Mariann Czene üzenete…
VÉGRE valaki, aki szintén nem szerette ezt a könyvet, mert erőltetettnek találta :D
Már kezdtem azt hinni, hogy velem van a hiba.
Mariann Czene üzenete…
ja, amúgy azt nem értettem a borítón, h miért nem szerepelt mindenki a bandából? Mert hogy elől csak a főszereplők vannak, az stimmel, de hogy hátra se fértek fel a többiek, csak ketten... ezt olyan fura, kegyetlennek tűnik.

(és persze anyaként az a gatyás poén... szerintem ovis szint, nem tizenéves)
Jeffi üzenete…
Amúgy nagyon jó ötletei voltak és ez az idő megállítós dolog tetszett is. Ha fele ennyire akart volna vicces lenni, akkor vicces lett volna. Igen, valahol a legtöbb "bosszú" óvodás szintű volt :(

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é