2016. május 4., szerda

Kathy Reichs: Végzetes utazás (Temperance Brennan 4.)

Köszönet a könyvért a Fumax kiadónak!
Be kell vallanom, hogy sosem néztem Dr. Csontot, és még nem olvastam Reichs-től ebben a sorozatban könyvet. Az ifjúsági sorozatának első részét olvastam valamikor, pár éve, és az tetszett. Ezért is jutottam arra az elhatározásra, hogy szeretném megismerni ezt a könyvsorozatot is. Mivel, erre a részre volt lehetőségem, hát tessék 4. résszel kezdtem a sorozatot.
 Megnyugtatására mindazoknak, akik szintén random megfogják a könyvet, mert szimpatikus a címe, fülszövege. Nos, azok számára, a könyv úgy 85%-a teljesen érthető. Van pár visszautalás, amit mivel nem olvastam az előzményeket, így nem nagyon tudtam mire is utalnak vissza. De nem volt túlzottan zavaró, mert az a szereplő, akinél folyamatosan megjegyezte, hogy „és amikor” és „azt tette, hogy”, nos, ő nem is sokat szerepelt a könyvben. Kivéve a kulcs jelenetekben.
 A történet több szálon fut, az egyik egy repülőszerencsétlenség, és annak felgöngyölítése. Minthogy, miért zuhant le, minden utas megvan-e. Bomba, összeesküvés, maffia támadás, légi támadás, vagy egy véletlen baleset? Ez a szál amúgy engem jobban érdekelt volna, mint amennyire ki volt fejtve. De sajnos főhősnőnk, mivel nincs elég halottja, hát keres magának más témában, amivel felkeveri a sz*rt.

Nekem ez a borító tetszik
a legjobban, annak ellenére
nem sok köze van a
történethez.
 A történet másik szála, egy lábfejjel kezdődik, amit prérifarkasok visznek tök véletlen, pont főhősnőnk felé, és hát persze nem nyughat, ki kell deríteni kié volt. Csakhogy ezzel beletenyerelt egy több évszázados masszába. Olyan helyeken, olyanokat kérdez, amit nem kellene. Be kell vallanom, hogy néha kifejezetten ostobának gondoltam őt, tekintve hogy tényleg nem látta át, hogy igenis segítséget kell hívni. Főleg a végénél. Én értem, hogy „nem akarok belekeverni mást, ne legyen miattam baja”… de. De nekem a józan paraszti eszem, egy üres épületben, amikor felhívnak, hogy meg fognak ölni, kib*szottul, nem írogatok sms-t, meg gondolkodom, hogy vajon felhívjam-e az FBI-os haverom, akinek van fegyvere, azt elvetem, hogy ne legyen baja. Nem…én felhívom a rendőrséget mentőket, akárkiket, hogy mentsenek meg. Pláne nem maradok Egyedül egy panzióba, sötétben mindezek után…de ha még ezt mégis megtenném (nem, nem tenném meg), akkor nem megyek ki amikor elkezd ugatni a kutya…. Komolyan. De komolyaaaan. Én maradnék a helyemen, bezárkóznék, és telefonos segélykérést intéznék mindenfelé. Jesszusom. Tehát ezen kívül nem volt vele bajom, csak hát ez nekem logikátlan volt. Lehet az előző részekben teljesen meg van magyarázva, hogy miért alakult ki nála ez a nagyfokú önfeláldozás, és mártíromság, de itt nem utaltak annyira vissza rá. Említés szintjén, valami lövöldözésre, de ennyi.
A lábfej története amúgy érdekes volt, és maga a politikai háttér is, még ha a könyv felénél már sejteni lehetett, hogy még Kik lehetnek benne a dologban. Aztán elkezdtek hullani az emberek, és felgyorsultak az események. Tetszett a nyomozás, a történelmi háttér, de sajnos egy csomó szereplő, csak úgy volt. Búskomoran állt, és búslakodott, hogy miért nem segített, miért nem állt ki a másikért. Ami egyrészt marha idegesítő, másrészt tökéletesen bemutatja korunk hozzáállását a dolgokhoz. A hatalom majdnem szent és sérthetetlen, de csak majdnem. Viszont rengetegen meghúzzák magukat az első „figyelmeztetésre”, és bár tudják, hogy hamis váddal illetik a munkatársukat, körülbelül sz*rnak bele. Ezt nagyon utáltam L
 Mindezek ellenére tanulságos, izgalmas könyv volt, egy csomó érdekes dolgot tudtam meg, aminek vagy van történelmi háttere vagy nem. A legtöbb dolog hihetőnek tűnt. A repülő szerencsétlenség azért egy ”b+”-et megérdemelt. Erre nem gondoltam! :D

Belbecs: 4/5
Nem adok rá maximális pontot, mert voltak benne számomra, nem annyira érdekes dolgok. Feltehetően olyanok, akik minden eddigi részt olvastak, vagy a sorozatot nyomon követik jobbra értékelik. Bár szerintem a négy pont sem rossz.
Külcsín: 3/5
A borító amúgy szép, átvettük az egyik külföldit. A pont levonás az elgépelések miatt van. Nem jelöltem be őket, de erősen gondolkodtam azon, hogy fogom a post-iteket és rakok minden elgépeléshez egyet-egyet. Nem volt Olyan sok, de azért már az a mennyiség, aminél megállsz, és zavaró.

Fülszöveg:
A Dr. Csont-sorozat rajongói bizonyára kiéhezetten várják már dr. Temperance Brennan törvényszéki orvosszakértő legújabb nyomozását. A New York Times- bestseller kötet most először olvasható magyar nyelven.
Amikor lezuhan egy repülő Észak-Karolina hegyei között, Tempe Brennan is részt vesz az eset feltárásában és az áldozatok maradványainak azonosításában. Csakhogy egy erdei tisztáson olyan emberi lábfejre bukkan, amely sejtése szerint nem a gépről került oda. Mivel felfedezése több környékbeli számára súlyos következményekkel járhat, szakmailag meghurcolják, hogy így tartsák távol a helyszíntől. Őt azonban nem lehet csak úgy félreállítani. Vaslogikával és végtelen türelemmel vizsgálja a vidéket jó ideje sújtó szörnyű gyilkosságokból származó maradványokat… Ahogy a szálak egyre nagyobb hatalmú emberekhez vezetnek, egyre komolyabb fenyegetésekkel kell szembenéznie, ő mégis folytatja a nyomozást. Szerencsére a döbbenetes igazság kiderítésében olyan segítőtársai akadnak, mint a szívdöglesztő Andrew Ryan nyomozóhadnagy és Boyd, a kölcsönkapott csaucsau, akinek a szimata több detektívével ér fel…
Kathy Reichs most is mesteri kézzel bonyolítja a vérfagyasztó cselekményt, elegáns, szellemes prózája nem hiába tette világhírűvé az írónőnek is nagyszerű törvényszéki orvosszakértő nevét.

Eredeti megjelenés éve: 2001
Kiadó: Fumax
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 396
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789639861732
Fordította: Béresi Csilla
Ár: 3.495 Ft

Nincsenek megjegyzések: