2016. május 15., vasárnap

Emlékek őre Film kontra Könyv (Spoileres)

Tehát, olvasás előtt láttam pár évvel a bemutatót, és abból arra következtettem, hogy ez egy jó kis film, fura de jó lehet. Aztán elfelejtettem megnézni, most meg olvasás előtt már sem bemutatót sem a filmet nem akartam elkezdeni, hogy ne zavarjanak be. Jól tettem, bár lehet akkor tetszett volna a film…

Könyv kontra film:

Volt Jonas, és körülbelül ő még hasonlóan is cselekedett, mint a könyvben, bár volt pár eltérés a cselekményszállal, meg a behozott felesleges romantikus szállal. Csak hogy szerelmes hős legyen. Nem értem miért, tekintve a könyvben nem volt szerelmes hős, mégis izgultam érte, mégis volt motivációja és mégis tette a dolgát. Itt a „legyen szerelmes” szál miatt, sajnos ferdült az a sok motiváció.

Volt az Örökítő, ő nos ő kb. az előző őrzős sztoriban stimmelt, és ezzel ki is fújt. Egyrészt itt sajnos hiányzott belőle az a bölcsesség ami a könyvben megvolt benne. Miszerint egy mindig mindenkit megfigyelő társadalomban, nem megyek ki a térre sétálva az új őrzővel és nem magyarázok neki olyanokat, amiket a többiek nem hallhatnak. Mert ez egy hülye döntés, még bele sem kell rendesen gondolni….. aztán, hát a terv tökéletes amit ő eltervezett, csak hát itt rengeteg olyan dolgot tesz ami miatt nem tudom őt komolyan venni. A könyvben is fura volt, de nos ott legalább értelmes, okos és fura, és nem buta és logikátlan fura. Amúgy ha lett volna alkohol abban a világban, ami gondolom nincs, tuti alkoholistának bélyegezném!
Volt, Gabriel: hát…na ő tök ugyanazt csinálta mint a könyvben. Attól eltekintve, hogy nem úgy hagyta el a telepet mint a könyvben, de arról szegény nem tehet!

Volt Fiona, akinek a könyvben körülbelül semmi szerepe azon kívül, hogy jóban van Jonassal és Ashel, és olyan kis aranyos lány, aki csinálja a dolgát. Na a filmben nem. A filmben legyen szerelmes, lázadó, élharcos….wtf? tehát szegény csaj sem az akit a könyvben megismertünk, bár tény, a könyvben nem ismertük meg, mert egy teljesen mellékes emberke.

Volt, Ash aki a könyvben amúgy szerintem a legjobb és legcukibb szereplő, akit szeretni képes az ember az esetlensége miatt. én őt egy kedves embernek képzeltem el, a filmben meg kaptam egy tahót, aki féltékeny (pedig nem lehetne mert nincsenek érzések, bár lehet annyira meglepődött a két lázadó szerelmén, hogy ez váltotta ki a féltékenységet), elméletben barátok a főszereplővel, ami a filmben részben érezhető részben furán furcsa. Na ő az a karakter akit teljesen átformáltak és csak a neve ugyanaz.
A munkahely beosztások: én elhiszem, hogy a nagy szöktetős jelenet miatt kellett ezen változtatni, de azért valahol végtelenül mókás, ha a könyvben és a filmben két totálisan-totálisan eltérő szakmákat kapnak.

Fiona:
Könyv: idősek gondozójának vezetője
Film: dajkáló, tehát az új gyerekekkel foglalkozik….
Ash:
Könyv: mivel relatíve megbízhatatlanul bénácska szegény, és szertelen, ő a fiatal (azt hiszem 3-6 év közötti) gyerekeket felügyelte volna, ami a könyvbéli magának illett is.
Film: Drón pilóta. Wtf???????
A könyvben nem volt nekem tiszta ez az „elmegyek és akkor visszakapják az emlékeiket” dolog, tekintve az előző őr meghalt ezért kapták vissza. Namármost itt aztán meg lett magyarázva, hogy van rohadt messze egy határ, ott átmész és az emlékek visszajönnek….még térkép is volt, még minden volt….valahol komikus a dolog amúgy. A könyv sokkal, de sokkal jobb és a film minden normális dolgot átírt benne. Nem tetszett L

Könyv: 5/5

Film: 2/5
Vélemények:

1 megjegyzés:

mrsp írta...

A filmet is elég rég láttam, meg a könyvet is régebben olvastam, de most, hogy írod, tényleg fura ez a munkamegváltoztatós dolog, csak nekem akkoriban nem esett le. :D