Ugrás a fő tartalomra

Anne McCaffrey: Sárkányröpte (Pern sárkánylovasai 1.)


Akarok egy sárkányt! Aranyat vagy bronzot talán. Nem tudom hol tartanám a sárkányt, tekintve nem fér el az udvarunkon, de akkor is akarok egy sárkányt. És hogy miért?
Van ez a Pern sárkánylovasai című sorozat, a maga hét részével. Gabye-nak annak idején nagyon tetszett, és ha már ott jártam nála, kölcsön is kértem rögtön az első, második, hetedik részt (a hetedik elméletben előzmény azért kell majd). De mint minden kölcsön könyv ez is kallódott. Nos ugyebár van a bödönből húzós dolog, és fantasy-t is találnom kellett a Mini-könyvklubra, úgyhogy kettő az egyben ezt húztam és megfelelt minden kritériumnak. Úgyhogy kézbe vettem, annak ellenére, hogy ésszerűség miatt NEM szokásom ennyire hosszú sorozatnak nekivágni. Csakhogy nekivágtam, és ha nem lett volna annyi dolgom, akkor gyorsabban végeztem volna a könyvvel, ugyanis borzalmasan olvastatja magát (annak ellenére, hogy borzalmasan sok elgépelés van benne és néha téptem a hajamat! Ejnye Delta Vision!!!).
 A történetről és a szereplőkről röviden…aránylag spoiler mentesen (kb. a fülszövegnyi spoiler lesz benne):
A helyszín Pern, amit a prológusban megtudunk miért és hogyan népesült be, hogy jöttek létre az alagok, és a sárkánylovasok, hogy mik azok a szálak. Tömören amúgy öt oldalban megkapjuk Pern múltját, felvázolva a világ alap pilléreit. A legtöbb kérdést, ami felmerülne olvasás közben azt már itt megválaszolják. És aztán belecsapunk a lecsóba.
Lessza, aki majdan sárkányúrnő lesz, és nos nem is akármilyen, éppen lerohant otthonában szövi ádáz terveit Fax ellen. Aki szerintem senkinek sem szimpatikus, így nem is hullajt érte senki sem könnyeket. De Lessza végül nem kapja vissza jogos jussát, sokkalta többre hivatott, mint egy alag úrnője. F’lar, akinek fogalmam sincs hogy ejtik a nevét, egy kifejezetten tenyérbe mászó alak. Ő az egyetlen sárkányfészekből érkezik ami Pernen még működik, hogy úrnőt keressen. F’lar amúgy nekem szimpatikus volt, még ha néha egyetértettem Lesszával, hogy fel kéne pofozni! Viszont borzalmasan magabiztos férfi, tudja mit akar, és azt általában el is éri. Az más kérdés, hogy ennek ellenére Lessza képes őt is manipulálni, legalábbis még az alagban igen, utána ennek már nem volt jelentősége.

 Az egész történet, miután Lessza úrnő lett, és kikelt Ramoth, a gyönyörű, de nekem néha önteltnek tűnő arany sárkánykirálynő megismerhetjük, hogy hogyan is épül fel Pern és azon belül a sárkányfészek. A politikai vonalak is érdekesek, és borzalmasan sajnáltam F’lart azért, mert egy tohonya sárkányfészket kellett megnevelnie, bele verni mindenkibe, hogy a Szálak léteznek, hogy azok pusztítani fognak, és azok ellen harcolniuk kell. Hogy erre születtek. És ha már a sajátjait meggyőzte (R’gul-t annyira nem), akkor ott volt az a bizonyos probléma, miszerint a sárkányfészkeket az alagok tartják el. Aha, de ha kétszáz-négyszáz-akárhányszáz évig nem hullanak szálak…nos a dalokból és tudásból, legenda lett, amikben már nem hitt szinte senki, a dézsmát így annyira nem rajongással adod át egy „nem csinál semmit” bandának. Tehát F’lar-nak meg kellett győznie az urakat is, hogy márpedig kell a dézsma, mert jönnek a szálak. Mondjuk úgy egyedi taktikát választott, a nagyurak meg hülyék.
És innentől gyorsul nagyon be a dolog, és ezt már nem írom le, ezt olvasni kell. Izgalmas, pergő, és sajnáltam, hogy hopp…hooopppp vége lett. De komolyan ez egy függő vég, és komolyan ez gonosz dolog!
Ha jó sárkányos Fantasy-ra vágytok ezt ajánlom. Nem véres, nem gyilkolnak halálra senkit(aki nem érdemelte meg), borzalmasan jó a humora a könyvnek, és igazándiból könnyed olvasmány. Azzal, hogy a Prológus megadta a tudást, Lessza és F’lar logikáját és gondolatait követve nagyon egyszerű átlátni a legtöbb dolgot. Ramoth és Mnementh meg hát sárkányok. Okos és vicces sárkányok.
Akarok egy sárkányt!!!! MOST!!! Naaa adjon valaki egy sárkááááááááááááááááányt!!

Belbecs: 5/5

Szerettem, szeretem, és folytatom. Ha nem is most azonnal folytatom a sorozatot, de tervben van az egész elolvasása. Pláne mert egyesek függő véget raknak a végére….most komolyaaan…. Hüpp.

Külcsín: 3/5

Imádtam a borítót, szép a kivitelezés. De annyira csapnivalóan rengeteg benne a helyesírási hiba, az elgépelés, hogy az már dühítő volt!


Fülszöveg:
Hogyan menthet meg egyetlen lány egy egész világot?
Benden Sárkányfészek lovasainak szemében Lessza nem más, mint egy rongyos cseléd. Fél életében azokat szolgálta, akik elárulták az apját és elbitorolták földjeit. Most azonban eljött az idő, hogy Lessza ledobja az álcát, és visszaszerezze, ami jogosan az övé.
Bosszújának beteljesítése során találkozik a sárkánykirálynővel. A közöttük kialakuló kötelék örökre megváltoztatja mindkettejüket, és védelmet nyújt, amikor több évszázados béke után ismét világukra tör a külvilági fenyegetés, a gyilkos szálak zápora. Pern bolygóját valaha sárkányok és lovasaik óvták e mindent felemésztő veszedelemtől, de manapság alig maroknyian maradtak csupán. Lesszának saját és sárkánya életét egyaránt kockára kell tennie, ha meg akarja menteni közös világukat.

Kiadó: Delta Vision
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 360
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9637041699
Fordította: Kleinheincz Csilla

Pern sárkánylovasai 

Megjegyzések

Horváth Orsi üzenete…
Látom Te sokkal izgalmasabb könyvet olvastál mint én :D Nagyon érdekes, még nem hallottam a sorozatról, de meghoztad hozzá a kedvemet. Mellesleg: én is szeretnék egy sárkányt! :)
Jeffi üzenete…
Miért te mit választottál?:D
Oh örülök, ha sikerült felkeltenem az érdeklődésedet a könyv iránt, érdemes :) Nagyon jóóóóó :)))
Horváth Orsi üzenete…
Én a Sosehol-t választottam Neil Gaimantól :) Igazából volt más jelöltöm is, de ezt a könyvet gyorsan be tudtad szerezni. Kár, hogy olyan gyorsan túl tudtam adni is rajta :( :D
Jeffi üzenete…
Oh igen, olvastam a posztot nemrég :D
Én annak idején nagyon szerettem azt a könyvet...bár így belegondolva, olyan marha sokra nem emlékszem már belőle :D Akkor éppen Gaiman fan voltam, azt kinőttem XD
Horváth Orsi üzenete…
Mondjuk a sorozathoz képest fényévekkel jobb volt :D
Nem tudom, egyébként nem volt olyan szörnyű csak egyszerűen valahogy többre vágytam. Szerettem volna több fantasyt benne, sok sárkánnyal és egyéb elemekkel. Erre patkányokat kaptam... De nem baj! Volt ennél rosszabb könyv is a könyvklub ideje alatt.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é