2016. április 12., kedd

Anne McCaffrey: Sárkányröpte (Pern sárkánylovasai 1.)


Akarok egy sárkányt! Aranyat vagy bronzot talán. Nem tudom hol tartanám a sárkányt, tekintve nem fér el az udvarunkon, de akkor is akarok egy sárkányt. És hogy miért?
Van ez a Pern sárkánylovasai című sorozat, a maga hét részével. Gabye-nak annak idején nagyon tetszett, és ha már ott jártam nála, kölcsön is kértem rögtön az első, második, hetedik részt (a hetedik elméletben előzmény azért kell majd). De mint minden kölcsön könyv ez is kallódott. Nos ugyebár van a bödönből húzós dolog, és fantasy-t is találnom kellett a Mini-könyvklubra, úgyhogy kettő az egyben ezt húztam és megfelelt minden kritériumnak. Úgyhogy kézbe vettem, annak ellenére, hogy ésszerűség miatt NEM szokásom ennyire hosszú sorozatnak nekivágni. Csakhogy nekivágtam, és ha nem lett volna annyi dolgom, akkor gyorsabban végeztem volna a könyvvel, ugyanis borzalmasan olvastatja magát (annak ellenére, hogy borzalmasan sok elgépelés van benne és néha téptem a hajamat! Ejnye Delta Vision!!!).
 A történetről és a szereplőkről röviden…aránylag spoiler mentesen (kb. a fülszövegnyi spoiler lesz benne):
A helyszín Pern, amit a prológusban megtudunk miért és hogyan népesült be, hogy jöttek létre az alagok, és a sárkánylovasok, hogy mik azok a szálak. Tömören amúgy öt oldalban megkapjuk Pern múltját, felvázolva a világ alap pilléreit. A legtöbb kérdést, ami felmerülne olvasás közben azt már itt megválaszolják. És aztán belecsapunk a lecsóba.
Lessza, aki majdan sárkányúrnő lesz, és nos nem is akármilyen, éppen lerohant otthonában szövi ádáz terveit Fax ellen. Aki szerintem senkinek sem szimpatikus, így nem is hullajt érte senki sem könnyeket. De Lessza végül nem kapja vissza jogos jussát, sokkalta többre hivatott, mint egy alag úrnője. F’lar, akinek fogalmam sincs hogy ejtik a nevét, egy kifejezetten tenyérbe mászó alak. Ő az egyetlen sárkányfészekből érkezik ami Pernen még működik, hogy úrnőt keressen. F’lar amúgy nekem szimpatikus volt, még ha néha egyetértettem Lesszával, hogy fel kéne pofozni! Viszont borzalmasan magabiztos férfi, tudja mit akar, és azt általában el is éri. Az más kérdés, hogy ennek ellenére Lessza képes őt is manipulálni, legalábbis még az alagban igen, utána ennek már nem volt jelentősége.

 Az egész történet, miután Lessza úrnő lett, és kikelt Ramoth, a gyönyörű, de nekem néha önteltnek tűnő arany sárkánykirálynő megismerhetjük, hogy hogyan is épül fel Pern és azon belül a sárkányfészek. A politikai vonalak is érdekesek, és borzalmasan sajnáltam F’lart azért, mert egy tohonya sárkányfészket kellett megnevelnie, bele verni mindenkibe, hogy a Szálak léteznek, hogy azok pusztítani fognak, és azok ellen harcolniuk kell. Hogy erre születtek. És ha már a sajátjait meggyőzte (R’gul-t annyira nem), akkor ott volt az a bizonyos probléma, miszerint a sárkányfészkeket az alagok tartják el. Aha, de ha kétszáz-négyszáz-akárhányszáz évig nem hullanak szálak…nos a dalokból és tudásból, legenda lett, amikben már nem hitt szinte senki, a dézsmát így annyira nem rajongással adod át egy „nem csinál semmit” bandának. Tehát F’lar-nak meg kellett győznie az urakat is, hogy márpedig kell a dézsma, mert jönnek a szálak. Mondjuk úgy egyedi taktikát választott, a nagyurak meg hülyék.
És innentől gyorsul nagyon be a dolog, és ezt már nem írom le, ezt olvasni kell. Izgalmas, pergő, és sajnáltam, hogy hopp…hooopppp vége lett. De komolyan ez egy függő vég, és komolyan ez gonosz dolog!
Ha jó sárkányos Fantasy-ra vágytok ezt ajánlom. Nem véres, nem gyilkolnak halálra senkit(aki nem érdemelte meg), borzalmasan jó a humora a könyvnek, és igazándiból könnyed olvasmány. Azzal, hogy a Prológus megadta a tudást, Lessza és F’lar logikáját és gondolatait követve nagyon egyszerű átlátni a legtöbb dolgot. Ramoth és Mnementh meg hát sárkányok. Okos és vicces sárkányok.
Akarok egy sárkányt!!!! MOST!!! Naaa adjon valaki egy sárkááááááááááááááááányt!!

Belbecs: 5/5

Szerettem, szeretem, és folytatom. Ha nem is most azonnal folytatom a sorozatot, de tervben van az egész elolvasása. Pláne mert egyesek függő véget raknak a végére….most komolyaaan…. Hüpp.

Külcsín: 3/5

Imádtam a borítót, szép a kivitelezés. De annyira csapnivalóan rengeteg benne a helyesírási hiba, az elgépelés, hogy az már dühítő volt!


Fülszöveg:
Hogyan menthet meg egyetlen lány egy egész világot?
Benden Sárkányfészek lovasainak szemében Lessza nem más, mint egy rongyos cseléd. Fél életében azokat szolgálta, akik elárulták az apját és elbitorolták földjeit. Most azonban eljött az idő, hogy Lessza ledobja az álcát, és visszaszerezze, ami jogosan az övé.
Bosszújának beteljesítése során találkozik a sárkánykirálynővel. A közöttük kialakuló kötelék örökre megváltoztatja mindkettejüket, és védelmet nyújt, amikor több évszázados béke után ismét világukra tör a külvilági fenyegetés, a gyilkos szálak zápora. Pern bolygóját valaha sárkányok és lovasaik óvták e mindent felemésztő veszedelemtől, de manapság alig maroknyian maradtak csupán. Lesszának saját és sárkánya életét egyaránt kockára kell tennie, ha meg akarja menteni közös világukat.

Kiadó: Delta Vision
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 360
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9637041699
Fordította: Kleinheincz Csilla

Pern sárkánylovasai 
Vélemények:

5 megjegyzés:

Orsolya Horváth írta...

Látom Te sokkal izgalmasabb könyvet olvastál mint én :D Nagyon érdekes, még nem hallottam a sorozatról, de meghoztad hozzá a kedvemet. Mellesleg: én is szeretnék egy sárkányt! :)

Jeffi írta...

Miért te mit választottál?:D
Oh örülök, ha sikerült felkeltenem az érdeklődésedet a könyv iránt, érdemes :) Nagyon jóóóóó :)))

Orsolya Horváth írta...

Én a Sosehol-t választottam Neil Gaimantól :) Igazából volt más jelöltöm is, de ezt a könyvet gyorsan be tudtad szerezni. Kár, hogy olyan gyorsan túl tudtam adni is rajta :( :D

Jeffi írta...

Oh igen, olvastam a posztot nemrég :D
Én annak idején nagyon szerettem azt a könyvet...bár így belegondolva, olyan marha sokra nem emlékszem már belőle :D Akkor éppen Gaiman fan voltam, azt kinőttem XD

Orsolya Horváth írta...

Mondjuk a sorozathoz képest fényévekkel jobb volt :D
Nem tudom, egyébként nem volt olyan szörnyű csak egyszerűen valahogy többre vágytam. Szerettem volna több fantasyt benne, sok sárkánnyal és egyéb elemekkel. Erre patkányokat kaptam... De nem baj! Volt ennél rosszabb könyv is a könyvklub ideje alatt.