2016. április 3., vasárnap

Várólista Vasárnap (04.03)


A héten nem nagyon jártam Molyon. Mármint jártam, de nem volt időm arra, hogy csináljam a dolgomat. A borítókkal foglalkozom ott, ezért is szokott általában ugrásszerűen nőni a várólistám, mert ezt meglátta, ezt megszerettem, ezt de kellene elv alapján landolnak is a várólistámon. De a héten erre nem igen volt időm.
 Így csak öt könyv került fel a várólistámra. Csak? Nos a csaknak örülök, mert sajna nem olvasok olyan gyorsan, mint ahogy felkerül egy-egy könyv a virtuális várólistámra. Úgyhogy há, végre csak öt könyv.

Az Égiek és földieket az egyik munkatársam ajánlotta, amikor kitárgyaltuk, hogy a Csíntalan istenek márpedig jó könyv volt. Én azt olvastam, ő meg ezt, és azt mondta, ha az tetszett, szerinte ez is fog. Úgyhogy helloka könyv, amint gépközelbe kerültem már landolt is a várólistámon J

Fülszöveg:
Vegyünk egy csipet Bulgakovot, egy leheletnyi Rebelais-t és egy egészséges adag Kunderát, máris közelebb kerültünk Karpowiczhoz. A Deus ex machinában a dolgok egyáltalán nem mennek valami jól a Földön. Az emberek elszigetelődtek, és már régen elvesztették a sorsuk jobbra fordulásába vetett reményüket – egyik napról a másikra tengetik fásult és unott életüket… De egyszer csak az Istenek a tettek mezejére lépnek. Földre szállnak. Sikerül-e Nikének, Afroditének, Jézusnak, Ozirisznak, Lucifernek és a többieknek helyre állítani a régi rendet?
Ignacy Karpowicz regénye briliánsan kidolgozott, ironikus értekezés a modernitásról. Egyszerre megdöbbentő és rémisztő. Provokatív és blaszfémikus. Nem véletlen, hogy elnyerte a Polityka hetilap 2010-es Paszport díját.

Az életünk a Marson, szimpla kíváncsiság. A TED-es könyvekkel eddig úgy állok, hogy nem tudtam eldönteni, hogy szeretem őket vagy sem. Olvastam már érdekes TED-es könyvet és olyat is amit untam, vagy éppen dühített. Úgyhogy remélhetőleg ez a jobb fajta. Ahogy látom ez sem egy túlzottan terjengős mű a témában, de hát azért több a semminél.
Fülszöveg:
Húsz év múlva az ember már a Marson fog élni. Muszáj lesz neki.
Sci-finek tűnik, de Stephen Petranek, a díjnyertes újságíró szerint ma már tény: az emberiség húsz éven belül átköltözik a Marsra. Nem lesz más választása. Ebben a sodró lendületű, provokatív könyvben bemutatja az űrverseny szereplőit, köztük olyan forradalmár vállalkozókat, mint Elon Musk, Jeff Bezos és Sir Richard Branson. A szerző lenyűgöző részletességgel magyarázza el a Marsra szállás mikéntjét, megmutatja, hogyan jutunk el a rakétafejlesztés első lépéseitől a következő aranylázat elhozó aszteroida-bányászatig.
Az a pillanat, amikor az első ember a Marsra lép, technológiai, filozófiai, történelmi és felfedezés-történeti vonatkozásban is nagyobb jelentőségű pillanat lesz, mint addig bármelyik… Többé már nem csak egybolygós faj leszünk..


Tisztviselő-galaxis –ba beleolvastam, amikor szorosba raktam a könyvtárat, és érdekesnek tűnik. A molyon megnézve, meglehetősen sok pozitív értékelést kapott, úgyhogy reménykedem benne, hogy tényleg jó. Más nem elröhögcsélni jó lesz.
Fülszöveg:
"A tisztviselő-galaxis régi törvénye, hogy ott tartják a legtöbb értekezletet, ahol a legkevesebbet dolgoznak. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az értekezleteken üldögélő tisztviselők úgy érzik, hasznos tagjai a társadalomnak, és ott szükség van rájuk. Az értekezlet jelenti létük hazug alibijét, s ha sokáig nem tartanak értekezletet, bűntudat gyötri őket, és úgy érzik, közeledik a vég. Ilyenkor a folyosókon fel-felhangzik az aggodalmaskodó mondat: »Gyerekek, régóta nem volt értekezlet!« – ezt pontosan úgy mondják, mint valaha azt, hogy »Régóta nem voltam már gyónni« vagy »Itt az ideje, hogy a fogorvoshoz menjek…«
A Végtelen Sorhoz hasonlóan, az értekezlet az adminisztráció valamilyenfajta közös imádsága. Pontosabban: az irodai életforma oltárán bemutatott időáldozat; eszköz arra, hogy minél kisebb területen, minél több alkalmazott gyűljön össze kollektív lelkiismeret-mosdatásra."

Magyarázókönyv még a TED-es könyvnél is rövidebb, úgyhogy nem fűzök hozzá óriási reményeket. Elvégre 80 oldalban nem igazán lehet kifejteni mindent. De az ötlet aranyosnak tűnik, a borító meg egészen menő lett. Úgyhogy remélhetőleg lesz majd esélyem arra, hogy olvassam a könyvet…könyvecskét.
Fülszöveg:
Próbáltál már valaha többet megtudni valami érdekes dologról, de csakis azért nem sikerült, mert megbotlottál a szakzsargon buktatóiban? Ha igen, neked találták ki Randall Munroe új kötetét!
A Magyarázókönyvben vonalas rajzok segítségével és az ezer leggyakrabban használt szóval (igen, jól látod: 1000 szóval!) fejti ki egyszerűen jó néhány érdekes dolog hátterét. Többek között a mikrohullámú sütő, a Nemzetközi Űrállomás, a periódusos rendszer, a tektonikus lemezek, a mosó- és szárítógépek működési elvéről és/vagy felépítéséről hull le a lepel.
Hogyan működnek a dolgok? Mi az eredetük? Hogyan élhet(t)ünk nélkülük? Mi történik velük, ha felnyitjuk, felmelegítjük, lefagyasztjuk, vagy éppen szokatlan módon használjuk őket?
És ami a legfontosabb: mi történik, ha megnyomjuk AZT a gombot?
A szerző ezekre a kérdésekre a Mi lenne, ha?-ban már megszokott szarkasztikus humorral válaszol – ráadásul 5-től 105 éves korig bárki számára érthető nyelven.

A Démoni doki –t egy cikkben láttam meg, ahol olyan könyveket soroltak fel, amikkel biztosan ráveszed a gyereket, hogy mosson fogat. Nem szeretem a fogorvosokat, de érdekesnek tűnik, ha már ezt hozzák fel példának. Egyik példának, a többit nagyrészt olvastam, no meg az én időmben még a Fognyűvő Manócska dívott :D

Fülszöveg:
A Gengszter nagyi és a Patkányburger bestseller-szerzője újabb végtelenül vicces és roppant rémisztő történettel lepi meg olvasóit, mely Alfiról, a fiúról szól, akinek nagy a szíve, de még ennél is hatalmasabb a fogorvostól való félelme.
David Walliams eddigi leggonoszabb cselszövőjét mutatja be hátborzongató regényében, amelytől vacogni kezd a fogunk, az állkapcsunk pedig megfájdul a nevetéstől!
„Igazi élvezet… egy új Roald Dahl!" The Times
„David Walliams könyvei olyanok, mint egy szippantásnyi csodás, friss levegő" Sun
A városra sötétség borult. Fura dolgok történtek az éjszaka kellős közepén, amikor már mindenki aludt. A gyerekek lefekvéskor a párnájuk alá tették kipottyant tejfogukat, hogy azt elvihesse a fogtündér. De reggel, mikor felébredtek, ajándék helyett egészen mást találtak a kiesett fog helyén. Döglött meztelen csigát. Élő pókot. Vagy épp száz meg száz fülbemászó mászott elő a párnájuk alól.
Merő gonoszság, ugye?!
De ki vagy mi állhat e csúnya tréfák mögött?
Olvasd el a könyvet, és megtudod!
Vigyázat! Ez egy horrortörténet. Elég sok kitalált szóval.

Vélemények:

0 megjegyzés: