Ugrás a fő tartalomra

Thich Nhat Hanh: Csöndsarok (Otthoni meditációs gyakorlatok)

Alapjában véve szeretem a meditációról szóló könyveket. Szeretem, hogy emberek tényleg tudnak így élni, mint ahogy leírja. Én azt is elhiszem, hogy ha nagyon akarja az ember, akkor be lehet hozni ilyen szokásokat az életében, mint hogy egy sarkot kijelölni, ahol csak és kizárólag csendben lehet lenni, ahol meditálhatsz, ahova ha mész akkor a családtagjaidnak kutya kötelessége ezt figyelembe venni és míg ott vagy nem szólhatnak hozzád. Az elképzelés remek, még talán ki is tudnám vitelezni a dolgot, de nem hiszem, hogy mindenki számára megoldható volna egy ilyesmi. Mert nem feltétlen ugyanazon szelemet képviseli a gyerek és a szülő, és ebből adódóan súrlódhatnak az elképzelések. És van egy olyan érzésem, hogy vannak olyan családok, ahol, ha megjelenne a gyerek egy haranggal és kongatna rajta egyet, nem csendben maradnának, hanem fejbe dobnák valamivel, vagy megkérdeznék tőle, hogy hülye-e. Júj de negatív voltam!

 Feltehetően az is közrejátszik, abban, hogy nem tudom maximálisan átélni a könyvben foglaltakat, hogy sosem voltam alkalmas arra, hogy úgy meditáljak, ahogy azt „tanítják“. Életemben egyszer voltam ilyen csoportos meditálós dolgon, a művelődési házban, mint nagy buddhista fan (nem tartom magam semmi vallás követőjének, de a buddhizmus, sintoizmus, taoizmus stb. Minden japán, kínai vallás érdekel), gondoltam jó lesz az. Maga az előadás amúgy az is volt, érdekes dolgokat hallottam, amiket előtte nem,és ebből adódóan boldog voltam, aztán jött a vége az előadásnak, meditáljunk, mondhatni vezényszóra. Voltam....úgy 14 éves. Az egészet viccesnek találtam, nem voltam képes átérezni,hogy most mit is kéne érezni. Persze mondták mit érezz, de ha totálisan leköt az, hogy szerinted vicces ez az egész, hogy 30 ember csukott szemmel hümmög és ezt meditálásnak nevezi, akkor nehezen lazulsz el, és nehezen kapcsolod ki az elmédet. Itt amúgy el is döntöttem, hogy sohatöbbet nem megyek ilyen hülyeségre. Pedig maga a téma érdekelt és azóta is érdekel. Próbáltam már én az okos leírások alapján ellazulni semmire gondolni, de olyan szinten kattog az agyam folyamatosan, hogy szerintem totálisan alkalmatlan vagyok arra, hogy kikapcsoljak. A belső monológjaimról nem is beszélve...remekül tudok veszekedni is magammal ha arról van szó :D Tehát ebből adódóan én és a meditáció csak külön létezünk, vagy egyéni módon teszem. Elmélkedem én éppen eleget, és azt sem mondanám, hogy nincs olyan, hogy kiürítem a fejemet, mert van. Bár azt erősen bambulásnak szoktam aposztrofálni és erős túlzás volna ráfogni, hogy meditáltam.
 A zene viszont sokat szokott segíteni, hogy ne gondolkozzam, de azt sem hívnám meditálásnak, mert akkor meg hümmögöm a dallamot, tehát a zenére gondolok... az énekes számokra meg már pláne nem mondok semmit, mert képes vagyok énekelni őket, más nem magamban.... magamban remekül megy!
 Szeretem a csendet, de nem tudom elképzelni, hogy akár csak húsz percre is totális csendben, ne csináljak semmit. Annak ellenére, hogy néha meggyőződésem, hogy a monitor bámulása már-már meditálás, mert nem csinálok semmit, csak bámulok ki a fejemből.
 Összességében, most, hogy mindenfélét összehordtam. A könyv jó! Ha egy részét nem akkor olvasom, amikor egy közléskényszeres, hangos pár ül mögöttem a buszon, akkor talán fel is fogom mit olvastam. Az ötletek jók, de Magyarországon nehezen tudom elképzelni egy átlag magyar családnál, hogy ki tudják ezt vitelezni. No meg, mondhatom én azt, hogy ha bántanak megkongatom a harangot és kuss mindenkinek, de nem hiszek abban, hogy felindult vitás alkalmakkor, ha megkongatja valaki a harangot a vitás fél ezt komolyan is veszi és fél percig próbál csendben maradni, átgondolni lehiggadni. Remek lenne, félre ne értsetek, csak nem hiszek abban, hogy ez kivitelezhető...

Belbecs: 3/5
Külcsín: 5/5

Tetszettek a rajzok benne, és aranyos, hogy az egész ilyen apró, kézben, zsebben kényelmesen elfér.


Fülszöveg:
Csak csönd. Csöndesség. Tiszta tudatosság. Semmi felesleges szó. Egy könyv a csöndről, a lélegzetről, elfogadásról, alvásról, az étel tiszteletéről, a belemerülésről… Legegyszerűbb mindennapos rutinjaink mélyebb megéléséről és soha fel nem kutatott belső igényeink megtalálásáról. Thich Nhat Hanh vezet. Mester – példa és tanító. A meggyőzni akarás erőszakossága nélkül, életének hitelessége által. Folyton egyensúlyozva a nehezen megfejthető, spirituális üzenet közvetítése és a hétköznapokban gyakorolható cselekvések megtanítása között. Kevesen képesek úgy hatni, hogy közben szabadságot adnak; megérintenek, elindítanak, majd továbblibbennek. Ő igen.
Legyek képes arra, hogy frissen, állhatatosan és szabadon éljek.
Legyél képes arra, hogy frissen, állhatatosan és szabadon élj.
Legyünk képesek arra, hogy frissen, állhatatosan és szabadon éljünk.
Mantrák, meditáció, könnyed illusztrációk, kicsinyke forma. Zsebben hordható békesség.

Eredeti cím: Making space
Eredeti megjelenés éve: 2012
Könyv: Thich Nhat Hanh: Csöndsarok
Kiadó: Jaffa
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 126
ISBN: 9786155235078
Fordította: Holbok Zoltán
Ár:1999 Ft
Kiadói ár: 20% kedvezményes ár: 1 592 Ft

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é