2014. november 21., péntek

Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.) Békesség, remény, szeretet - A Karácsony füveskönyve

 Köszönet a Lazi kiadónak a könyvért!

Belbecs: 5/5
 Körülbelül két napja érkezett meg a könyv, Buddha füveskönyvével együtt. Pár ismerősöm kifejtette, hogy nem tudnának ilyen füveskönyveket egyhuzamban elolvasni. Elejével aggódtam is, hogy csömört kapok a sok idézettől, de az aggodalmam teljesen felesleges volt.
 Azért kezdtem neki, mert így november vége felé, már elkezdek karácsonyra hangolódni. Ajándékvásárlás ügyileg jól állok, már csak pár csomagot kell elkészítenem, no meg majd a képeslapokat feladni, amikre egy-egy idézetet szoktam írni, vagy ha eddig nem szoktam, hát majd most! Most már van idézetgyűjteményem a Karácsony témakörben is!
 Nekem a rövidebb és frappánsabb idézetek tetszettek jobba. Rengeteget kiírtam molyra, és rengeteg volt, amit bejelöltem kék post-ittel (hogy passzoljon a borítóhoz), hogy majd jó lesz a képeslapíráskor. Nagyon sok ismeretlen névvel találkoztam olvasás közben párat fel is írtam, hogy amikor majd nagyon nem lesz mit olvasnom, akkor vele is meg kellene ismerkednem. Ilyen volt például Szendi Gábor, a neve ugyan ismerős volt, de sose olvastam tőle semmit sem. Rengeteg felvetése és megállapítása volt a könyvben a karácsonyról, a modern világ viszonyulásáról az Ünnepekhez, és ennek árnyoldaláról is. Ő volt szerintem az egyik legnagyobb ellensúly a könyvben, a sok pozitív megvilágítás mellett.

 Tetszett, hogy nem csak a szokványos, ismert idézeteket olvashattam! Dickenst imádom, tőle sem olvastam semmit, mégis a tőle vett idézeteket már annyiszor, annyi helyen láttam, hogy ismerősként üdvözöltem. A nagy felfedezettem Szendi Gáboron kívül, Ágai Ágnes lett, egyszerűen gyönyörűség, amit tőle idéztek:

Én hiszek még a Jézuskában,
csak ráhagyom Anyára és Apára,
hogy ők hozzák az ajándékot,
hadd örüljenek.
(Ágai Ágnes)


Olvastam már pocsék füveskönyvet, és olvastam nagyon jót is. Jelen gyűjtemény szerintem egy karácsonyi hangolódásra, ötlet és idézet gyűjtésre tökéletes. Körbejárja a karácsony összes arcát, a boldog gyermek lelkű mosolygós karácsonytól, a fekete gyászos karácsonyig. Ne számítson senki sem csak pozitív idézetekre! Teli van a karácsony negatív oldalával, a modern kor elkorcsosult eszméivel, azzal, hogy miképpen változott a karácsony. Hogy lett a szeretet ünnepéből marketingfogás, hogy lett verseny, hogy ki mennyit, mit vásárol a szeretteinek és barátainak, ahelyett, hogy készítene nekik valami apróságot. És sajnos be kell látnunk, hogy 2014-ben a világ nagy részén (NEM mindenhol), már tényleg erről szól, pénzről és ajándékokról. Pedig igazándiból a szereteten, a szeretet gesztusán lenne a hangsúly. Azon, hogy Foglalkozzunk egymással, hogy ne menjünk el az embertársaink mellett elfordított fejjel, mondván „ha nem látom, nincs is”, mert igenis van. Vannak éhezők, otthontalanok, szegények. És ahogy pár idézet ki is fejti. Számukra a legnehezebb és legrosszabb nap a karácsony. Mert, nincs, akivel megoszthatnák az örömüket-bánatukat, nincsen senkijük, a magány Karácsonykor a legborzalmasabb.


„Ó, azok a régi szép idők, amikor az emberek még abbahagyták a karácsonyi 
vásárlást, ha elfogyott a pénzük!”
(Allan és Barbara Pease)

Ez az idézet legyen okulásul itt! Sose fogom megérteni azokat az embereket, akik Karácsonykor hitelbe verik magukat…a szeretet ugyanis ingyen van.


Könyv: Békesség, remény, szeretet
Kiadó: Lazi
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 144
ISBN: 9789632672359
Fordította: Barcza Gerda, Takács Mária FlóraKülcsín: 5/5

Igényes kiadás, és én nagyon szeretem a Lazi kiadó füveskönyveit. Kemény táblás, és egység méret mind, így egymás mellett jól néznek ki…el kéne kezdenem összegyűjteni mindet. Elgépelés, és hasonló hibákat nem észleltem, a belseje sem csicsás, olyan kis téli hangulatos. 
Vélemények:

0 megjegyzés: