2013. november 15., péntek

Sir Steve Stevenson: Agatha nyomoz – A rejtélyes bengáliai eset

Fülszöveg:
Agatha Mistery épp egy izgalmas krimit készül megnézni patinás otthonának vetítőtermében, amikor unokatestvére, az esőtől csuromvizes Larry beront hozzá. Új vizsgafeladattal bízta meg a Sólyomszem Detektíviskola, és tudja jól, Agatha nélkül esélye sincs, hogy megoldja a rejtélyt.

Ezúttal Indiába kell utazniuk – meg kell találniuk a híres és roppant értékes bengáliai gyöngyöt, ami titokzatos módon eltűnt Káli istennő templomából. Ráadásul a szentély őrének is nyoma veszett, csak egy akadozó hangfelvételt hagyott maga után.
Az ifjú nyomozókat most is elkíséri Mr. Kent, a komornyik, és Watson, a macska.

A könyvért köszönet a Manó Könyvek kiadónak!

A könyvhéten kaptam egy példányt a könyv első részéből, amit egész gyorsan ki is végeztem annak idején. Azaz igazság, hogy amikor ősszel beszéltem a kiadóval, hogy mit szeretnék, adott volt, hogy a második részt kérni fogom. Alapjába véve nem szeretem a sorozatokat, de Agatha megfogott már az elején. Így reményeim szerint szép lassan majd végig követhetem a nyomozásait, míg gondolom el nem éri célját és krimi írónő lesz!
 A történetek mindig azonos sémán mozognak, a helyszín és az ügy változik csak. Tehát mindig ott az alap, hogy Larry egy pancser (de tényleg!), aki detektívnek készül, de szinte alkalmatlan erre a feladatra. Mindig jön egy eset amit NEM tud megoldani egyedül….meglepő mód azzal tisztában van mindig, hogy esélye sincs, így még az ügy felgöngyölítése előtt Agatha segítségét kéri. Aki remek fotografikus memóriával, gyors olvasási tehetséggel rendelkezik, és átlagon felüli intelligenciával van megáldva, ami elég az ügyek megoldásához. Az ügy egyben mindig detektív vizsga is. Amúgy ezek alapján, feltehetően Larry majd tényleg detektív lesz…pedig nem ért hozzá. Agathának meg kapóra jön egy-egy ügy hogy kimozduljon, világot lásson, és ötleteket szerezzen a jövőbeni könyveihez. 

 Mivel nem lehet két gyereket csak úgy magára hagyni a nagyvilágban, így Mr. Kent, a komornyik, mindig megy velük. Ő az erő a csapatban, Agatha az ész…Larry…öööö , nos ő +1 fő.
 A Mistery család az egész világon rendelkezik családtagokkal, így mindig valakihez mennek. Jelen esetben Indiába érkeznek, hogy egy  ellopott gyöngyre leljenek rá, illetve egy eltűnt személyre. Meglepődtem amúgy olvasva a könyvet. Megszoktam, hogy az ifjúsági irodalomban az ilyen nyomozós könyvek, nem tartogatnak túl nagy izgalmat, és öreg fejjel (27 évesen), már mindent tudok. Nem mondom, hogy nem voltak sejtéseim, ki áll a lopás mögött. De úgy a könyv háromnegyedéig azért még én is erősen kombináltam, hogy ki lehetett, túl sokan voltak gyanúsak.
Belbecs: 5/5

Angol borító
 Azt hiszem a sorozat tényleg a gyerekek kedvence lesz. 8+ éves kortól ajánlják, és azt tudom mondani, hogy tényleg érdemes ilyennel kezdeni az olvasás gyakorlást. Nagy betűk, elszórtan illusztrációk, és folyamatos fejezet bontások, tehát nincs az, hogy egyszerre el kell olvasni az egészet. A rajzok szerintem szépek, a karakterek szerethetőek. Minimális kultúra betekintést is ad, és ez pozitív. Borító ügyileg, átvettük a külföldi borítót, és ez nem is gond nem kemény táblás, hanem ez a nem tudom a szakszót rá = nem is puha, nem is kemény táblás. Ami nekem kifejezetten tetszik. Közben megsúgták, hogy mi ennek a neve :) Tehát Flexi(bilis) borítója van!

Külcsín: 5/5A sorozat következő része: A legendás skót királyi kard. Én már várom!!
(megjelenés: 2014. tavasza)Könyv adatai
Kiadási év: 2013
Kiadó: Manó könyvek
Fordította:  Ungváriné Simon Nóra
Oldalszám:  135
Eredeti megjelenési év: 2010
Eredeti cím: Agatha Mystery. La perla del Bengala
Eredeti ár: 1.790 Ft
Vélemények:

0 megjegyzés: