2013. november 5., kedd

Kalapos Éva: D.A.C.

Fülszöveg:
Unatkozol? Magányos vagy? Vagy csak egyszerűen úgy érzed, az életed egy irtó nagy káosz? Így van ezzel a 16 éves Fellegi Flóra is, aki egy budapesti lakóparkban él elfoglalt apjával és idegesítő öccsével. Kevés barátja van, a pasizásban tapasztalatlan, egyedül a filmekért rajong mániákusan. Amikor azonban megismeri a kicsit fura, de nagyon vagány Zsanit, az élete fenekestül felfordul, és világossá válik az is, hogy idővel minden titokra fény derül...

Lépj be te is a D.A.C. világába, és éld át velünk a kalandokat! Barátság, szerelem, család, problémák és megoldások - D.A.C.!
A könyvért köszönet a Manó Könyvek kiadónak!

 Féltem, hogy valami Szent Johanna Gimi koppintás lesz. Mostanában ugyanis, azt vettem észre, hogy úgy dönt sok író, hogy ha az bejött akkor azt kell követni. Olyan ez mint a Twilight után a sok vámpíros könyv megjelenése, a Szürke ötven árnyalata után a sok pornó megjelenése. Tehát féltem, hogy kapok valami olyasmit, mint az…ami amúgy nem feltétlen rossz dolog, de azért ha lehet valami eredetit várok mindig.
 Nem, nem másol. Az egyetlen, amit azonosnak láttam a két könyvben, hogy fiatal, gimnazista gyerekekről szól. És itt körülbelül a hasonlóság ki is fújt. @Sicc –cel beszéltük, hogy nem feltétlen rossz az, ha erről szól egy könyv, ez a korosztály még talán pont bevonható az olvasásba, és talán jó ha ilyesmit olvasnak.
 Az SZJG-vel szemben, itt nem az iskolai élet volt a fontos. Flóra korához képest kifejezetten érzelmes lény, aki próbál mindenkin segíteni (Igen, a pokolba vezető út, jó szándékkal van kirakva… ezt ő is tudja), mindegy. Tehát ő segítene mindenkin, mert mindenkinek van valami gondja, titka. Holott, ott van a saját gondja, amin pedig nem tud segíteni. Félárva egy drogos 13 éves öccssel, egy apával, akit sosem lát, és egy tünemény bejárónővel… nem egyszerű élete van. Mindene a film (+ pont az Epic –et is megnézte… jó bealudt rajta), nem zárkózik el az olvasástól, és Zsani után, már egész gyorsan barátkozik. Ő a könyv főhőse mondhatni. Mellette ott van Zsani, akivel több a probléma, mint kellene, a szülei miatt, akik teljesítményorientáltak. Tökéletes példája annak, amikor a szülő álmodik, a gyereknek meg meg kell azt valósítani. Flóra régebbi barátai Ági, ő a könyvmoly (olyasmi, mint az szjg-be Reni….basszus már elfelejtettem, hogy hívják a főhőst ott….), tehát kb. ennyiben még hasonlít a két mű. És ott van Ákos, akit egyelőre totál nem tudok hova tenni.
 Az új barátok és pasi front végig fut a művön, míg végül megalapul a D.A.C = Dirty Angels Club, a SZ.E.SZ utódjaként (Flóra anyukájának szövetsége).  Nem akarok túlzottan belemenni abba, hogy mi is történik a könyvben, a barátság, a szerelem próbája benne van, az is, hogy egy testvér mellett mindig ki kell állni, hogy nem mindig, azaz igazság, amit te látsz. Van… amikor nem látod az igazságot. Van, amikor mindent egy lapra kell feltenned, hogy megmentsd a barátnődet.
 Fogalmazás ügyileg, ugyanolyan pergő és gyorsan befogadható, fiatalos, mint az SZJG. Tehát, azt hiszem, aki szerette a Szent Johanna Gimit, szeretni fogja ezt is. Azt vettem észre, hogy sokkal több burkolt utalás van a könyvben olyan témákra, ami ezt a korosztályt veszélyezteti, vagy érdekli, mint a másik könyvben. Én ezt plusz pontként be is írom neki. Sorozat… hát így jártam, már megint egy sorozat…
A kedvenc karakterem Emma = Ginny…igen, mert olyan mint a Harry Potterben a Weasley lány….tényleg boszorkány…szerintem az ! :)

Belbecs: 5/5

Nos, a kinézetről! Enyhén kidomborodó főcím, az tetszett, bár én lehet, a karkötőket is kicsit kidomborítottam volna, olyan jópofa térhatása lett volna. Magenta színű csíkok….ezt a színt amúgy nem szeretem, de ide illett. Olyan igazi fiatalos a kinézete. Tartósságra. Első olvasáskor nem esett szét és nem látom, hogy tervezné ezt, puha táblás, ebből adódóan viszont könyvtárban biztos szétolvassák . A fejezetek mindig a D.A.C emblémás szöveggel kezdődnek, ez tetszik! Nem tudok róla többet mondani.

Külcsín: 5/5

Egy kis kedvcsináló videó :)


Könyv adatai:
Kiadási év: 2013
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 978 615 5385186
Oldalszám : 259
Ár: 2.990 Ft
Kiadói ár: 2.392 Ft
Vélemények:

0 megjegyzés: