2011. november 22., kedd

Janikovszky Éva - Ájlávjú


Ismertető:
Kötelességem figyelmeztetni a kedves olvasót, a cím félrevezető. Nem szerelmes történeteket tartalmaz a kötet. Hanem? Az úgy van, hogy az ember idős korban már kevesebbet ügyintéz, szaladgál, nyüzsög. Inkább elgondolkozik ezen-azon, ír, írogat, így a századvégen, ezredelőn. Különösen, ha írónak hiszi magát. Aztán összegyűlik egy kötetre való. De miért jut eszébe éppen ez a cím? Mert a tévésorozatok, az angolszász nyelvterületen készült filmek jóvoltából angolul gyakran hallja. Magyarul csak szeretné hallani. De valahogy hiánycikk. Még a falfirkákon is többnyire angolul olvasható, hogy I love Brigi – Karesz. Azonkívül az angol nyelvű vallomás nemcsak egyes számban szeret, hanem többes számban is. Akár a kedves olvasó is magára veheti. Ha akarja. Rosszkedvet oszlató humort, szeretetből fakadó türelmet, megértést kínálok annak, aki vevő rá.

Vélemény:
Ha nincs a Janikovszky esemény valószínű nem most, talán sosem vettem volna kézbe a könyveit. De volt egy esemény a Molyon, hogy olvassuk a könyveit, nosza rajta, nem nagy az elvárás 15 könyv. Tudtam, hogy rengeteg kb. 32 oldalas könyve van, úgy gondoltam, ha más nem akkor majd abból összejön a 15. Össze is jött, majd a 16...17...és így tovább. A meséket felváltotta a novella, karcolat és hasonlókat tömörítő könyvei. És nem bántam meg. Szeretem Janikovszky-t ahogy ír, ahogy írt.
Ugyan ez a műve egy icike picikét számomra átment panaszkodásba. Próbált nem panaszkodni, de panaszkodott mégis. Ennek ellenére szerettem olvasni, mert ő még panaszkodni is jól tud. Vannak kedvenc részeim ebben a kötetben is, ilyen a Karácsony, vagy az Adventi, vagy a Túlélőtáboros.
Olvassunk Janikovszky-t és igaza van, nagyon kevésszer mondja az ember, hogy szeretlek. Most nem a szerelmesekre kell gondolni, azok mondják egymásnak valószínű nonstop. De a többiek? Vagy az ember már nem szeret senkit sem? Én szeretek sok embert, barátsággal. Sok olyan embert is szeretek akik nem a barátaim, mert nem akarnak azok lenni, és sok emberről hiszem, hogy a barátom. No nem az egész világ. Bár...ÉN szeretem a világot, ez visszafelé nem mindig sikerül, kedves Világ :P *hát nem panaszkodom én is?...De igen, a magyar már csak ilyen, panaszkodik, akár kell akár nem. Pedig nekem okom nincs a panaszra. Hamarosan Karácsony!!!*
Vélemények:

0 megjegyzés: