2011. november 22., kedd

Illusztrálta: Szegedi Katalin
Johann Wolfgang Goethe: A bűvészinas
 
Ismertető:
Goethe klasszikus verses meséjét olvashatják a gyerekek a gyönyörű kivitelezésű, színes, nagy alakú albumban. A tanulságos történetben a varázslóinas, kihasználván mestere távollétét, önálló szellemidézésbe fog. Kísérlete azonban balul sül el, mert nem tudja kordában tartani az elszabadított erőket, így azok feldúlják nemcsak a varázslólakot, hanem a közeli falut is. Szerencsére, mielőtt komoly baj történne, hazaér a mester és megzabolázza az elszabadult szellemlényeket. A szöveget Szegedi Katalin különleges hangulatú vízfestményei illusztrálják. 
 
 
 
Vélemény:
A rajzok, azok valami frenetikusak. A macska nagyon tetszett, ahogy itt-ott felbukkant a víztől távol maradást megkísérelte. Az inas, és maga a varázsló is nagyon szépen kidolgozott, bár magából a varázslóból nagy részt csak a zöld köpenyt látjuk. A történet nem túl bonyolult, a szöveg nem túl sok, a rajz viszont teljesen oda passzoló. Beleszerettem ebbe a könyvbe, valószínű az illusztrációk sokat segítettek abba, hogy nem csak olvassam, hanem szeressem is a történetet. :)
Na és az inas, rá visszatérve, annyira pajkosan, aranyos volt ^.^
G. Szász Ilona: A mindentvarró tű
 
Ismertető:
Valamikor régen, dédanyáink idejében, a Borostyán utca egyik színes házában élt Málika, a híres varrókisasszony. Ruhaszalonja tele volt titokzatos gombokkal, fényes varrótűkkel, színes cérnákkal, gyöngyökkel és szalagokkal. Málika varrta a legszebb báli ruhákat kerek e világon! Segítője is akadt, Cérnácska Szabócska személyében, aki beleszeretett a lányba, és egy szép napon megkérte a kezét. Málika szíves-örömest mondott volna igent, de szavát adta édesapjának, hogy csak annak a felesége lesz, aki elhozza neki a Mindentvarró Tűt. Vajon sikerül-e Cérnácska Szabócskának megtalálnia ezt a különleges varróeszközt? Számos veszedelem, megpróbáltatás és küzdelem árán el tudja-e hozni szerelmének a kért ajándékot? És egyáltalán: mire való a Mindentvarró Tű, és miért olyan fontos Málikának? A szerelem erejéről és megejtő szépségéről szóló mesét Szegedi Katalin díjnyertes illusztrátor finom vonalú, részletgazdag illusztrációi varázsolják gyönyörű könyvvé.
Vélemény:
Történet: Hát nem eget rengető történet volt, olyan tipikusan, elment a jó, hogy megszerezze azt amit ha megszerez övé a NŐ. De van a gonosz (jelen esetben OLLÓ), aki előtte jár és mindent elront, amit neki, miután az ereklyét megleli, szépen helyre kell hoznia, és nem mellékesen meg kell küzdeni az ollóval...Jól van na kicsit gagyinak éreztem, de nem célközönség vagyok :P
Illusztrációk: Én féltem....komolyan úgy van illusztrálva mintha horrormesekönyv lenne, persze  a történet sem annyira horror mentes, de na, rátesz egy lapáttal a rajzolás. Ettől független szép...csak nem adnám gyerek kezébe.Boldizsár Ildikó: Királylány születik 
 
Ismertető:
Ha van kislányod, biztos szeretnéd neki elmondani, hogyan érdemes élni. Ez persze nem könnyű feladat. Jó volna egy könyv, amely segít ebben. Egy könyv, amelyet csak felütsz, és megtalálod a választ, a megfelelő mondatokat.
Boldizsár Ildikó, a realista mesék boszorkányos írója ismét útmutatást ad gyerekeinknek, és persze nekünk magunknak is. Emlékeztet minket arra a tudásra, hogy hogyan érdemes szemlélnünk a világot és önmagunkat ahhoz, hogy boldogan, értékesen éljünk. Az írónő meséjéből megtudjuk, hogy minden kislány születésekor jelen vannak az „égi királylányok”, akik áldásaikkal elindítanak minket a helyes úton. Ám a királylányok csak útmutatást adnak, a lényeg rajtunk múlik! Minden kislány királylánynak születik, és aki megőrzi lelkében az áldásokat, úgy tud majd élni, hogy másokat és önmagát is boldoggá teszi. A legértékesebb ajándékok nem kézzel foghatók – szólnak a könyv sorai. Ajándékozd meg kislányod a könyv gondolataival!
Szegedi Katalin, aki ma talán a legnépszerűbb gyermekkönyv-illusztrátor Magyarországon, mesterien kidolgozott képeivel nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtt olvasóknak is örömet okoz, hiszen ő maga is azt vallja, hogy „a mese nem feltétlenül gyermeki”. És ez a könyv talán nekünk, felnőtteknek is segít megtalálni valahol a szívünk mélyén a rég elfeledett áldásokat.Vélemény:

Nagyon szerettem olvasni, mert annyira kis egyszerű, és annyira kis pozitív az egész. A képek csakugyan gyönyörűek, de hát ez már-már természetes, akkor ha ott látja az ember, hogy Illusztrálta: Szegedi Katalin. Mert igen, ha nem is a történetre, de a képi világra ez egy biztosíték. Ha egyszer lesz egy lányom (ha lesz), akkor ezt a könyvet megveszem neki :)
 
 
 
Osvát Erzsébet: Meglepetés
 
Ismertető:
Osvát Erzsébet elbeszéléseinek hőse Te is lehetnél, kedves Olvasó!
Hiszen rád hasonlít Zsófi, aki az első igazi ötöst kapja az iskolában, Jutka, aki sünit rejteget a szobájában vagy Annapanna, aki meglepetést tartogat édesanyja születésnapjára.
Bezzeg Karcsi, Bezzeg Lajcsi meg az undok, nyafogós Dani persze nem rád hasonlít, csak az írónő meg a rajzoló találta ki őket.
 
Vélemény: Bevallom, azért olvastam, mert Szegedi Katalin illusztrálta! Annak ellenére, hogy látszik rajta, hogy fekete-fehér az illusztráció, de hát az se baj! Amúgy nem bántam meg, mert roppant aranyos történetek vannak benne. Egyszer érdemes elolvasni :)Szegedi Katalin: Álomcirkusz  
 
Ismertető:
Egy szép napon zenebohóc érkezik a Nyúlcirkuszba. Panka, a kis kötéltáncos lány szerelemre lobban a titokzatos bohóc iránt. A kedves humorral átszőtt, leheletfinom akvarellekkel illusztrált történetből megismerhetjük a két fiatal kalandos történetét, hogyan sikerül megvalósítaniuk titkos, dédelgetett vágyukat, az Álomcirkuszt.
 
Vélemény: Ennél a könyvnél jegyeztem meg elsőnek, hogy, aki illusztrál, ne írjon. Nem az, hogy nem tud, tud ő ha akar, ez majd kiderül később. De ennél a műnél kibuktam. Eleve a történet, nem túl bonyolult, nem sokat árulok el, ha annyit mondok, van a nyúllány, aki beleesik a nyúlfiúba, akit nem vesznek fel a cirkuszba, mert csapnivalóan pocsék zenész, de a szerelem tökéletes és rögtöni, másnap már menyegző! (kicsit irreális, de hát mese...mese). Van egy álma a fiúnyúlnak, amit kinevet a lány nyúl, de aztán terhes lesz, és hát fiú, vagy lány? Most mi lesz, és az álomcirkuszhoz sok kis nyúl kell....a nyúl ugyebár szapora állat...hát rengeteg nyúl jön egyszerre világra, úgyhogy Happy majd felnőnek és tádám...nagyon izgi volt -.-" tehát ne írjon mesét aki nem ért hozzá, vagy ne vágjon rögtön nagy fába, mert ez úgy tűnik nem volt az amit szeretett volna.
 
 
Szegedi Katalin: Lenka
 
Ismertető:
Lenka, a dundi kislány naphosszat csak magányosan rajzolgat. Egy nap elindul barátokat keresni, de nem jár szerencsével: a gyerekek kicsúfolják, mindenhonnan elzavarják. Bánatában végül rajzolni kezd az aszfaltra, amikor Palkó, a rolleres kisfiú álmélkodva megáll mellette…Vélemény:
Tud Ő ha akar, vagy nem volt túl fiktív a mese alapja. Nem tudom, amúgy én ezt olvastam és utána az Álomcirkuszt, tehát teljesen pozitíve álltam hozzá, hogy hát Ő ír is, ez remek. Mert ez a történet nagyon tetszett, mert ennek volt tanulsága, volt mondanivalója, és lehetett is érteni. Gondolom ez a későbbi könyve (passz, most nem nézek utána :P). Tehát az ilyen témák, írása, és illusztrálása nyugodtan, mert ezek JÓK :) Köszönöm, hogy van, hogy olvashatom, hogy láthatom, hogy csodálhatom a rajzokat.

Vélemények:

0 megjegyzés: