Ugrás a fő tartalomra

Illusztrálta: Szegedi Katalin




Johann Wolfgang Goethe: A bűvészinas
 
Ismertető:
Goethe klasszikus verses meséjét olvashatják a gyerekek a gyönyörű kivitelezésű, színes, nagy alakú albumban. A tanulságos történetben a varázslóinas, kihasználván mestere távollétét, önálló szellemidézésbe fog. Kísérlete azonban balul sül el, mert nem tudja kordában tartani az elszabadított erőket, így azok feldúlják nemcsak a varázslólakot, hanem a közeli falut is. Szerencsére, mielőtt komoly baj történne, hazaér a mester és megzabolázza az elszabadult szellemlényeket. A szöveget Szegedi Katalin különleges hangulatú vízfestményei illusztrálják. 
 
 
 
Vélemény:
A rajzok, azok valami frenetikusak. A macska nagyon tetszett, ahogy itt-ott felbukkant a víztől távol maradást megkísérelte. Az inas, és maga a varázsló is nagyon szépen kidolgozott, bár magából a varázslóból nagy részt csak a zöld köpenyt látjuk. A történet nem túl bonyolult, a szöveg nem túl sok, a rajz viszont teljesen oda passzoló. Beleszerettem ebbe a könyvbe, valószínű az illusztrációk sokat segítettek abba, hogy nem csak olvassam, hanem szeressem is a történetet. :)
Na és az inas, rá visszatérve, annyira pajkosan, aranyos volt ^.^




G. Szász Ilona: A mindentvarró tű
 
Ismertető:
Valamikor régen, dédanyáink idejében, a Borostyán utca egyik színes házában élt Málika, a híres varrókisasszony. Ruhaszalonja tele volt titokzatos gombokkal, fényes varrótűkkel, színes cérnákkal, gyöngyökkel és szalagokkal. Málika varrta a legszebb báli ruhákat kerek e világon! Segítője is akadt, Cérnácska Szabócska személyében, aki beleszeretett a lányba, és egy szép napon megkérte a kezét. Málika szíves-örömest mondott volna igent, de szavát adta édesapjának, hogy csak annak a felesége lesz, aki elhozza neki a Mindentvarró Tűt. Vajon sikerül-e Cérnácska Szabócskának megtalálnia ezt a különleges varróeszközt? Számos veszedelem, megpróbáltatás és küzdelem árán el tudja-e hozni szerelmének a kért ajándékot? És egyáltalán: mire való a Mindentvarró Tű, és miért olyan fontos Málikának? A szerelem erejéről és megejtő szépségéről szóló mesét Szegedi Katalin díjnyertes illusztrátor finom vonalú, részletgazdag illusztrációi varázsolják gyönyörű könyvvé.
Vélemény:
Történet: Hát nem eget rengető történet volt, olyan tipikusan, elment a jó, hogy megszerezze azt amit ha megszerez övé a NŐ. De van a gonosz (jelen esetben OLLÓ), aki előtte jár és mindent elront, amit neki, miután az ereklyét megleli, szépen helyre kell hoznia, és nem mellékesen meg kell küzdeni az ollóval...Jól van na kicsit gagyinak éreztem, de nem célközönség vagyok :P
Illusztrációk: Én féltem....komolyan úgy van illusztrálva mintha horrormesekönyv lenne, persze  a történet sem annyira horror mentes, de na, rátesz egy lapáttal a rajzolás. Ettől független szép...csak nem adnám gyerek kezébe.



Boldizsár Ildikó: Királylány születik 
 
Ismertető:
Ha van kislányod, biztos szeretnéd neki elmondani, hogyan érdemes élni. Ez persze nem könnyű feladat. Jó volna egy könyv, amely segít ebben. Egy könyv, amelyet csak felütsz, és megtalálod a választ, a megfelelő mondatokat.
Boldizsár Ildikó, a realista mesék boszorkányos írója ismét útmutatást ad gyerekeinknek, és persze nekünk magunknak is. Emlékeztet minket arra a tudásra, hogy hogyan érdemes szemlélnünk a világot és önmagunkat ahhoz, hogy boldogan, értékesen éljünk. Az írónő meséjéből megtudjuk, hogy minden kislány születésekor jelen vannak az „égi királylányok”, akik áldásaikkal elindítanak minket a helyes úton. Ám a királylányok csak útmutatást adnak, a lényeg rajtunk múlik! Minden kislány királylánynak születik, és aki megőrzi lelkében az áldásokat, úgy tud majd élni, hogy másokat és önmagát is boldoggá teszi. A legértékesebb ajándékok nem kézzel foghatók – szólnak a könyv sorai. Ajándékozd meg kislányod a könyv gondolataival!
Szegedi Katalin, aki ma talán a legnépszerűbb gyermekkönyv-illusztrátor Magyarországon, mesterien kidolgozott képeivel nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtt olvasóknak is örömet okoz, hiszen ő maga is azt vallja, hogy „a mese nem feltétlenül gyermeki”. És ez a könyv talán nekünk, felnőtteknek is segít megtalálni valahol a szívünk mélyén a rég elfeledett áldásokat.



Vélemény:

Nagyon szerettem olvasni, mert annyira kis egyszerű, és annyira kis pozitív az egész. A képek csakugyan gyönyörűek, de hát ez már-már természetes, akkor ha ott látja az ember, hogy Illusztrálta: Szegedi Katalin. Mert igen, ha nem is a történetre, de a képi világra ez egy biztosíték. Ha egyszer lesz egy lányom (ha lesz), akkor ezt a könyvet megveszem neki :)
 
 
 
Osvát Erzsébet: Meglepetés
 
Ismertető:
Osvát Erzsébet elbeszéléseinek hőse Te is lehetnél, kedves Olvasó!
Hiszen rád hasonlít Zsófi, aki az első igazi ötöst kapja az iskolában, Jutka, aki sünit rejteget a szobájában vagy Annapanna, aki meglepetést tartogat édesanyja születésnapjára.
Bezzeg Karcsi, Bezzeg Lajcsi meg az undok, nyafogós Dani persze nem rád hasonlít, csak az írónő meg a rajzoló találta ki őket.
 
Vélemény: Bevallom, azért olvastam, mert Szegedi Katalin illusztrálta! Annak ellenére, hogy látszik rajta, hogy fekete-fehér az illusztráció, de hát az se baj! Amúgy nem bántam meg, mert roppant aranyos történetek vannak benne. Egyszer érdemes elolvasni :)



Szegedi Katalin: Álomcirkusz  
 
Ismertető:
Egy szép napon zenebohóc érkezik a Nyúlcirkuszba. Panka, a kis kötéltáncos lány szerelemre lobban a titokzatos bohóc iránt. A kedves humorral átszőtt, leheletfinom akvarellekkel illusztrált történetből megismerhetjük a két fiatal kalandos történetét, hogyan sikerül megvalósítaniuk titkos, dédelgetett vágyukat, az Álomcirkuszt.
 
Vélemény: Ennél a könyvnél jegyeztem meg elsőnek, hogy, aki illusztrál, ne írjon. Nem az, hogy nem tud, tud ő ha akar, ez majd kiderül később. De ennél a műnél kibuktam. Eleve a történet, nem túl bonyolult, nem sokat árulok el, ha annyit mondok, van a nyúllány, aki beleesik a nyúlfiúba, akit nem vesznek fel a cirkuszba, mert csapnivalóan pocsék zenész, de a szerelem tökéletes és rögtöni, másnap már menyegző! (kicsit irreális, de hát mese...mese). Van egy álma a fiúnyúlnak, amit kinevet a lány nyúl, de aztán terhes lesz, és hát fiú, vagy lány? Most mi lesz, és az álomcirkuszhoz sok kis nyúl kell....a nyúl ugyebár szapora állat...hát rengeteg nyúl jön egyszerre világra, úgyhogy Happy majd felnőnek és tádám...nagyon izgi volt -.-" tehát ne írjon mesét aki nem ért hozzá, vagy ne vágjon rögtön nagy fába, mert ez úgy tűnik nem volt az amit szeretett volna.
 
 
Szegedi Katalin: Lenka
 
Ismertető:
Lenka, a dundi kislány naphosszat csak magányosan rajzolgat. Egy nap elindul barátokat keresni, de nem jár szerencsével: a gyerekek kicsúfolják, mindenhonnan elzavarják. Bánatában végül rajzolni kezd az aszfaltra, amikor Palkó, a rolleres kisfiú álmélkodva megáll mellette…



Vélemény:
Tud Ő ha akar, vagy nem volt túl fiktív a mese alapja. Nem tudom, amúgy én ezt olvastam és utána az Álomcirkuszt, tehát teljesen pozitíve álltam hozzá, hogy hát Ő ír is, ez remek. Mert ez a történet nagyon tetszett, mert ennek volt tanulsága, volt mondanivalója, és lehetett is érteni. Gondolom ez a későbbi könyve (passz, most nem nézek utána :P). Tehát az ilyen témák, írása, és illusztrálása nyugodtan, mert ezek JÓK :) Köszönöm, hogy van, hogy olvashatom, hogy láthatom, hogy csodálhatom a rajzokat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é