2016. augusztus 10., szerda

Clint Emerson: 100 halálos technika – a túléléshez

Egy hajdani SEAL kommandós útmutatója az önvédelemhez, az üldözők lerázásához és a vészhelyzetek túléléséhez

 Be kell ismernem, hogy sokkalta jobbra számítottam. Persze tudom, kommandós írta, aki abból indul ki, hogy egy olyan mint ő, hogyan élhet túl egy olyan helyzetet, amibe az olyanok kerülnek mint ő. Érthető volt? Nos feltehetően nem, és beismerem maga a könyv sem. Ugyanis egy átlag állampolgárnak (független, hogy a világ mely részén él), ez a könyv maximum 5-6 tanácsa felhasználható. Körülbelül az, hogyan szabadítsd ki magadat, ha megkötöznek, de az sem túlzottan (meghalnék, mielőtt megoldanám a problémát), és hogy mi mögé álljak, ha éppenséggel le óhajtana lőni valaki. Tekintve, hogy könyvtárban dolgozom, mondjuk ennek marha kevés esélye van.
 A legtöbb tanács kivitelezéséhez kellenek előfeltételek, minthogy:
Legyél nagyon-nagyon edzett, lehetőleg átlagos testsúlyú és maximálisan egészséges.
Legyél képzett fegyverhasználó, legyen lehetőleg engedélyed a fegyverek használatára.
Legyenek alvilági kapcsolataid. (a tanácsok egy részében ott vannak, olyan beszerezhetetlen dolgok, mint a fekete mobil (erre még visszatérünk), és olyan fegyverek, felszerelések beszerzése, amit nem lehet megtenni egy szupermarketben.
Legyél naprakész a technika vívmányaiba, de lehetőleg éld túl úgy, hogy amúgy nem is viszel magaddal technikát, mert azt csak lenyomozzák.
Ne legyél tériszonyos, tudj úszni, repülőből kiugrani stb. tök átlagos dolgok ezek, minden átlag polgár képes erre nem(???:D)


Nos, tehát miután, te magad nem vagy kommandós, hisz ha az volnál, nem olvasnád a könyvet, ezeknek az előfeltételeknek kell megfelelned, hogy túléld… hogy túléld, nos mit is? Az átlag polgár, vagy nomád harcos, nem megy kémkedni (mert miért menne??), nem lop el kocsit (mert miért tenné?), nem ugrik ki az óceánba, nem megy ismeretlen és veszélyes országba, nem lop, követ embereket. Mert miért tenné? Ha teszi, akkor feltehetően nem jó szándékkal. Amúgy az egész könyv, hasznossága itt meg is bukott. No meg a kedvenc mondatommal megspékelve, hogy Mindig nézz körül, hogy figyelnek-e. wtf? Tehát azon kívül, hogy egy kommandós, kb. 200 oldalon keresztül bebeszéli nekem, hogy bármikor rám lőhetnek, elrabolhatnak, lehallgathatnak, feltörhetik a mobilon, laptopom, nos ezen kívül nem mond semmit. Ezek meg eddig sem érdekeltek. Egyrészt, ha elrabolnak, lelőnek, ezeket a tanácsokat nem tudom nagyon használni, hisz nem vagyok jelenleg annyira fitt, lehallgatás, mobil feltörés stb. nos erre azt tudom mondani, hogy hát ha valakit pont az én adataim érdekli, hát basszus törje fel :D Nem tartok semmit sem kb. a laptopomon (máshol sem), a mobilom még a múlt évezredből való butatelefon, még pokémont sem vadászhatok vele :D Tehát, ha ettől valaki boldog, hát tegye, nem leszek paranoid, és nem lesz az, hogy ha szállodába megyek, mindent kipöckölök, becsomagolok alufóliába stb. mert akkor jó biztonságban leszek.
Tehát nem sikerült megfejtenem azt, hogy mégis Kinek, Miért íródott. A rosszfiúk elleshetnek belőle egy csomó mindent, amire ügyelhetnek majd, hogy ha elkaptak egy csórikát, akkor hogy intézhetik, hogy ne tudjon megszökni...
 Jah igen, a fekete mobil telefon. Ez volt a kedvencem, amin felröhögtem folyton. Én értem, hogy a feketepiacon, illegálisan beszerzett cuccra gondol, de amikor ott a képen egy FEKETE mobiltelefon, és mellette felírva, hogy egy FEKETE mobiltelefon… akkor úgy önkéntelenül röhöghetnékem van :D Bocsi.
Tehát én sokkalta jobbra számítottam, számomra, még a zombi túlélő kézikönyv is több hasznos tanácsot adott,…úgy, hogy az képzeletbeli veszélyre hívja fel a figyelmet. Itt mivel nem vagyok kommandós, sem elmebeteg aki azt hiszi, hogy kommandós…így nekem ez a könyv totálisan hasznavehetetlen. És igen, kicsit sokáig tartott elolvasni, mert ha egy huzamba akarja az ember, akkor kicsit belegárgyul, kicsit sok a tök felesleges adat.

Belbecs: 2/5
A két pont azért, mert feltehetően ez valakinek tetszik, valakinek hasznos, feltehetően nem Magyarországon, ahol nem olyan egyszerű fegyverhez jutni mint az amcsiknál.

Külcsín:…2/5
2 pont, mert a borító tetszik, a rajzok „szakszerűek”. A -3 pont azért van, mert rengeteg a félre ütés, rengeteg a félre fordítás, rengeteg a pontatlanság benne (amikor vegyünk egy poharat…gázmaszknak, majd a képen ott egy nagy ballon, és ott mondjő, tényleg ballon van már írva…és ez csak egy). Tehát a sok elgépelés sajnos nálam már kiütötte a biztosítékot. Még ha tetszett volna a könyv, akkor is feltehetően ezek nagy mínusz pontok lettek volna.

Fülszöveg:
„A ​​könyvben található technikákat nem véletlenül nevezik »halálosnak«. Magas színvonalon képzett ügynökök dolgozták ki őket, olyanok, akik rendszeresen szembesülnek életveszélyes helyzetekkel, és akiknek ezen módszerek alkalmazásához felül kell emelkedniük az emberi teljesítőképesség, precizitás és találékonyság korábbi határain.
A könyv a különleges ügynökök világából származó, a gyakorlatban alkalmazható módszereket tartalmaz. Többségüket csak a legkomolyabb vészhelyzetekben szokták használni, és mind az önvédelmet szolgálja. Amikor az ember váratlan veszélyekkel szembesül, sok esetben a menekülés a legbiztonságosabb megoldás. Egy aktív lövésszel szemben az első reakció legyen mindig a menekülés – és csak az utolsó a küzdelem. Ha egy útonálló el akarja venni az értékeit, adja át őket. Ha viszont tényleg eljön a világvége… akkor mindent szabad.
Nem célunk, hogy létrehozzunk egy veszélyes polgári réteget, szórakoztatni akarunk és önvédelemre tanítani. Csak szellemünkben legyünk halálosak, ne a tetteinkben! Tartsuk tiszteletben mások jogait és az állam törvényeit! De megtörténhet, hogy a sorsunkat meghatározza, meddig vagyunk hajlandóak elmenni az életben maradásért.” – Bear Grylls
Clint Emerson, az amerikai tengerészgyalogosok különleges egységének, a SEALnek tisztje volt. Könyvében megmutatja, hogyan szabadulnak meg az ügynökök, ahogy ő nevezi, az „Erőszakos Nomádok”, a legveszélyesebb helyzetekből. A technikák egy része valóban halálos, de Emerson kizárólag önvédelemről beszél. Talán ennek köszönheti világsikerét, milliós példányszámát, vezető pozícióit a legnagyobb sikerlistákon, több országban is.


Eredeti megjelenés éve: 2015
Kiadó: XXI. Század
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 272
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786155373855
Fordította: Farkas Veronika
Illusztrálta: Ted Slampyak


Vélemények:

0 megjegyzés: