2015. december 1., kedd

Michael A. Singer: Az elengedés szabadsága

 Nem is tudom, hogy minek hívjam ezt a könyvet. Sem azt, hogy mi is akar ő lenni. A könyvtár amúgy szépirodalomnak sorolta be, és igazándiból elmegy annak is, bár nem regény, nem novella, hanem... hát önéletrajz, rövid fejezetekre bontva? Nem feltétlen tudom tehát, hogy eredetileg mi akart lenni.
 Az író egy fura fazon. Kezdve ott, hogy egy hippi, a hippikkel nincs semmi bajom, igazándiból igen keveset tudok róluk, mert nem igazán érdekel a történelem azon korszaka ahol virágzott a dolog. Emellett egy nem lediplomázott jógával, meditálással élő ember. Vallásilag nem tartozik sehova sem, bár üzemeltet egy templomot (kicsit ellentétes a két dolog, de segáz). Nem tudnám amúgy azt sem megmondani, hogy szimpatikus-e nekem ő vagy sem. Elmeséli az életútját, hogy lett egy csóró hippiből milliárdos, hogy hurcolták meg, és hogy mennyi szép és jó dolog történt vele, és persze mennyi borzalmas dolog is.
 Én jobban szeretem azokat a könyveket, amik azt írják le, hogy az Én és a Gondolkodás fontos, hogy a mentalitás fontos, hogy az, hogy márpedig Nekem kell tennem a dolgokért. Azok amik a bevonzást hangoztatják, hogy márpedig a pozitív gondolatok pozitív dolgokat vonzzanak hozzánk, a negatívak negatívat. Ezeket szeretem, ezeket használom. És akkor itt van ez a könyv, amit fogalmam sincs miért választottam olvasásra (pedig én kértem, hogy vegye meg a könyvtár, rögtön ki is vettem, rögtön olvasni is kezdtem), hiszen teljesen mást mond, mást magyaráz, mást akarna tanítani.
  Ugyanis a könyv arról szól, az életrajzi dolgokon kívül, hogy hogyan volt képes az író elengedni az ént, és hagyni, hogy az élet csak úgy tegye a dolgát. Igazándiból nem azt mondja, hogy ne csinálj semmit, hanem azt, hogy ha szembe jön veled egy lehetőség, egy fura sugallat, akkor élj vele. Ezt be is mutatja a maga módján. Leegyszerűsítve, volt egyszer egy hippi, aki meditálni akart, vett egy telket, jött egy másik hippi az csak úgy épített oda egy kis kunyhót, mert miért is ne, aztán lassan építkezési vállalkozás lett a hippi munkája, a telke meg sokszorosára nőt, amit aztán egy akkor alapított templom nevére íratott, aztán ez a hippi találkozott a számítógéppel és beleszerelmesedett, és otthon elkezdett programokat írni, és ebből meggazdagodott. Azaz igazság, hogy a történet eddig tetszett is, csak aztán jött az „élet de gonosz, de én marhára elfogadom“ dolog, amikor perelik, ez a rész nekem már unalmas volt. Egyrészt, mert amit leírt nem tudom úgy elfogadni, ahogy leírta, másrészt meg unalmas volt... oldalakon keresztül ismételgette ugyanazt, az meg úgy nem túl izgalmas.

 Hogy összességében érdemes-e elolvasni a könyvet?

 Akiket a jóga, a meditálás, az elvonulás érdekel igen. Akik szeretnek sikersztorikat olvasni, hogy hogyan lesz a szegény legényből milliárdos, azoknak is. A modern spirituális világról keveset fognak benne találni az olvasók, mert úgy minden a 20-30 évvel ezelőtti viszonyokat meséli el.

 Hogy nekem érdemes volt-e elolvasnom?

 Szerintem igen. A végét leszámítva jó volt, még úgy is, hogy nem értek vele egyet. Látókör szélesítésre tökéletes. Még ha, néha nagyon át ment szerintem mesélésbe. Tehát én nem tudom 100%-ig elhinni minden mondatát és gondolatát...
 Amúgy a másik könyvére ennek ellenére, vagy éppen ezért még mindig kíváncsi vagyok. Meglátjuk az milyen lesz :)

Belbecs: 4/5

Külcsín: 4/5

Igazándiból semmi extra... olyan semmilyen. Szép meg jópofa a borító, de nem mondanám azt, hogy „megvenném mostazonnal“, ha ránézek.

Fülszöveg:

A felszabadított lélek című, sok millió példányban eladott világsiker szerzője egy napon úgy dönt, hogy kiköltözik egy hatszáz hektáros, floridai, erdős-mezős területre, átadja magát a virágzó spirituális közösségnek, és minden mást elenged.
De hogy jön mindehhez egy milliárdos profitot termelő részvénytársaság, a legismertebb amerikaiak egyikének, Oprah Winfrey-nek elragadtatása, egy újabb világsikerű könyv, és végül FBI-vizsgálat
Hogyan eredhet mindez egyetlen embertől, aki úgy döntött, hogy egyedül él az erdő közepén, elengedi magát, és magányos életet él?
Radikális döntést hozott olyan döntést, amely egyszerre juttatta a siker csúcsaira és a szakadék szélére.
Michael A. Singer, A felszabadított lélek szerzője mondja el rendkívüli történetét: Mi történt, amikor mély spirituális eszmélését követően úgy döntött, hogy lemond személyes céljairól, és egyszerűen hagyja, hogy az élet húzzon helyette lapokat. Miközben bemutatja ezt a nagyszerű kísérletet, és magával visz minket az élet tökéletességébe tett utazására, a kibontakozó események az életről alkotott legmélyebb meggyőződéseinket is megrengethetik.
Inspiráló, eredeti, letehetetlen Dean Radin, a The Conscious Universe (A tudatos univerzum) szerzője.
Michael Singer ebben a mesterművében pontosan és tisztán írja le, hogyan lehet összhangba hozni a mindennapi életet, az üzletet és a spirituális gyakorlatot úgy, hogy a tökéletességbe juthassunk Jack Canfield, A siker alapelvei: [hogyan jussunk el onnan, ahol tartunk oda, ahol tartani szeretnénk?] és az Erőleves a léleknek sorozat társszerzője.
Michael Singer megható könyvet írt arról, milyen csodálatos erő van abban, ha az ember megadja magát az életnek Judith Orloff MD, a The Ecstasy of Surrender című könyv szerzője.

Eredeti cím: The Surrender Experiment: My Journey into Life's Perfection
Eredeti megjelenés éve: 2015
Kiadó: XXI. Század
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 348
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786155373756
Fordította: Bozai Ágota
Vélemények:

0 megjegyzés: