2015. október 26., hétfő

Suzy Welch: 10-10-10

 Az előző olvasmányomhoz képest ez a könyv borzalmasan vontatott és olyan érzéseket kelt bennem, mint amikor azért adnak ki egy könyvet az emberek, mert az ismerőseik váltig állítják, hogy ez itt a világmegváltó ötlet, és terjeszd az igét, mert akkor jobb lesz.
 Sokkalta rosszabb a fogalmazása, mint a Jobban, mint valahának. Tudom, tudom más író, máshogy látja a világot, más a téma is részben. Mert az a szokásokról szólt, ez meg a döntésekről, és arról, hogy hogyan is döntsünk minden nagyobb probléma előtt. Nem tudom, hogy hányan vannak úgy, hogy bizonyos probléma ha felmerül akkor leülnek, és elemzik, hogy 10 perc, 10 hónap és 10 év múlva annak milyen hatásai lesznek majd az életükre. A formula persze jó, vannak emberek akiknek használ is feltehetően, de én nem látom ennek, így értelmét, ahogy leírta az írónő...
 A lényeget persze igen, de ahhoz meg nem kell a varázsformula, amire idegesítően mindig 10-10-10 formulaként utal, vagy varázslatosan remek formulaként....meg egyediként, mintha soha senkinek sem jutott volna még eszébe ez. Csak hát, a normális ember nem ír ebből könyvet, hanem alkalmazza. Vajon a formulát arra is használta, hogy kiszámolja, hogy mennyire jó, ha ezt a könyvet megjelenteti?
 Az egész könyvet főleg történetek teszik ki. Szeretem a történeteket, az emberi sorsokat is, szeretek olvasni arról, hogyan alakul más élete, de nem feltétlen így, ilyen formában. Igazándiból magáról a formuláról semmit sem ír, csak történeteken levezeti, újra és újra. Előveszi a valós vagy kitalált ciki vagy megható, vagy idegesítő történeteit, vagy a rokonai történeteit és azokon levezeti. Igazándiból rendszer nélkül.
 A 10-10-10, hogy leegyszerűsítsem az embereknek az egész könyvet (hogy ne kelljen elolvasniuk), arról szól, hogy ne hozz hirtelen döntéseket, mindig gondold át, tervezz előre. Ennyi, nem több. De ezt meg azért az emberek egy része szerintem eleve tudja. Más kérdés, hogy tényleg vannak emberek, akik totálisan nem terveznek semmit sem előre, és csak úgy élnek a világba. De ha jobban belegondolunk, ha ők így boldogok, akkor ebben semmi gond. Ellenben, ha nem boldogok úgy, akkor ha véletlen elolvassák ezt a könyvet, sem fognak megváltozni.
 Idegesített. Roppant mód idegesített ez a könyv. Pedig elméletben az írónője egy újságíró, tehát elméletileg abból él, hogy ír... öhm, biztos valamit jól csinál, de a könyvkiadás, legalábbis ebben a témában, és az életmód tanácsadás nem az ő asztala. Hangsúlyozom, szerintem.

Belbecs: 2/5

Külcsín: 2/5

 Sajnálom. Nem tetszik a borító! Semmitmondó, olyannyira, hogyha nem 800 ft-ért dobták volna annak idején utánam akkor feltehetően nem vettem volna meg. (megjegyzés: sajnálom azt a 800 Ft-t érte :( ). Borzalmasan rossz a könyv helyesírása, és tördelése, folyamatosan találkoztam a sor közepén elválasztott szavakkal, amik szerintem tördelési hiba, hogy úgy, ott voltak. Rengeteg az elgépelés, rengeteg a félreütés.... én ilyen könyvet nem adtam volna ki. Eltekintve a beltartalommal ami szintén nem nagy szám, de na.

Fülszöveg:

Fontos kérdésben kell döntenie? Képtelen dűlőre jutni egy rázós helyzetben? Válaszút elé érkezett, és nem tudja, merre induljon? Bármiről is kelljen döntenie, a 10-10-10-es formula biztosan segíteni fog. Ki ne álmodna arról, hogy a saját kezébe veszi életének irányítását? Mai, felgyorsult és információktól túlzsúfolt világunkban könnyedén összezavarodhatunk, hiszen a munkahelyünkön és otthon egyaránt meg kell felelnünk. A stressz, az állandósuló időhiány és a minket érő impulzusok pedig hamar összekuszálhatják a dolgainkat. Ilyen helyzetben vajon hogyan lehet jól választani? Mindenkivel előfordult már, hogy a pillanatnyi kényszer hatására döntött, később azonban megbánta elhatározását. Szeretné, ha ez soha többé nem történne meg? A 10-10-10-es módszer egészen újfajta eszközt és megközelítést kínál az életünkben előforduló döntéshelyzetek hatékony kezelésére, legyen szó a szerelmi kapcsolatainkról, a családunkról vagy éppen a karrierünk alakulásáról. A módszer egyszerű, átlátható és lényegre törő. Olyannyira, hogy amikor embert próbáló dilemmával találjuk szemközt magunkat, mindössze három kérdést kell feltennünk: Milyen következménye lesz a döntésemnek 10 perc, 10 hónap és 10 év múlva? Egyszerűnek tűnik, igaz? Pedig korántsem az. Ha kipróbáljuk ezt a módszert, bizony fel kell készülnünk arra is, hogy a három különböző időtáv végiggondolása felszínre hozhatja a legbensőbb félelmeinket. Sőt, akár az addig eltitkolt, elnyomott szükségleteink és vágyaink is előbukkanhatnak. Cserébe viszont közelebb kerülünk saját magunkhoz, hogy attól kezdve valóban a számunkra legfontosabb célokat valósíthassuk meg, méghozzá úgy, hogy mindeközben az értékrendünkhöz is hűek maradhatunk. A könyvből, amit most a kezükben tartanak, az élet minden apró részletére kiterjedően megtudhatják miben rejlik a titok, ami örömmé változtatja a bűntudatot, rendet varázsol a káoszból és átláthatóvá teszi a zűrzavart.

Eredeti cím: 10-10-10 (angol)
Eredeti megjelenés éve: 2009

Kiadó: Kelly
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 254
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633350102
Fordította: Ördögh Bálint
Vélemények:

0 megjegyzés: