2015. augusztus 28., péntek

Könyves elhatározások

 Vannak nekem mindenféle elhatározásaim. Ide csak a könyveseket írom, hogy legyen nyoma mindenképpen. Sokszor, sokmindent megfogadtam, de most jóval több a tettvágy bennem, mint általában szokott, ezért is szeretem írásban megfogalmazni, ahol vissza tudom keresni a dolgokat. Rájöttem, hogy nem szabad olyan elhatározásokat hozni amik lehetetlenek. Tehát olyasmi, hogy idén nem veszek könyvet meg sem fordul a fejembe, bár tényleg nem akarok, de azt azért nem fogadom meg. Amiket viszont elhatároztam:


-Egyszerre csak egy könyvet olvasok: mindennek ugyanis megvan a maga rendszere, rendje. Az, ha párhuzamosan olvasok könyveket az bezavarhat. Ez igazándiból kitartás kérdése. Rendszerint imádok halmozni könyveket az olvasmánylistámban is, pedig nem egészséges. Ugyanis eltereli a figyelmem az éppen aktuálisról. Jobb, ha addig nem olvasok újat, míg a megkezdettet el nem olvasom, vagy végleg fel nem adom (ha rossz, nem kell erőltetni).
-Elsőbbséget élvez a magánkönyvtár: Rájöttem, így pár év alatt, hogy eléggé fel vannak halmozva a könyveim. Persze ott van Izolda kihívása is, de jelenlegi elhatározásom inkább kihívásmentességből jött. Rengeteg könyvem van, és egy csomónál azt sem tudom miért. Ebből adódóan jelenleg elsőbbséget élveznek a saját könyvek olvasása.

-Amíg nem szolgáltatom vissza a kölcsön könyveket, nem kérek újat kölcsön: általában amúgy a kölcsön könyv is olyan nálam, mint a saját. Itt van és ráér. Pedig tudom,hogy feltehetően a tulaja is olvasná, de valahogy ráérnek. Mindig van valami másik amit úgy olvasnék. Most úgy körülbelül 16 kölcsön könyv van nálam. Jó lenne ezekkel is haladni.
-Ami nem kedvenc, eladom, elcserélem, elajándékozom: bár sokakkal ellentétben nem a helyhiány miatt. Szimplán feleslegesnek érzem azt, hogy olyan könyveket tároljak itthon, amiket olvastam, de nem olyanok hogy „biztosan újra olvasni fogom“. Ebből adódóan elég sok könyv olvasás után feltehetően új gazdát keres. Reményeim szerint talál is.

-Azok a bizonyos könyvvásárlási szokások: venni amúgy ritkán veszek. Tényleg ritkán, általában ajándékba vagy hasonló. Ezen nem is akarok változtatni. Inkább olyasmi a terv, hogy ha valamit beszerzek. Legyen ez csere, rukkolázás, vásárlás egyaránt, azokat el is olvasom, akkor ott. Tehát, most mondjuk happoltam három könyvet, ezeket fogom következőnek elkezdeni, hiszen azért happoltam őket, mert akartam őket. Ha a polcra rakom a könyveket onnantól elvesztik máris a varázsukat. Bekerülnek a másik ~1000 könyv közé, amik magánkönyvtár és ezért hanyagolt szekció.
Vélemények:

0 megjegyzés: