Ugrás a fő tartalomra

Leiner Laura: Akkor szakítsunk

 Nem vádolhat engem senki azzal, hogy utálom Leiner Laurát és ezért szedem darabokra a legújabb könyvét, mert nem igaz. Pont ellenkezőleg, nekem a Szent Johanna Gimi (SZJG) az egyik legkedvesebb sorozatom, élveztem mindegyik részt amit olvastam (azt hiszem a hatosnál tartok). Tehát, kedvelem az írónőt, sokra tartom a munkásságát, amivel sok fiatalt rávett arra, hogy olvasson. Csakhogy, ezzel a dologgal nem szabadna visszaélni. Mert tény, hogy van egy mag, aki akkor is szereti LL-t ha sz@rt ír, akkor is ha remeket, de van a nagyobb kör aki elvárja, hogy LL jót, és jól írjon. Mert ezt szokta meg tőle, mert erre adja ki a pénzt, ezért áll sorba, hogy dedikáltathassa a könyvet kedvencével. Van persze a nagyon tág kör, akik nem állnak sorba, nem veszik meg, csak elolvassák abban bízva, hogy ez is jó lesz, hogy ez is kikapcsol arra az egy napra míg olvassák. Na Ők csalódni fognak.
 Szeretni szerettem volna ezt a könyvet, mert a téma még érdekesnek is tűnik, bár nem az én korosztályom, és sosem éltem át még szakítást, de pont ezért érdekelt. És kaptam másfél napnyi szenvedést.
 A könyvet elkezdve már körvonalazódtak bennem a dolgok. LL. Karakterei általában egymásról koppintottak. Legalábbis most ez volt az érzés :
Lia = Virág(IQ szintje)+Kinga (Kitartás, egoizmus…)
Csabi+Eszti= tisztára Richi + Virág
Szilkó = Arnold
Miklós = Gábor
Tehát mindenki, hasonlított valakire, a szituációk sora, meg klisék sora volt. Biztos nehéz egy 350 oldalas könyvet összehozni arról, hogy mi történik durván 12 óra alatt, visszaemlékezve a könyv felében, az elmúlt két év tragédiáira, Szilvesztereire, stb. de akkor is. Konkrétan az összes sablonos dolgot ellőtte, amit csak a még csak nem is túl sok filmet és ifjúsági regényt olvasó ember is ismer. Nem írok le egyet sem, mert spoilernek minősülne, azt meg nem szeretjük ugyebár. Még a végén nem lenne semmi meglepetés :D
 A végkifejlett szerintem vicces volt, nincs bennem olyan hogy „jaj erre nem számítottam”, amikor már kiderült a Miért szakítottunk, az is látható volt, hogy ez hova vezet.  Karakter ügyileg amúgy Szilkó volt az egyetlen aki tartotta egy ideig magát a kedvencek sorában (mint anno Arnold nekem nagy kedvenc volt). De aztán úgy éreztem, hogy ő is teljesen átfolyik abba a jófejségbe amibe nem kellene. Úgyhogy a vége felé már ő sem volt a kedvencem.
 Lia: a tökéletes karakter akit megölnék. Komolyan gondolkodtam azon, hogy írok egy alternatív történetet, aminek a legelején megölöm Liát, és mindenki boldog lesz míg meg nem hal, mert hogy a világ semmit sem veszít azzal, ha egy ilyen lány nem él tovább. Végül azért miután gondolatban hatszor-hétszer felpofoztam, felgyújtottam, megöltem már egész tűrhető volt. Sokat segített, hogy a könyv több mint felét egy huzamba unalmamba olvastam, és így legalább tényleg gyorsan túl voltam az egészen. Igen pozitív dolog, gyorsan haladós…csak nem mindegy miért haladsz gyorsan, azért mert jó, vagy mert minél hamarabb szeretnél túllenni rajta, lerakni és felejteni.
 Én tényleg szeretem LL-t csak megkérném arra, hogy akkor írjon könyvet, ha van jó ötlete, kidolgozott története, kidolgozott karakterekkel, és ne akkor amikor kell a pénz, esetleg tartani kell az 1-2 könyv / év dolgot (nem tudom van-e ilyen, de az volt az érzésem, hogy a könyv nem azért született mert volt mit írni), vagy amikor a fanok nyaggatják, hogy legyen már új könyv. Nem kell! Tényleg nem, akkor írjon az ember, ha van miről, van hogyan és ezt jól tudja megírni. Főleg egy olyan ember, aki mondhatni befolyással van a magyar ifjúság életére. Mert be kell ismerni, akármilyen is az SZJG de ezen nőnek fel a mai tizenévesek, és legalább olvasnak …már aki.

Belbecs: 1/5 – Kár, hogy nem fél pontozok blogon, akkor lett volna 1,5…Nem tudok rá többet adni. Mondhatom, hogy görbe tükör a mai fiatalok számára ez a könyv, de ha az is…elég rosszul tálalva.
Külcsín: 4/5 – tetszett a borító, de lehetett volna jobb.

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 336
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636898519

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Az SzJG a kedvesebb sorozatod? Tényleg? ...ha ez valóban így lenne, akkor már rég elolvastad volna az összes kötetét.
"És kaptam másfél napnyi szenvedést." kicsi szívem...hát miért nem hagytad akkor abba 1 mondat elolvasása után?? És mi vagy te, hogy csak így megmond, hogy csalódni fognak az emberek? Igenis vegyék meg, mert ez lett Laura egyik legjobb alkotása.

tovább nem olvastam, egyszerűen nem volt gyomrom hozzá...
reka üzenete…
Kedves Névtelen! Szerintem illene végigolvasni a kritikát, mielőtt hozzászólt, pláne, ha arra panaszkodsz, hogy ő sem olvasta végig az egész SZJG-sorozatot. Tudja, terjedelemben a kettő sehol sincs egymáshoz képest, ez az egész cikk csak pár száz szó volt, tehát igazán nem hal bele senki, ha elolvasa, és legalább ismeri annak a tartalmát, amihez hozzászól. Nem igazán értem, mitől is fordult fel a gyomra (hacsak nem evett valami rosszat), ugyanis az egész iromány korrektül lett megfogalmazva, nem volt benne semmi mocskolódás.
Jeffi üzenete…
Kedves Névtelen, ki nem vállalja fel, hogy kicsoda, bár amúgy sem találkozom veled sosem, ezáltal, az sem gond, hogy nem tudom ki vagy.
Nem mocskolódtam, nem írtam semmi olyat ami akár Leiner Laurát is sérthette volna. Ez szerintem egy gyenge könyve, és bocsi, hogy még nem olvastam el az SZJG egészét, de van egyéb olvasnivalóm is, és LL könyvei nálam általában lazulós, nem gondolkozós olvasmányként vannak beiktatva.
Miért olvastam végig a könyvet, akkor is ha "sz*r", egyrészt, kölcsön kaptam és nem akarok olvasatlanul visszaadni könyvet, másrészt nem írok posztot, vagy nagyon ritkán olyan könyvből amit nem olvasok az elejétől a végéig. Tehát úgy mondok véleményt, hogy van miről és nem egy mondat alapján.
Liliane üzenete…
Szerintem is korrekt! :) Ezt láttad már Jeffi? ;)
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=672095966164754&id=486576858130228&stream_ref=10
Jeffi üzenete…
Nem :D Oh...akkor onnan jött a névtelen? o.O :D
diamondfox üzenete…
Most már tényleg nem fogom elolvasni :D Köszi, hogy leírtad, amit olvasatlanul is tudtam róla, és megfogalmaztad, amit a folyamatos LL könyvek megjelenésével megfogalmazódott bennem is: a pénz hajhászása.
Liliane üzenete…
Nem lehet tudni. :) Lehet, hogy a google hozta. Nem használsz statcountert? Az nagyjából jelzi, honnan jönnek.
Névtelen üzenete…
Ha nem tetszik nem kell olvasni! Tartsd meg magadnak a velemenyed es osztogasd az eszt mashol! Szerintem gyerekes dolog amit csinalsz. Masok munkajat lesz@rozni gyerekes es szanalmas. Te tudsz egy olyan konyvet irni ami tobb ezer fiatalt lekot es ravett az olvasasra? Te meg konyvet sem tudsz irni. A sajat gondolataidat sem tudod rendesen megfogalmazni. Eleg nagy kozhelyeket irtal a ,,kritikadba". Ez is azt mutatja, hogy keves a fantaziad. Es, hogy masok csalodtak-e ebben a konyvben, azt hagy dontsek el ok es ne te dragasagom! Ok? Mindenkinek megvan a sajat velemenye, es ha az negativ, jobb ha megtartja maganak! Nem kivancsiak ra! Szerintem te sem orulnel, ha en is alkotnek rolad egy hasonlo velemenyt? Gondolm nem.
Es sok sikert az eletben, ha egyaltalan viszed valamire, azon kivul, hogy konyvtaros vagy!

Névtelen üzenete…
Nem szeretnek vitat, csak leirtam a velemenyem. Negativ visszajelzeseket nem veszem figyelembe.
Névtelen üzenete…
Kedves Névtelen!
Ez egy olyan blog, ahol könyvekről alkotott véleményeket olvashatsz. Miért kellene megtartania magának, ha az negatív?
Épp ez ennek az egésznek a lényege, hogy vannak könyvek, amiket egyszerűen nem tudsz letenni és imádod (arról nyilván jó kritika születik majd) és vannak azok, amik keserű ízt hagynak maguk után. Nem vagyunk egyformák és lehet,hogy, ami neked tetszik, az Jeffi-nek nem, de a saját véleményét, a saját blogján csak leírhatja, nem? Őszintén szólva én szeretem tudni, hogy ki, mit gondol egy-egy műről, mert ezt figyelembe véve tudom eldönteni, hogy megveszem vagy csak kikölcsönzöm azt.
Én szerettem Laura gimijét (de nem vettem meg a sorozatot) és a Bábellel sem volt gondom (sőt, a polcomra került), de az Akkor szakítsunk már nekem sem azt az élményt adta, amire számítottam, ezért is örülök annak, hogy nem vettem meg. Látva, hogy mások sem voltak elragadtatva, inkább kölcsönkértem. De ettől még elolvastam, mert önállóan gondolkodó egyén vagyok.
És a megengedett stílusodhoz egy rövidke lezárás:
az, hogy valaki könyvtáros vagy atomfizikus, diák vagy bármi más nem jelent semmit, amiből Te azt szűrhetnéd le, hogy nem viszi/vitte sokra az életben. Ilyen alapon lehet, hogy máris többre vitte, mint te.
A te véleményed is egy vélemény, mint ahogy Jeffié vagy az enyém vagy a fentebb szólóké. A blogger kíváncsi rá, hiszen engedélyezi a komment dobozt az oldalán. Nem kell vele egyetérteni, de illik megtisztelni azzal, hogy nem degradálod le sem őt sem az életét sem pedig a munkáját.

További szép napot, kívánok neked :)
Erika
Névtelen üzenete…
No, akkor lássuk, hogy is van ez...
1) "Ha nem tetszik nem kell olvasni!" - Honnan kéne tudnia valakinek, hogy nem fog tetszeni neki, amíg nem olvasta, különösen ha egy olyan szerzőről van szó, akinek a műveit előtte már szerette az ember?
2) "Tartsd meg magadnak a velemenyed es osztogasd az eszt mashol!" Mondod ezt az illető SAJÁT blogján. Ahol igazából Te vagy a "betolakodó".
3) "Masok munkajat lesz@rozni gyerekes es szanalmas." Ez valóban így van, de Jeffi nem annyit írt, hogy ez a könyv egy rakás sz*r, hanem hogy neki személy szerint nem tetszik, és ezt meg is indokolta. Nehezen hiszem el, hogy Te, kedves Névtelen, a világ összes könyvét rajongva imádod. Ezzel nincs is semmi baj. Az nevetséges, amikor úgy alkot valaki véleményt, hogy nem is olvasta az adott művet.
4) "Te tudsz egy olyan konyvet irni ami tobb ezer fiatalt lekot es ravett az olvasasra?" A kérdés az: Te vajon tudsz tojást tojni? Nem? Érdekes. Mégis el tudod dönteni, hogy záp-e az a tojás, vagy sem, ugye? Na ugye.
5) "Mindenkinek megvan a sajat velemenye, es ha az negativ, jobb ha megtartja maganak!" Ezen elv alapján neked se lett volna szabad leírnod a kommentedet, hiszen ez egy negatív vélemény.
6) "Es sok sikert az eletben, ha egyaltalan viszed valamire, azon kivul, hogy konyvtaros vagy! " Na, ha valami, hát EZ gyerekes. Ezek szerint ha én ügyvéd/orvos/politikus vagyok, ne adj' isten celeb, akkor többet érek azoknál, akik szakácsok, tanárok, portások vagy mondjuk könyvtárosok? Nagyon, nagyon rossz hozzáállás!

Üdvözlettel: Csányi Lilla
(És mielőtt megkapnám, hogy én miért vagyok Névtelen: azért, mert egyik másik opciónak sem vagyok regisztrált tagja, és nem is akarok az lenni.)
Chiara üzenete…
"Nem szeretnek vitat, csak leirtam a velemenyem. Negativ visszajelzeseket nem veszem figyelembe."

Bezzeg ha most azt írnám, hogy egyetértek a véleményeddel, akkor azt írnád: "Ugyehogyugye?!" Tehát ha valaki egyetért veled arra figyelsz, a többiek meg le vannak x@rva. Értelmes hozzáállás... Csak gratulálni tudok hozzá, kedves Névtelen!
Jeffi évek óta vezeti ezt a blogot. Figyelemmel kísérem a véleményét az olvasmányairól. Néha egyetértek vele, néha nem. Volt már, amit az ajánlására olvastam el, és volt amit az értékelés ellenére elolvastam. Van saját véleményem, de érdekel a bloggeré is - ezért figyelem. Voltaképp azt nem értem, hogy Te mit keresel itt?
Chiara üzenete…
A hozzászólás minden pontjával egyetértek! Szívemből szóltál Lilla; köszönöm, hogy megfogalmaztad helyettem!

Chiara
Borostyán üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Borostyán üzenete…
"Es sok sikert az eletben, ha egyaltalan viszed valamire, azon kivul, hogy konyvtaros vagy! "

Ez igen! Ezt a hozzáállást kitől tanultad?

Tanulhatnál többet Leiner Laurától, akit annyira istenítesz/imádsz, hogy nem is engeded senkinek, hogy negatív kritikát merjen írni a könyvéről.

SPOILER! Az SZJG-ben (az általad olyannyira istenített sorozatban) még Reni is gondolkodott a könyvtárosi szakon, Jacques pedig "csak" cukrász lesz. Ezzel most simán lefikáztad őket is, Leiner Laura szereplőit. "Ügyes" kis rajongó vagy...

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é