2013. június 10., hétfő

Sir Steve Stevenson: Agatha nyomoz – A fáraó rejtélye

Fülszöveg:
Agatha Mystery egy reggel sürgős üzenetet kap unokatestvérétől, Larrytől, a Sólyomszem Detektív Iskola kissé lusta, de annál szétszórtabb tanulójától.
Egyiptomban, a Királyok Völgyében a régészek egy agyagtáblácska segítségével próbálják megtalálni egy titokzatos fáraó sírját. Forradalmi felfedezés lenne… Kár, hogy az értékes leletet valaki elrabolta.

A rejtély felkutatására Agatha a helyszínre utazik Larryvel, hűséges komornyikjával, Mr. Kenttel és Watson nevű macskájával. Az esetet ugyanis csak egy igazán csavaros eszű nyomozó képes megoldani…

Köszönet a könyvért a Manó Könyvek kiadónak!

Aki olvassa a blogomat, az pontosan tudja, hogy eléggé ifjúsági irodalom orientált vagyok. Ez adódik abból, hogy könyvtárban dolgozom, hogy a gyerekkönyvtár is ott van mellettem, és látom mit visznek a gyerekek, felnőttek onnan és én is megkapom néha a kérdést, hogy "de most akkor mit olvasson, mit vigyen stb." Tehát olvasok ifjúsági és - gyermekirodalmat, és persze mást is. Éppen ezért figyelemmel kísérem a kiadók könyveit ilyen szempontból is. Agatha nyomoz sorozatot (jelenleg még csak egy darabos sorozat, őszre jön a folytatás) már egy jó ideje nézegettem. Szombaton végre ki is böktem a könyvhéten, hogy, hát én ezt...ezt szeretném, már nézegettem. És a kezembe lett nyomva! Itt is köszönet érte!

 Lányoknak szóló(de nem csak lányok élvezhetik), 8 éves kortól ajánlott könyv. Nagybetűs, fejezetekre bontott és illusztrált. Ezzel a pár jelzővel azt hiszem a külcsín nagy részét el is mondtam. Nem kemény táblás, de nem is puha fedeles, nem tudom mi a neve az ilyen borítóknak, de különleges. Elég strapabírónak néz ki, úgyhogy könyvtárba is lehet ajánlani. Nem szétesés gyanús(pedig szegényt eléggé begyömöszöltem a táskámba). A borítót átvettük az olaszoktól, úgy ahogy van, és azt hiszem tökéletes döntés volt. 
 Tetszett, hogy az elején van egy amolyan, szereplői tabló, hogy tudd, a főhősök hogyan néznek ki, illetve egy Egyiptom térkép, hogy helyileg tudd merre játszódik a történet. A könyv elején és végén szintén föld térkép arról, merre is vannak a Mystery család tagjai :)
Öröm kézbe venni!

Külcsín: 5/5 Akkor lássuk a medvét, avagy a történet. Egyszerűen követhető, logikusan felépített nyomozás. Agatha a zseni a családban, ez már az elején kiderül, ő krimiírónőnek készül, Larry az örök lúzer, akinek nagy mázlija van azzal, hogy legalább az unokatestvérébe szorult egy kis logikus gondolkozás. A család kellően őrült, és kellően gazdag, hogy ne legyen akadály az, hogy hopp el kell utazni Egyiptomba. Mr. Kent egy rendkívül kedves, és ijesztően nagydarab ex. ökölvívó aki mint főkomornyik vigyáz Agathára. Watson meg az aranyos macska...akinek nem volt túlzottan sok szerepe, viszont aranyos volt!
 Az egész történet onnan indul, hogy Larry detektív vizsgájának keretében egy táblát kell megtalálni Egyiptomban, amit elloptak. Larryt segíti Agatha és Mr. Kent is...és nem mesélem el, hogy min mennek keresztül, mert tessék elolvasni!
 Várom-e a folytatást? Igen, mindenképpen. Rengeteg jó dolgot lehet belőle kihozni még, és öröm olvasni, kár hogy ilyen rövid.

Belbecs: 4/5

A folytatás, őszre várható: A rejtélyes Bengáliai eset címen.

Agatha és Larry

Vélemények:

0 megjegyzés: